-

Βασλης Φουρτονης, συνταξιοχος δσκαλος

Πμπτη 4 Σεπτεμβρου 2014

venizelosΔο μρες μετ τις αποδοκιμασες που δχθηκε στα εγκανια κθεσης ιστορικο υλικο του Ιδρματος Ανδρα Παπανδρου και 40 χρνια μετ την δρυση του ΠΑΣΟΚ, ο Ευγγελος Βενιζλος επλεξε να διαρρξει κθε σχση του με τον προκτοχ του στην προεδρα του κμματος Γιργο Παπανδρου.
Σε μα ομιλα που μνο ενωτικ δεν ταν, παρ τα περ του αντιθτου λεγμενα, ο κ. Βενιζλος επιτθηκε με σφοδρτητα στον πρην πρωθυπουργ, με μπαρζ ειρωνικν σχολων εναντον του.
Ξεκινντας απ την απουσα του απ τη χθεσιν εκδλωση για τα 40 χρνια απ την δρυση του ΠΑΣΟΚ στο Ζππειο, ο πρεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολασε απ βματος τα σα συνβησαν δο μρες νωρτερα στον διο χρο, κνοντας λγο για συμπεριφορς που «δεν χουν καμα σχση με δημοκρατα, πολιτικ πολιτισμ, προοδευτικ θος (...) προσβλλουν την παρταξη και βιζουν τις θεμελιδεις δημοκρατικς αρχς». Σημεινοντας τι ττοια φαινμενα «δεν ανκουν στην παρταξη», σπευσε να θυμσει τι δεν πγε ιδιωτικ στα εγκανια της κθεσης, αλλ ως πρεδρος του ΠΑΣΟΚ, υποστηρζοντας μλιστα τι επιτελε καθκον και στο πλασιο αυτο του καθκοντος, εξαντλε την αντοχ και την ανοχ του.
Σε λλο σημεο της ομιλας του και αφο επιχερησε μα σντομη αναδρομ στα πεπραγμνα του ΠΑΣΟΚ και τις σημαντικς στιγμς στην 40χρονη πορεα του, υποστριξε τι εναι εκ γενετς σε συνεχ διλογο ανμεσα στη Δημοκρατικ Παρταξη και τη σοσιαλιστικ ταυττητα, πλην μως βρθηκε απαρσκευο για τη διαχεριση της κρσης. «Αυτ φανεται τρα που κποιοι που εχαν την ευθνη των αποφσεων κνουν πως δεν καταλαβανουν και μετακυλουν με εντυπωσιακ νεση την ευθνη σε αυτος που σηκνουν ακμη τρα το βρος αγγγυστα να στελχη, στελχη παλαιτερα που δεν μετεχαν στον πυρνα της εξουσας», ταν το τρτο «καρφ» του προδρου του ΠΑΣΟΚ, που παραδχθηκε πντως τι τα τελευταα πντε χρνια δεν υπρξε ποτ δυναττητα καλς και ανδυνης λσης. Ακμα και εκε μως, επιτθηκε στον Γιργο Παπανδρου –αν και χωρς να τον κατονομσει- για τους χειρισμος του, θυμζοντας τι το κμμα σκωσε μνο του το βρος αντ να ζητσει συμπαρταξη και συστρτευση εθνικο χαρακτρα στη διαχεριση της κρσης, εν ο διος το εχε προτενει. «Και το χειρτερο: το ΠΑΣΟΚ επδειξε, επιδεξαμε δηλαδ αμφιθυμα και ενοχ στο εππεδο των ηγετικν και ευνοημνων στελεχν μας. Το ζσαμε ακμη και προχθς αυτ, με τρπο που αγγζει τα ρια χι της ηθικς, αλλ της λογικς πρκλησης», συνχισε.
Απαντντας στα συνθματα περ ανγκης «να πσει η Δεξι», τη Δευτρα, ο Ευγγελος Βενιζλος, υποστριξε τι «η μετβαση απ την Κυβρνηση του ΠΑΣΟΚ στην Κυβρνηση Παπαδμου, δηλαδ σε μια Κυβρνηση με τη συμμετοχ του ΠΑΣΟΚ, της Νας Δημοκρατας και του Λακο Ορθδοξου Συναγερμο του κ. Καρατζαφρη, δεν ταν προν καμα συνωμοσας. ταν μια επιλογ, που εχε εκδηλωθε για πρτη φορ τον Ιονιο του 2011 με τη διατπωση πρτασης για συνεργασα μνο με τη Να Δημοκρατα με λλο Πρωθυπουργ», αποδδοντς την ουσιαστικ σε επιλογ του ττε πρωθυπουργο Γιργου Παπανδρου. Του χρωσε μλιστα το γεγονς τι δεν κανε εκλογς πριν απ την γκριση του μνημονου, μαζ με τις αυτοδιοικητικς εκλογς του 2010, οτε καν τον Νομβριο του 2011, εν φησε υπονοομενα για τη «συγκεκριμνη θση» που εχαν στους εσωτερικος συσχετισμος του ΠΑΣΟΚ, βουλευτς και στελχη που «τρα διαπρπουν στο ΣΥΡΙΖΑ στη ΔΗΜΑΡ φλερτρουν με να σχματα»...
Για να δικαιολογσει την επιμον του σε να συνδριο της Δημοκρατικς Παρταξης, εμφανζοντας ως ψετικα τα διλμματα περ ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατικς Παρταξης, επικαλστηκε τα σα εχε πει το 1991 ο ιδρυτς του κμματος Ανδρας Παπανδρου, τι το ΠΑΣΟΚ εναι ο κορμς της Δημοκρατικς Παρταξης. Απντησε δε, στον Γιργο Παπανδρου και την αποστροφ του λγου του για «οβιδιακς μεταμορφσεις», σημεινοντας τι δεν υπρχει καμα μεταμρφωση, αλλ «μια πολιτικ συμμαχιν που αναπτξαμε για να μη συσπειρωθον περιφερειακο ιδεολογικο και πολιτικο μας αντπαλοι εναντον του ΠΑΣΟΚ με την ενθρρυνση παραγντων του ΠΑΣΟΚ»...
Αναφερμενος στην πορεα του στο κμμα, μλησε για το 1989 ταν στθηκε δπλα στον Ανδρα Παπανδρου ως κατηγορομενου ττε στο Ειδικ Δικαστριο, για την διασφλιση εκ μρους του –πως υποστριξε- της εντητας του χρου το 2007, κνοντας μλιστα λγο για «συνθκες τριτοκοσμικο φασισμο» ττε, για τον αγνα του στη Βουλ για τη νκη του ΠΑΣΟΚ το 2009 κ.ο.κ. Υποστριξε μλιστα τι αγωνστηκε για να αποτρψει το φλερτ με το ΔΝΤ το 2009, ανλαβε το «τερστιο βρος» της οικονομικς πολιτικς τον Ιονιο του 2011 και απτρεψε την «καταστροφ» ενς δημοψηφσματος με ερτημα «ναι χι στο ευρ».
«Ανλαβα την ηγεσα ενς ΠΑΣΟΚ χι του 44%, αλλ του 4% των δημοσκοπσεων για τις οποες με ρωτοσαν συνεχς στις συνεδρισεις του Eurogroup. Δεν κανα καριρα χρις στο ΠΑΣΟΚ, δεν κνω καριρα ως Πρεδρος του ΠΑΣΟΚ. Δεν εμαι αρχηγς ενς μικρο ιδικτητου, προσωπικο κμματος. Επιτελ καθκον με πολ σαφες στχους, εθνικος και παραταξιακος. Το επιτελ με θεσμικος ρους και για συγκεκριμνο χρονικ διστημα», επε, αποδδοντας σε σους μιλον για αναπαραγωγ κλματος 2007, την τσει να ξεχαστε τι μεσολβησε κτοτε.
Και ττε, ριξε το μεγαλτερο «καρφ» του : «Προχωρμε λοι μαζ, χωρς ρους, χωρς αποκλεισμος. Αλλ υπρχει να κριτριο: προχωρμε λοι μαζ, σοι πργματι ψηφζουμε ΠΑΣΟΚ στο παραβν του εκλογικο κντρου. να ρο θτω. Μνο ναν! ναν ρο: να ψηφζεις ΠΑΣΟΚ μσα στο παραβν», επε, ρχνοντας νερ στον μλο των φημν που θελαν προεκλογικ «παπανδρεκ» στελχη να μην ψηφζουν Ελι.