6 .

Βασλης Φουρτονης, συνταξιοχος δσκαλος

Παρασκευ 5 Σεπτεμβρου 2014

πως ανακονωσε η Παλαιστινιακ Αρχ, το συνολικ κστος της ανοικοδμησης στη Λωρδα της Γζας αναμνεται τι θα φτσει τουλχιστον σε 7,8 δισ. δολρια (6 δισ. ευρ). Η εν λγω αρχ κανε την πιο ολοκληρωμνη εκτμηση ως τρα για την οικονομικ ζημα στην περιοχ απ τον πλεμο των επτ εβδομδων ανμεσα στο Ισραλ και τη Χαμς, κατ τη διρκεια του οποου καταστρφηκαν ολκληρες συνοικες και ζωτικς σημασας υποδομς.gaza11
Το κστος της ανοικοδμησης των 17.000 κατοικιν στη Γζα οι οποες ισοπεδθηκαν απ τους ισραηλινος βομβαρδισμος υπολογζεται πως ανρχεται σε 2,5 δισεκ. δολρια, ανφερε η ΠΑ, εν ο ενεργειακς τομας θα χρειαζταν 250 εκατ. δολρια, καθς ο μνος ηλεκτροπαραγωγικς σταθμς στον θλακο καταστρφηκε απ δο ισραηλινος πυραλους. «Η επθεση στη Γζα αυτ τη φορ δεν εχε προηγομενο, η Γζα επλγη απ μια καταστροφ και χρειζεται μεσα βοθεια διτι πολλ πργματα δεν μπορον να περιμνουν πολ», δλωσε ο Μοχμεντ Στγε, νας Παλαιστνιος οικονομολγος και στλεχος της Φατχ, της ισχυρτερης παρταξης στη Δυτικ χθη, μιλντας σε δημοσιογρφους στη Ραμλα.
Η ανοικοδμηση στη Λωρδα της Γζας θα εξαρτηθε σε μεγλο βαθμ απ την ξνη βοθεια, θα απαιτσει να τερματιστε η δινεξη μεταξ των παλαιστινιακν οργανσεων και το Ισραλ να ανοξει τα συνοριακ περσματα, επε ο Στγε, ο οποος ηγεται του Παλαιστινιακο Οικονομικο Συμβουλου για την ρευνα και την Ανπτυξη (PECDAR), που διεξγε την ρευνα.
Πντως καμι απ τις προποθσεις που ανφερε ο Στγε δεν μοιζει να πληρεται. Ακμη δεν χει οριστε τυπικ η ημερομηνα για τη διεξαγωγ μιας διεθνος συνδου δωρητν στο Κιρο, οι παλαιστινιακς οργανσεις παραμνουν βαθι διχασμνες και το Ισραλ δεν χει ρει σχεδν κανναν απ τους περιορισμος που επιβλει στην κνηση προσπων και αγαθν στα σνορ του με τη Λωρδα της Γζας.
http://www.fourtounis.gr/Εξλλου η εκτμηση της ΠΑ τονζει τι ο τομας της παιδεας θα χρειαστε τουλχιστον 143 εκατ. δολρια για να σταθε ξαν στα πδια του. Περπου μισ εκατομμριο παιδι εναι αδνατον να επιστρψουν στα σχολεα, ετε λγω των ζημιν που χουν υποστε, επειδ στα σχολικ κτρια φιλοξενονται εκτοπισμνοι.
Σμφωνα με τον ΟΗΕ, πνω απ 106.000 απ τους συνολικ 1,8 εκατ. κατοκους της Λωρδας της Γζας χουν εκτοπιστε και φιλοξενονται σε καταλματα που τους προσφρει ο Οργανισμς απ οικογνειες.
Το υπλοιπο ποσ στο οποο αναφρεται το PECDAR, η ρευνα του οποου διεξχθη απ 13 ειδικος και τις ομδες τους στη Γζα, μοιρζονται στους κλδους της γεωργας, των μεταφορν, της υγεας και του χρηματοοικονομικο τομα. λοι αυτο οι κλδοι υπστησαν μεγλες ζημις κατ τη διρκεια του πολμου. Στην εκτμηση αυτ συμπεριλαμβνονται επσης τα κστη για την ανγερση ενς αερολιμνα και ενς λιμνα. Ο Στγε επισμανε τι εναι δικαωμα των Παλαιστινων να αποκτσουν ττοιες υποδομς αλλ πρσθεσε πως μχρι σμερα το Ισραλ τους το στερε.
Οι συγκροσεις 50 ημερν ανμεσα στο Ισραλ και τη Χαμς στη Λωρδα της Γζας στοχισαν τη ζω σε πνω απ 2.100 Παλαιστνιους, στη μεγλη πλειοντητ τους μαχους, και σε 64 Ισραηλινος στρατιωτικος καθς και σε πντε πολτες στο Ισραλ, εκ των οποων ο νας ταν αλλοδαπς.
Μσα στην εβδομδα που πρασε αφτου η εκεχειρα για την οποα διαμεσολβησε η Αγυπτος ρχισε να εφαρμζεται, την 26η Αυγοστου, ελχιστη προδος χει σημειωθε στις προσπθειες να αρχσει η ανοικοδμηση και να τερματιστον οι σκληρς διενξεις ανμεσα στις παλαιστινιακς οργανσεις. Η ΠΑ, η οποα αντιμετωπζει μεγλες ελλεψεις ρευσττητας, μετ βας καταφρνει να πληρνει τους δημσιους λειτουργος στη Δυτικ χθη και δεν σχεδιζει καν ακμη να αρχσει να μισθοδοτε εκενους στη Λωρδα της Γζας παρ τη συμφωνα εντητας η οποα εχε υπογραφε ανμεσα στη Φταχ και τη Χαμς τον Απρλιο.