()

Βασλης Φουρτονης, συνταξιοχος δσκαλος

Δευτρα 25 2014

Οι αρχαιολγοι της ΚΗ' Εφορεας Προστορικν και Κλασικν Αρχαιοττων συνεχζουν τις ανασκαφικς εργασες στον Τμβο Καστ στην Αμφπολη.
http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/prosopsi1.pngΣε αυτ τη φση γινε αφαρεση των λιθπλινθων απ τον τοχο σφργισης και αποκαλφθηκε σχεδν ολκληρη η πρσοψη του ταφικο μνημεου, που αποτελε μα εξαιρετικ πρωττυπη σνθεση για την αντστοιχη αρχιτεκτονικ του τπου του μακεδονικο τφου, του τελευταου τετρτου του 4 π.Χ αινα.
Η πρσοψη χει δικοσμο που δεν διαφρει απ τους πλευρικος τοχους, με νωπογραφα που μιμεται τον ευρτερο μαρμρινο περβολο. Το μγιστο νοιγμα ανμεσα στις παραστδες ανρχεται στο 1,67μ. Η τυπολογα υποδεικνει τι δεν υπρξαν θυρφυλλα αλλ πρκειται για απλ νοιγμα εισδου.
Επσης, με την συνχιση της αφαρεσης των χωμτων, στο εσωτερικ του προθαλμου, εμφανστηκε κτω απ το μαρμρινο ιωνικ επιστλιο, νθετη μαρμρινη επνδυση, απ ορθοσττες, καθ λο το μκος των πλευρικν τοχων.
Σε απσταση 6μ. απ το νοιγμα της εισδου αποκαλφθηκε το νω μρος μαρμρινου διαφραγματικο τοχου, ελλειπος κατ τμμα του αριστερο μρους του. Πσω απ αυτν διακρνονται δο ακμη χροι.
Επ του διαφραγματικο τοχου αποκαλπτεται, επσης, μαρμρινο επιστλιο με γεσο, μοιο του αντστοιχου του ιδου περιβλου. Φρει δικοσμο με οκτφυλλους ανγλυφους ρδακες, στο ψος του επιστυλου των πλευρικν τοχων.
Αναμνεται τι επ του διαφραγματικο τοχου να υπρχει δετερη εσοδος που οδηγε στο εσωτερικ του μνημεου. Τα χματα του χρου που δημιουργεται πισθεν της θρας, θα αφαιρεθον στις επμενες μρες, εφσον το επιτρψουν οι εργασες στερωσης και συντρησης στα σημεα, που χουν αποκαλυφθε.

Οι πιθανο νοικοι του τφου της Αμφπολης
http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/newego_large_t_1101_54388910.jpgΓια τον Νκολας Σντερς ο βος, αλλ και ο θνατος του Μεγλου Αλεξνδρου εναι συνυφασμνοι με τη δικ του πανεπιστημιακ και συγγραφικ καριρα. Ο Βρετανς καθηγητς αρχαιολογας στο Πανεπιστμιο του Μπρστολ και συγγραφας πολλν επιστημονικν βιβλων και μελετν, δνει τη δικ του οπτικ για το ποιος ενδχεται να βρσκεται μσα στον τφο της Αμφπολης.
Σμφωνα λοιπν με την ποψη του κ. Σντερς οι πιθανο «νοικοι» του τφου στην Αμφπολη εναι τρεις:
Ο Ναρχος: νας απ τους ναυρχους του Μεγλου Αλεξνδρου, του οποου η οικογνεια εγκαταστθηκε στην Αμφπολη ταν εκενος ταν ακμη παιδ. Επομνως θα μποροσε να θεωρηθε ως μια απ τις μεγλες προσωπικτητες της πλης, γεγονς που, σμφωνα με τον καθηγητ, θα μποροσε να τον ανταμεψει με ναν μεγαλοπρεπ τμβο. Επιπλον ο Ναρχος δεν ταν μλος της βασιλικς οικογνειας και γι' αυτ δεν θα μποροσε να ταφε στις Αιγς / Βεργνα.
Η γυνακα και/ ο γιος του: Η σζυγος του Αλξανδρου, Ρωξνη και ο γιος της (Αλξανδρος ο Δ'), ο μνος νμιμος κληρονμος του, πιστηκαν αιχμλωτοι απ τον Κσσανδρο και δολοφονθηκαν εκε στο 309 π.Χ. Καθς η Ρωξνη δεν εχε βασιλικ μακεδονικ αμα, δεν εναι απαρατητο τι θα θαβταν στις Αιγς/ Βεργνα και επομνως σως να χει θαφτε κοντ στην Αμφπολη. σο για τον γιο της, ποιος ξρει; σως να
θφτηκε με τη μητρα του, σως στις Αιγς/ Βεργνα.
Η αδελφ του: Ενδιαφρον παρουσιζει, σμφωνα με τον καθηγητ, το γεγονς τι ο Κσσανδρος δολοφνησε επσης την αδελφ του Μεγλου Αλεξνδρου, Κλεοπτρα, επσης το 309 π.Χ. - πιθανν στην Αμφπολη. Θα μποροσε να χει ταφε στον συγκεκριμνο τμβο αλλ ως πλρες μλος της βασιλικς οικογνειας πιθανς να θαβταν στις Αιγς / Βεργνα.

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/prosopsi2.png

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/prosopsi3.png

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/prosopsi4.png

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/prosopsi5.png

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/prosopsi6.png