Βασλης Φουρτονης, συνταξιοχος δσκαλος

Δευτρα 25 2014

πως αναφρεται σε δλωση που εκδθηκε απ το γραφεο του προδρου της Γαλλικς Δημοκρατας, ο πρωθυπουργς της Γαλλας Μανουλ Βαλς υπβαλε σμερα την παρατηση της κυβρνησς του στον Φρανσου Ολντ.
VALLSHOLLANDEΣτη δλωση αναφρεται πως ο Ολντ ζτησε απ τον Βαλς να σχηματσει αριο, Τρτη, μια να κυβρνηση «σμφωνα με τους προσανατολισμος που ο διος (ο πρεδρος) χει προσδιορσει για τη χρα μας». Ο Ολντ «δχθηκε σμερα το πρω τον πρωθυπουργ», διευκρινζεται στην ανακονωση. «Ο Μανουλ Βαλς υπβαλε στον πρεδρο της Δημοκρατας την παρατηση της κυβρνησς του». Η γαλλικ προεδρα υπογραμμζει πως η σνθεση της νας κυβρνησης «θα ανακοινωθε εντς της ημρας της Τρτης».
Η υποβολ της παρατησης της κυβρνησης ρχεται μια ημρα αφο ο υπουργς Οικονομας Αρν Μοντεμπορ ζτησε να υιοθετηθον νες οικονομικς πολιτικς και αμφισβτησε αυτ που χαρακτρισε «εμμον» της Γερμανας με τη δημοσιονομικ λιττητα. «Πρπει να υψσουμε τον τνο. Η Γερμανα χει πιαστε στην παγδα της πολιτικς της λιττητας που επβαλε σε λη την Ευρπη. ταν λω η Γερμανα, ομιλ για τη γερμανικ Δεξι που υποστηρζει την γκελα Μρκελ. Η Γαλλα δεν χει την τση να ευθυγραμμζεται με τα ιδεολογικ αξιματα της γερμανικς Δεξις», εχε υποστηρξει μεταξ λλων ο σοσιαλιστς υπουργς.
Ο Ολντ εχε καλσει τον Βαλς να σχηματσει να κυβρνησ πριν απ μλις τσσερις μνες. μως ο πρωθυπουργς ταν συνεχς υηποχρεωμνος να συμβιβζει τις διαφορς ανμεσα στους αριστερος πως ο Μοντεμπορ και τα περισστερο κεντρα μλη της υπ τους σοσιαλιστς κυβρνησς του.
Ο Γλλος υπουργς Οικονομας Αρν Μοντεμπορ ανακλθηκε χθες αυστηρ στην τξη απ το περιβλλον του Βαλς, που θεωρε απαρδεκτες τις ντονες επικρσεις του υπουργο εναντον της οικονομικς πολιτικς της κυβρνησης. «Θεωρομε πως παραβιστηκε μια κτρινη γραμμ στο βαθμ που νας υπουργς Οικονομας δεν μπορε να εκφρζεται με ττοιους ρους για την οικονομικ γραμμ της κυβρνησης και για ναν Ευρωπαο εταρο πως η Γερμανα», δλωσε στο Γαλλικ Πρακτορεο να μλος του περιβλλοντος του Βαλς. «Ο πρωθυπουργς εναι αποφασισμνος να δρσει», εχε προσθσει η πηγ αυτ, αφνοντας να πλανται μια αμφιβολα για την δια την παραμον του Μοντεμπορ στη θση του.
Ο Μοντεμπορ επιβεβαωσε σμερα τις επικρσεις του για την οικονομικ πολιτικ των Φρανσου Ολντ και Μανουλ Βαλς αρνομενος πως ευθνεται για οποιαδποτε παραβαση της κυβερνητικς αλληλεγγης.

Τι γρφει ο παγκσμιος Τπος για την παρατηση της γαλλικς κυβρνησης
http://asset.tovima.gr/vimawebstatic/ADF7152E90ACF24CD604E20F025DE5DF.jpgΜε αμηχανα και νταση αντδρασε η παγκσμια κοιντητα στην ανακονωση της εδησης τι σσσωμη η γαλλικ κυβρνηση παραιτθηκε. Οι μεγλες ξνες εφημερδες κροουν τον κδωνα του κινδνου και κνουν λγο για μια χρα που μπανει σε σκοτειν πολιτικ νερ.

New York Times: Η αριστερ πτρυγα ρχνει την κυβρνηση
Η εφημερδα New York Times γρφει τι «η αριστερ πτρυγα του κμματος ριξε το γντι στον Φρανσου Ολντ την ρα που εκενος επιχειρε να ζωντανψει μια ημιθαν οικονομα». Η αμερικανικ εφημερδα κρους σημεινει τι ο πρωθυπουργς Μανουλ Βαλς ταν αρχικ νας δημοφιλς πολιτικς αλλ οι οικονομικς δυσκολες λλαξαν τα πργματα εν για τον Φρανσου Ολντ αναφρει τι εναι ο πιο αντιδημοφιλς πολιτικς της Γαλλας, εδ και δεκαετες.
«Και λα αυτ συμβανουν την ρα που η κεντροδεξι χει βυθιστε σε μια κρση ηγεσας και το ακροδεξι Εθνικ Μτωπο προσπαθε να συμπληρσει το κεν πολιτικς» προσθτει.

Guardian:Η Γαλλα μπανει σε γνωστα πολιτικ νερ
Για τον βρετανικ Guardian «Η Γαλλα μπανει σε γνωστα πολιτικ νερ». Σγουρα, ο Μανουλ Βαλς εναι «νας σοσιαλδημοκρτης ο οποος συγκρνεται με τον Τνι Μπλερ και ο οποος αντδρασε με ταχτητα προκειμνου να επιβεβαισει την κυριαρχα του».
Αλλ πς θα διαχειριστε «την επανσταση της αριστερς πτρυγας των σοσιαλιστν και την απομκρυνση των Οικολγων;» διερωτται η εφημερδα. Και λα αυτ την ρα που ο Αρν Μοντεμπορ θα θλει να παξει τον ρλο της σημαας της Αριστερς, σημεινει ο Guardian.

Financial Times: Οι αντιφσεις του Ολντ
Η οικονομικ εφημερδα  Financial Times βλπει στην παροσα κατσταση αντιφσεις. «Ο Πρεδρος διωξε τον περασμνο Μρτιο τον πρωθυπουργ Ερ μετ τις αποτυχημνες τοπικς εκλογς και ευρωεκλογς. Επλεξε να ορσει στη θση του τον Μανουλ Βαλς, υποστηρικτ των μεταρρυθμσεων. Την δια ρα δινε τη θση του υπουργο Οικονομικν στον Αρν Μοντεμπορ στε να διατηρσει τη στριξη της αριστερς πτρυγας του κμματς του. Αλλ η οικονομικ κρση επιμνει και οι εσωτερικς διαμχες ξαναβγκαν στην επιφνεια» αναφρει.

El Pais: Δσκολη συνπαρξη για τον Ολντ
Η καθημεριν ισπανικ εφημερδα El Pais αναφρει τι δνοντας εντολ διλυσης της κυβρνησης στον Βαλς ο Φρανσου Ολντ «κνει πως δεν καταλαβανει τι ο πρωθυπουργς του εναι ελχιστα δημοφιλς». Η ισπανικ εφημερδα παρουσιζει τον Αρν Μοντεμπορ σαν ναν «παραδοσιακ εχθρ των φιλελεθερων αγγλοσαξωνικν και γερμανικν κκλων» καθς επσης και σαν ναν «μαινμενο αντι-γερμαν που διακρνεται απ ευρωφοβα» και ο οποος δσκολα μπορε να συνυπρξει πολιτικ με τον Ολντ σε αυτ τη φση.

Frankfurter Allgemeine Zeitung: Ισως χσουν την πλειοψηφα οι σοσιαλιστς
Η γερμανικ εφημερδα Frankfurter Allgemeine Zeitung παρουσιζει τον υπουργ Οικονομικν Αρν Μοντεμπορ σαν μια απ τις πιο «χρωματιστς» προσωπικτητες της γαλλικς κυβρνησης: «ψηλς, ωραος, ρτορας, βρσκει πντα να προβοκατρικο τσιττο για να πεισμσει τους συντηρητικος τους μετριοπαθες σοσιαλιστς». Παρλα αυτ, εξηγε η γερμανικ εφημερδα, «δεν μπορε κποιος να ανχεται απ ναν υπουργ Οικονομικν να αμφισβητε συνεχς την οικονομικ πολιτικ της κυβρνησης».
Ο δημοσιογρφος αναφρει τι «οι μεταρρυθμσεις του Ολντ προχωρον αργ αλλ δεν μπορε να αρνηθε κανες τι παρουσιζουν μια συνοχ». Ο κνδυνος για τις μεταρρυθμσεις, γρφει, εναι «αυτο οι επανασττες της Αριστερς που αποκτον μρτυρες και ρωες. Αυτο μπορε και να διξουν την σοσιαλιστικ πλειοψηφα απ τη Βουλ».

Die Welt: Ισως πσει η πλειοψηφα Ολντ
Την δια ανησυχα εκφρζει απ την πλευρ της και η Die Welt : 
«Εναι δσκολο να ξρει κανες τι μπορε να κνει νας πολιτικς ωραιοπαθς, τυχοδικτης και λακιστς σαν τον Μοντεμπορ. Αν κατορθσει να μαζψει γρω του ναν μεγλο αριθμ σοσιαλιστν δυσαρεστημνων με την πολιτικ της κυβρνησης, ο Ολντ μπορε να ευρεθε σε κνδυνο».

Daily Telegraph: Δεν θα γνουν πρωρες εκλογς
Για την συντηρητικ βρετανικ Daily Telegraph, αντθετα, «Οι κριοι Ολντ και Βαλς δεν πιστεουν τι οι σοσιαλιστς αντρτες θα βρουν στριξη ξω απ το κμμα τους, στην κοινωνα, και εναι ελχιστα πιθαν να αναγκσουν τον πρεδρο να προκηρξει εκλογς που θα τον υποχρωναν στη συνχεια σε συγκυβρνηση με το συντηρητικ κμμα».