...

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

Σββατο 23 2014

Η Περαα εξελσσεται σε «μακεδονικ» προστιο υποστηρζει σκοπιαν εφημερδα. Στα 300-500 ευρ αν τετραγωνικ αγορζουν οι Σκοπιανο μσω... Βουλγαρας
Picture 0 for Σκοπιανο αγορζουν ακνητα στην Περαα με... βουλγαρικ διαβατριαΤο να πσω απ το λλο αγορζουν ακνητα στην Περαα Θεσσαλονκης οιΣκοπιανο, οι οποοι σπεδουν τα εκμεταλλευθον τις «σκοτωμνες» τιμς, στις οποες πωλον οι ιδιοκττες, προκειμνου να απαλλαγον απ τη φορολγηση.
Το παραπνω υποστηρζει δημοσευμα της εφημερδας Telegraph των Σκοπων, η οποα, αναφερμενη στην Περαα, κνει λγο για «μακεδονικ» προστιο που δημιουργεται στη Θεσσαλονκη, καθς χει αυξηθε το ενδιαφρον των «Μακεδνων», πως χαρακτηρζει τους κατοκους της ΠΓΔΜ, για τα παραθαλσσια προστια της πλης.
Οι μεστες της πλης πντως δεν βλπουν πελτες απ την πΓΔΜ για τον λγο τι οι υποψφιοι αγοραστς δεν απευθνονται στα ελληνικ μεσιτικ γραφεα. Αντιθτως, προτιμον τα μεσιτικ γραφεα στην Βουλγαρα που χουν δημιουργσει υποκαταστματα στα Σκπια και τους προμηθεουν επσης και βουλγαρικ διαβατρια για την αγορ των ακιντων!
Σμφωνα με το δημοσευμα, ο λγος που οι Σκοπιανο επιλγουν να αγορσουν ακνητο στη Θεσσαλονκη μσω... Βουλγαρας εναι τι φοβονται την ενδεχμενη ανασττωση που μπορε να προκληθε λγω των σχσεων μεταξ Ελλδας και Πγδμ. Εξλλου, πως αναφρεται, οι αγοραπωλησες μσω της Βουλγαρας γνονται πιο γργορα, καθς στην Ελλδα η διαδικασα εναι πιο πολπλοκη και επσης η συναλλαγ πλησης πρπει να γνεται μσω τρπεζας, η οποα εναι δυνατν να απαιτσει γγραφο σχετικ με την προλευση των χρημτων.
πως αναφρεται στο δημοσευμα, η ακτ της Θεσσαλονκης, που ειδικ το καλοκαρι κθε δετερη πινακδα ΙΧ εναι απ τα Σκπια, αποτελοσε πντα πρτη επιλογ για τους Σκοπιανος. «Τα ακνητα πωλονται για 300-500 ευρ το τετραγωνικ. Αυτ που χει πραγματικ σημασα για τους κατοκους των Σκοπων εναι η θλασσα. Η Περαα βρσκεται στο ντιο τμμα της πλης, κοντ στο αεροδρμιο. Η συγκεκριμνη γειτονι εναι 15 χιλιμετρα μακρι απ το κντρο της πλης και απχει μλις 40 λεπτ απ τα κορυφαα θρετρα της Χαλκιδικς», τονζεται
«Πραμε το διαμρισμα για 300 ευρ αν τετραγωνικ μτρο, και εναι σχεδν 50 τετραγωνικν μτρων. Αν και εναι παλι διαμρισμα που χρειζεται ανακανιση, εναι πραγματικ φθην. Οι προηγομενοι ιδιοκττες γνριζαν τι πωλοσαν σε μια πολ χαμηλ τιμ, ωστσο δεν ταν σε θση να πληρσουν για τη συντρηση του λγω των υψηλν φρων», λει στην εφημερδα μια κυρα απ τα Σκπια, που πρσφατα αγρασε να διαμρισμα στη Θεσσαλονκη.
Η εφημερδα πντως σημεινει πως η  αγορ ακιντων στην Ελλδα χει και μια λλη πλευρ, καθς οι φορολογικο συντελεστς εναι ιδιατερα υψηλο. «να απ τα μτρα που χει πρει η κυβρνηση για να ξεπεραστε η κρση εναι η εισαγωγ νων φρων ακιντων, οι οποοι χουν αναγκσει πολλος να πωλον την ακνητη περιουσα τους. Εναι χαρακτηριστικ πως οι ιδιοκττες διαμερισμτων σε πολλς περιπτσεις πληρνουν περισστερα για φρους απ τα ενοκια που παρνουν. Και αν παλαιτερα η φοροαποφυγ ταν το “εθνικ σπορ” των Ελλνων, οι λεγχοι και οι κυρσεις εναι σμερα πολ πιο σκληρο», καταλγει το δημοσευμα.