Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

22 2014

Εν μσω σφοδρν επικρσεων απ τη Δση, τα πρτα φορτηγ της ρωσικς οχηματοπομπς με την ανθρωπιστικ βοθεια φθασαν στην πλη Λουγκνσκ στην ανατολικ Ουκρανα.
www.fourtounis.grΟ Ρσος Πρεδρος Βλαντιμρ Ποτιν εχε  τηλεφωνικ επικοινωνα με τη Γερμανδα καγκελριο νγκελα Μρκελ για το θμα.
Ο κ. Ποτιν εξφρασε σοβαρς ανησυχες για τη στρατιωτικ κλιμκωση στην ανατολικ Ουκρανα εν τνισε στην κ. Μρκελ τι η Μσχα αποφσισε να προωθσει την αυτοκινητοπομπ με την ανθρωπιστικ βοθεια στο Λουγκνσκ γιατ «δεν μποροσε να περιμνει λλο να της δοθε το πρσινο φως απ το Κεβο».Οποιαδποτε να καθυστρηση θα ταν «απαρδεκτη» πρσθεσε ο Πρεδρος της Ρωσας.
Σμφωνα με την ανακονωση του Κρεμλνου, ενψει της επσκεψης της καγκελαρου στο Κεβο το Σββατο, οι δο ηγτες συζτησαν τις ενδεχμενες πρωτοβουλες που θα μποροσαν να αναλβουν απ κοινο προκειμνου να επιτευχθε μια εκεχειρα στην Ουκρανα.

Αποδοκιμζουν οι Βρυξλλες 
Οι Βρυξλλες αποδοκμασαν ντονα την απφαση της Μσχας να στελει την οχηματοπομπ με την ανθρωπιστικ βοθεια στην ανατολικ Ουκρανα «χωρς τη συνοδεα του Ερυθρο Σταυρο οτε τη συμφωνα της Ουκρανας».
«Πρκειται για μια ξεκθαρη παραβαση των συνρων της Ουκρανας. Επσης αντκειται στις προηγομενες συμφωνες που λφθηκαν μεταξ Ουκρανας, Ρωσας και της Διεθνος Επιτροπς του Ερυθρο Σταυρο», δλωσε ο Σεμπαστιν Μπραμπν. αναπληρωτς εκπρσωπος Τπου της επικεφαλς της ευρωενωσιακς διπλωματας Κθριν στον.
Ανφερε επσης τι, δη ασκονται πισεις στη Ρωσα για να ανακαλσει την απφασ της. Ο διος «χαιρτισε την αυτοσυγκρτηση» που επδειξαν οι ουκρανικς αρχς, και «την προθυμα τους για τη διεξαγωγ διαπραγματεσεων προκειμνου να αποφευχθε μια περαιτρω κλιμκωση της κρσης».

Καταδικζει και το ΝΑΤΟ
Στο διο μκος κματος ο γενικς γραμματας του ΝΑΤΟ ντερς Φο Ρσμουσεν καταδκασε  την ενργεια της Ρωσας, λγοντας πως το αποτλεσμα αυτς της πρξης θα εναι «να βαθνει η κρση στην περιοχ, που η δια η Ρωσα δημιοργησε και συνεχζει να πυροδοτε».
Οι εξελξεις αυτς συμππτουν με μια «μεζονα κλιμκωση της ρωσικς στρατιωτικς ανμιξης στην ανατολικ Ουκρανα», πως τη χαρακτρισε ο Ρσμουσεν τονζοντας τι «το ΝΑΤΟ παρακολουθε την ανησυχητικ αξηση των ρωσικν χερσαων και αεροπορικν δυνμεων» κοντ στα ρωσοουκρανικ σνορα.

«Κατφωρη παραβαση του διεθνος δικαου»
Ο Πρεδρος της Ουκρανας Πτρο Ποροσνκο κατηγρησε τη Μσχα για  «κατφωρη παραβαση του διεθνος δικαου» και την κλεσε να συμβλει, στε η κατσταση να επανλθει στη διεθν νομιμτητα.
Στις δηλσεις του, που αναρτθηκαν στον ισττοπο της ουκρανικς προεδρας, ο Ποροσνκο τνισε πως περισστερα απ 100 ρωσικ φορτηγ χουν διασχσει τα σνορα χωρς να υποβληθον σε ελγχους απ τις τελωνειακς αρχς της Ουκρανας τους συνοριοφλακες και χωρς να τα συνοδεουν οι αξιωματοχοι του Διεθνος Ερυθρο Σταυρο.
Νωρτερα ωστσο ο προσωπρχης του προδρου της Ρωσας Ποτιν, ο Σεργκι Ιβανφ, αλλ και ο σμβουλος του προδρου της Ουκρανας Ποροσνκο, ο Μπρις Λζκιν, συμφνησαν  τι εναι ανγκη να προωθηθε η ταχεα ολοκλρωση της επιχερησης για τη διανομ της ρωσικς ανθρωπιστικς βοθειας στην ανατολικ Ουκρανα, πως μετδωσε το πρακτορεο ειδσεων Itar-Tass επικαλομενο τον εκπρσωπο τπου του Κρεμλνου Ντμτρι Πεσκφ.