40 .

Βασλης Φουρτονης, συνταξιοχος δσκαλος

Παρασκευ 29 Αυγοστου 2014

Κλειστς παραμνουν οι "στρφιγγες" των τραπεζν καθς η χρηματοδτηση ακμα και των υγιν επιχειρσεων γνεται με το σταγονμετρο.
http://www.fourtounis.gr/Σμφωνα με την Εφημερδα των Συντακτν, ο ρυθμς πιστωτικς επκτασης συνεχζει να μεινεται δραματικ. Τα περπου 40 δισ. ευρ που χρεθηκαν οι λληνες φορολογομενοι για να σσουν ουσιαστικ τους τραπεζτες, δεν χουν μχρι τρα καννα αντκρισμα στη χειμαζμενη απ την κρση αγορ.
Οι μικρομεσαες επιχειρσεις χουν αποκλειστε πλρως απ τα "φρσκα" δνεια, εν στην περπτωση των μεγλων, προκρνεται κυρως το μοντλο της αναχρηματοδτησης με χαμηλτερα επιτκια και στον βαθμ που αυτ δεν "θγουν" ιδιατερα το κρδος που χουν οι τρπεζες απ την επιτοκιακ διαφορ (περπου 3,9%) στις καταθσεις και τις χορηγσεις.
Απ τα στοιχεα που δημοσιοποησε η Τρπεζα της Ελλδος προκπτει τι στην παροσα φση οι τρπεζες "σκουπζουν" κυριολεκτικ την αγορ, εν απ την λλη οι χορηγσεις εναι ουσιαστικ "παγωμνες". Η μεωση κατ περπου 9 δισ. ευρ των υπολοπων επιχειρσεων και νοικοκυριν-χωρς διαγραφς- χι μνο επιβεβαινει την πολιτικ της μη χοργησης νων δανεων ακμα και στις εταιρεες που πληρον τα τραπεζικ και επιχειρηματικ κριτρια, αλλ και την πεση που ασκον οι τρπεζες με κθε μσο για την αποπληρωμ τους.
Η τραπεζικ χρηματοδτηση του εγχριου ιδιωτικο τομα ταν αρνητικ (-3,7%) τον περασμνο μνα, σε συνχεια της μεωσης κατ 3,5% τον Ιονιο. Η καθαρ ρο της συνολικς χρηματοδτησης προς τους ιδιτες ταν χαμηλτερη κατ 1,160 δισ. ευρ, ταν τον περσιν Ιολιο η αρνητικ καθαρ ρο ταν 855 εκατ. ευρ. Εν οι τρπεζες εισπρττουν μρος των δανεων που χουν χορηγσει τα προηγομενα χρνια και επστρεψαν καταθσεις περπου 18 δισ. ευρ απ τον Ιονιο του 2012, τα να δνεια που χουν δοθε επιλεκτικ εναι ελχιστα, εξ ου και το αρνητικ ισοζγιο που καταγρφεται. Η καθαρ ρο της χρηματοδτησης προς τις επιχειρσεις, τον Ιολιο του 2014 ταν αρνητικ κατ 707 εκατ. ευρ και ο ετσιος ρυθμς μεταβολς διαμορφθηκε σε -4,9% απ -4,7% τον Ιονιο του 2014.
Ο ετσιος ρυθμς μεταβολς της χρηματοδτησης των μη χρηματοπιστωτικν επιχειρσεων διαμορφθηκε σε -4,8% απ -4,7% τον προηγομενο μνα και η καθαρ ρο της χρηματοδτησης τους ταν αρνητικ κατ465 εκατ. ευρ. Ο ετσιος ρυθμς μεταβολς της χρηματοδτησης των ασφαλιστικν επιχειρσεων και των λοιπν χρηματοπιστωτικν ιδρυμτων διαμορφθηκε σε -7,4% τον Ιολιο του 2014 απ -4,1% τον προηγομενο μνα. Η καθαρ ρο της χρηματοδτησης προς τους ελεθερους επαγγελματες, αγρτες και ατομικς επιχειρσεις ταν αρνητικ κατ 132 εκατ. ευρ τον περασμνο μνα και ο ετσιος ρυθμς μεταβολς της διαμορφθηκε στο 0,2% απ 1,5% τον προηγομενο μνα.