-

Βασλης Φουρτονης, συνταξιοχος δσκαλος

Τρτη 26 2014

ww.fourtounis.grMια απ τις πρτες κινσεις του ανανψαντος Σαμαρ μετ το Costa Navarino, ταν να επικοινωνσει οργισμνος με τους υπουργος Πολιτισμο Τασολα και Αγροτικς Ανπτυξης Καρασμνη και τους ζτησε να αποσρουν αμσως την τροπολογα που προσπθησαν να περσουν σε σχετο νομοσχδιο - για την ανπτυξη των υδατοκαλλιεργειν - που δινε το δικαωμα σε Ποδοσφαιρικς Αννυμες Εταιρεες να συμμετχουν στο πρωτθλημα χωρς να διαθτουν φορολογικ ασφαλιστικ ενημερτητα μχρι και ναν μνα μετ την ναρξη της Superleague.
Η τροπολογα αυτ ευνοοσε σκανδαλωδς τρεις συγκεκριμνες ομδες, τον ΟΦΗ, τον Πανινιο και τον ΠΑΣ Γιννινα, (εδ εκλγεται ο Τασολας) που πριν απ λγες ημρες απτυχαν να εξασφαλσουν πιστοποιητικ συμμετοχς στο πρωτθλημα.
Οι συγκεκριμνες ΠΑΕ  - γνωστο πως - λο αυτ το διστημα καναν κανονικ μεταγραφς, ενισχοντας τον αθμιτο ανταγωνισμ που τσι κι αλλις βασιλεει στο πρωτθλημα της Superleague, πως σημεινει στο ρεπορτζ του ο ΣΚΑΙ του Αλαφοζου.
Ο Σαμαρς εναι ντρομος μπροστ στην ιδα τι οι απεσταλμνοι δημοσιογρφοι των διεθνν ΜΜΕ που βρσκονται στην Αθνα θα παρουσιζουν κθε τσο μια εικνα χρας μαφιζων για την Ελλδα.
Κι επειδ γερμανικ περιοδικ ετοιμζει δη εκτενς ρεπορτζ για τις αθλοπαιδεις Τασολα-Καρασμνη ο πρωθυπουργς επιχειρε να σβσει τη φωτι.
Απ την λλη εναι και ο φβος του Αριστεδη Αλαφοζου. Η οικογνεια των Αλαφοζων χει βγει στα κγκελα το τελευταο διστημα. Ενδεικτικ μλιστα ταν και το "κψιμο" του Κουβλη για την προεδρα της Δημοκρατας.
Οι Αλαφοζοι στην κυριολεξα τον πταξαν στα σκυλι πριν της ρας του στλνοντας μνυμα στην κυβρνηση Σαμαρ.
Ο Αριστεδης Αλαφοζος διατηρε να Αρχεο με βθος για την Να Δημοκρατα, τα πρσωπα και την ιστορα της.
Ο δε Σαμαρς χει βαθι γνση του γεγοντος τι ο πατριρχης της οικογνειας Αλαφοζου γνωρζει σαν την τσπη του την Να Δημοκρατα.
ww.fourtounis.grΟ Αριστεδης Αλαφοζος χοντας χτσει να κεντροδεξι προφλ, δεν κρυψε ποτς τις ιδιατερες σχσεις του με τη Ν.Δ., αν και αυτς πρασαν δια πυρς και σιδρου. Με την οικογνεια Μητσοτκη ειδικ οι δεσμο του θμιζαν σκωτσζικο ντους.
Το Συγκρτημα Τπου στριξε καταρχν την κυβρνησ του κατ την περοδο 1990- 1993, αλλ στη συνχεια λλαξε ρτα, εξαιτας εμπλοκν στην αδειοδτηση του ραδιοφωνικο του σταθμο και της νομς των τηλεοπτικν συχνοττων, πως ισχυρζονται νθρωποι που ζησαν την ταραγμνη αυτ περοδο.
μως, επειδ στην πολιτικ και το επιχειρεν λα αλλζουν σε μια στιγμ, οι σχσεις αποκαταστθηκαν και πλι.
Ττε, ο Αριστεδης Αλαφοζος αποκαλπτει πως χει χρηματοδοτσει το κμμα της Ν.Δ. με 1 εκατ. δολρια, αποδεικνοντας πως πντα πολιτικ και επιχειρεν ταν αλληλνδετα μεταξ τους κα φρνοντας σε δσκολη θση τον πρην Πρωθυπουργ.
Ανκαθεν πντως, το συγκρτημα Αλαφοζου θελε να παρεμβανει δυναμικ στα κοιν. Το κυριτερο, χει διαμορφσει ταυττητα ιδεολογας και πολιτικς, πργμα που αναγνωρζουν οι πντες. Σμερα π.χ. αυτ η ταυττητα εκπροσωπεται απ την «οικονομικ τξη», την ευνομα, το σταθερ μτωπο εναντον των αδυναμιν και της διαφθορς του πολιτικο συστματος, αλλ και κατ των προνομων των συντεχνιν με πρτες τις συνδικαλιστικς κστες, πως και απ την ανδειξη της οικολογικς ευαισθησας και της ανγκης προστασας του περιβλλοντος.
τσι, τσο επ εποχς Σημτη, σο και επ Καραμανλ, επιδθηκε σε «ασκσεις ισορροπας». Η κοινοτικ οδηγα για τα διπθμενα αποτλεσε βαρμετρο για τη στση του συγκροτματος ναντι κυβερνσεων και υπουργν.
Ο Αριστεδης Αλαφοζος γεννθηκε και μεγλωσε στη Σαντορνη, με το πρτυπο του πατρα του, ναυτικο να επηρεζει τη μετπειτα επαγγελματικ του «διαδρομ». χτισε ναν κραται μιλο απ ξι ναυτιλιακς εταιρεες.
Η μητρικ «Αργονατης», στην οποα ο διος συμμετχει με 40,75% στο μετοχικ κεφλαιο και ο γιος του Θμης με 21,79%, θεωρεται μια απ τις μεγαλτερες ναυτιλιακς διεθνς. Μσω μια πλειδας θυγατρικν της, τις Sea Shell Enterprises, Sea Pearl Enterprises, Zenith Maritime, Corporation Bigal Shipping και Kyklades Maritime, λες με χρα βσης τη Λιβερα, δραστηριοποιεται σε λους τους τομες της ναυτιλας.