Βασλης Φουρτονης, συνταξιοχος δσκαλος

Παρασκευ 29 Αυγοστου 2014

Μετ απ προτροπ του Ρσου προδρου Βλαντιμρ Ποτιν, οι φιλορσοι αντρτες στην ανατολικ Ουκρανα προχωρον στη δινοιξη ενς «ανθρωπιστικο διαδρμου» για την αποχρηση των περικυκλωμνων ουκρανικν στρατευμτων.
http://www.fourtounis.gr/«Εμαστε τοιμοι να παρσχουμε ναν ανθρωπιστικ διδρομο», δλωσε στο ρωσικ τηλεοπτικ δκτυο Ροσγια 24, ο Αλεξντρ Ζαχαρτσνκο, επικεφαλς της αυτοανακηρυχθεσας Λακς Δημοκρατας του Ντοντσκ, προσθτοντας πως τα στρατεματα θα πρπει να αφσουν πσω τους τα βαρα τεθωρακισμνα οχματα και τα πυρομαχικ τους. «Καλ τις δυνμεις της πολιτοφυλακς να ανοξουν ναν ανθρωπιστικ διδρομο για τα περικυκλωμνα ουκρανικ στρατεματα προκειμνου να μην υπρξουν σκοπα θματα και να τους επιτραπε να εγκαταλεψουν το πεδο της μχης χωρς εμπδια, για να επανενωθον με τις οικογνεις τους και για την παροχ επεγουσας ιατρικς βοθειας σε σους χουν τραυματιστε ως αποτλεσμα της στρατιωτικς επιχερησης», ανφερε νωρτερα ανακονωση του Ρσου προδρου.
Ο Βλαντιμρ Ποτιν δλωσε επσης τι η Ρωσα θα συνεχσει να παρχει ανθρωπιστικ βοθεια στους αμχους της ανατολικς Ουκρανας, λιγτερο απ μα εβδομδα μετ την πρτη αυτοκινητοπομπ, η οποα μετφερε ρωσικ ανθρωπιστικ βοθεια στα ανατολικ της Ουκρανας και στη συνχεια επστρεψε στη Ρωσα.

Τα επαν στο τηλφωνο Ομπμα - Μρκελ
Ο Αμερικανς πρεδρος Μπαρκ Ομπμα και η Γερμανδα καγκελριος γκελα Μρκελ συμφνησαν την Πμπτη το βρδυ κατ τη διρκεια τηλεφωνικς τους επικοινωνας τι η συμπεριφορ της Ρωσας στην Ουκρανα «δεν μπορε να μενει χωρς συνπειες».
«Υπρχουν πληροφορες σχετικ με την φιξη νων ρωσικν στρατευμτων και ρωσικο στρατιωτικο υλικο στην ανατολικ Ουκρανα» ανφερε σε δλωσ του ο εκπρσωπος της γερμανικς κυβρνησης Στφεν Σιμπερτ, προσθτοντας τι «η καγκελριος και ο πρεδρος συμφωνον τι μια ττοια συμπεριφορ δεν μπορε να παραμενει χωρς συνπειες». Απ τον Λευκ Οκο ο Αμερικανς πρεδρος Μπαρκ Ομπμα επε τι «εναι προφανς σε λο τον κσμο» τι οι ρωσικς δυνμεις βρσκονται στην Ουκρανα, αλλ απκλεισε επσης κθε χρση βας «για την επλυση του ουκρανικο ζητματος».
Η γκελα Μρκελ επιβεβαωσε επσης προς τον πρεδρο Ομπμα τι η ουκρανικ κρση θα βρεθε στη ημερσια διταξη του Ευρωπακο Συμβουλου στις Βρυξλλες το προσεχς Σββατο. Η καγκελριος διαβεβαωσε τι το Βερολνο θα συνεχσει τις προσπθειες για μια «διπλωματικ λση» στη σγκρουση, πως επε ο Σιμπερτ .