;

Βασλης Φουρτονης, συνταξιοχος δσκαλος

Παρασκευ 29 Αυγοστου 2014

Φωτις ναψε η πρταση της νομοπαρασκευαστικς επιτροπς για τις αλλαγς του Ποινικο Κδικα που αφορον τσο στην κατργηση των ισοβων του ν.1608/50 περ καταχραστν, αλλ στο ρθρο 187 για την εγκληματικ οργνωση που θτει ως προπθεση για την στοιχειοθτηση του αδικματος τον προσπορισμ οικονομικο οφλους και τοτο γιατ οι αλλαγς αυτς στην ουσα αφορον τους κατηγορομενους χρυσαυγτες λες και θλουν να τους ξεπλνουν.
http://www.fourtounis.gr/Το περεργο σκεπτικ
τσι η τροπολογα που ετοιμζεται, ρχεται να αλλξει εντελς το σκηνικ για την τιμωρα των κατηγορουμνων της Χρυσς Αυγς ως μλη εγκληματικς οργνωσης, αφο ουσιαστικ τους αθωνει. Κι αυτ γιατ θτει ως αναγκαα προπθεση για την τιμωρα τους το οικονομικ φελος. Προαπαιτομενο δηλαδ που δεν υπρχει στη δικογραφα για την υπθεση της Χρυσς Αυγς. τσι με αυτ τον τρπο τη βγζουν καθαρ η χρυσαυγτες και την πληρνει πια η Ελληνικ Δημηκρατα!

Πρκειται για αμνηστα
Η πρταση αυτ, λνε εισαγγελες και δικαστς, σε περπτωση που υιοθετηθε, ισοδυναμε με αμνηστα για τους κατηγορομενους της Χρυσς Αυγς οι οποοι βαρνονται με το αδκημα της νταξης και διεθυνσης εγκληματικς οργνωσης. Και αυτ γιατ δεν θα μπορε να στοιχειοθετηθε το αδκημα αφο δεν προκπτει οικονομικ φελος για τους κατηγορουμνους.

Χαρλαμπος Αθανασου: Δεν δεσμεομαι απ τις προτσεις
Κκλοι του Υπουργεου πντως, απ την πλευρ τους σημεινουν με νημα, τι οι προτσεις των επιτροπν δεν υιοθετονται κατ' ανγκη και δεν εναι δεσμευτικς για τον Υπουργ. Με τον τρπο αυτ αφνουν ανοιχτ το ενδεχμενο η επμαχη πρταση να μενει μνο στα χαρτι και να μη μπορσει τελικ να περσει.

Στα μαλακ και οι καταχραστς
Ο διος θρυβος χει προκληθε και για το ν.1608/50 αφο η πρταση της επιτροπς εναι η κατργηση των ισβιων (και επιβολ ποινς μχρι 20 χρνια) για τους καταχραστς του δημοσου σε περπτωση που καταδικαστον για απιστα υπεξαρεση μεγλων ποσν. Δικαστς και εισαγγελες υποστηρζουν τι εν περσει μα ττοια διταξη θα δσει συγχωροχρτι σε δεκδες ανοιχτς δικογραφες διασπθισης δημσιου χρματος, αφο θα πρκειται για ευνοκτερο απ τον προηγομενο νμο και θα χει αναδρομικ ισχ.
Οι διες πηγς αναρωτιονται μλιστα γιατ η επιτροπ επλεξε αυτ τη χρονικ συγκυρα να προβε σε μα ττοια πρταση, τη στιγμ που η χρα ταλανζεται απ την οικονομικ κρση συνεπεα της κατασπατλησης του δημσιου χρματος.
Οι υπρμαχοι της διταξης πντως υποστηρζουν τι δεν μπορε να τιμωρεται να οικονομικ γκλημα σο και η αφαρεση μας ανθρπινης ζως (δηλαδ με ισβια) καθς παραβιζεται η αρχ της αναλογικτητας, η οποα εναι βασικ αρχ του Συντγματος.