Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

Πμπτη 21 2014

ntavoutoglouΟ Αχμτ Νταβοτογλου, ο υπουργς Εξωτερικν της Τουρκας, εναι αυτς που θα αντικαταστσει τον Ρετζπ Ταγπ Ερντογν στην αρχηγεα του κυβερνντος Κμματος Δικαιοσνης και Ανπτυξης, αλλ και στη θση του πρωθυπουργο, ανακονωσε ο διος ο Ερντογν.
Αυτ αποφασστηκε στη σημεριν συνεδραση της Κεντρικς Επιτροπς του κυβερνντος κμματος. Απομνει να εκλεγε ο Νταβοτογλου στο κτακτο συνδριο του κμματος που θα γνει στις 27 Αυγοστου με αντικεμενο την εκλογ αρχηγο.
Μα μρα αργτερα, ο Ρετζπ Ταγπ Ερντογν θα αναλβει επισμως καθκοντα προδρου της δημοκρατας και την 29η Αυγοστου αναμνεται να δσει εντολ σχηματισμο κυβρνησης στον Νταβοτογλου.

 

 

 

Ποιος εναι
Γεννθηκε το 1959 στο Ικνιο της Τουρκας. Εναι απφοιτος του τμματος οικονομας και του τμματος πολιτικς επιστμης και διεθνν σπουδν του Πανεπιστημου του Βοσπρου. Το 1990 ξεκνησε την ακαδημακ του καριρα ως επκουρος καθηγητς στο Ισλαμικ Πανεπιστμιο της Μαλαισας. Μχρι το 1993 ταν επικεφαλς του τμματος πολιτικς επιστμης του πανεπιστημου αυτο. Το 1993 πρε τον ττλο του αναπληρωτ καθηγητ. Την περοδο 1995-1999 δδαξε στο τμμα Πολιτικς Επιστμης και Διεθνν Σπουδν του Πανεπιστημου Μαρμαρ στην Κωνσταντινοπολη. Την περοδο 1998-2002 δδαξε ως επισκπτης καθηγητς στην Ακαδημα Ενπλων Δυνμεων και στην Πολεμικ Ακαδημα.
Το 1999 ανακηρχθηκε τακτικς καθηγητς. Την περοδο 1999-2004 υπρξε πρεδρος του Τμματος Διεθνν Σχσεων του Πανεπιστημου Μπικεντ της Κωνσταντινοπολης, εν παρλληλα δδασκε ως επισκπτης καθηγητς στο Πανεπιστημου Μαρμαρ.
Στις 17 Ιανουαρου 2003 με απφαση του ττε πρωθυπουργο Αμπντουλχ Γκιουλ πρε το βαθμ του πρσβη εκ προσωπικοττων. Υπρξε σμβουλος του Αμπντουλχ Γκιουλ την περοδο που ο τελευταος ταν πρωθυπουργς (Νομβριος 2002-Μρτιος 2003). Στη συνχεια ανλαβε σμβουλος του πρωθυπουργο Ρετζπ Ταγπ Ερντογν σε θματα εξωτερικς πολιτικς. Με τον ανασχηματισμ της κυβρνησης Ερντογν την Πρωτομαγι του 2009 ορστηκε εξωκοινοβουλευτικς υπουργς εξωτερικν. Θση την οποα ανλαβε και μετ τις βουλευτικς εκλογς του 2011.
Το βιβλο του με ττλο "Στρατηγικ Βθος" που εκδθηκε το 2001 γινε αντικεμενο πολλν συζητσεων στην Τουρκα και το εξωτερικ, αφο θεωρεται τι περιλαμβνει αναλσεις παρλληλες προς τη διπλωματα που ασκε εδ και καιρ η τουρκικ κυβρνηση και χει χαρακτηριστε απ πολλος ως «στροφ προς την Ανατολ». Το συγκεκριμνο βιβλο χει κνει 82 εκδσεις στην Τουρκα, εν χει μεταφραστε και στα ελληνικ.
Βουλευτς εξελγη για πρτη φορ στις εκλογς της 12ης Ιουνου 2011. Εναι γγαμος, πατρας τεσσρων παιδιν και γνωρζει την αγγλικ, τη γερμανικ και την αραβικ γλσσα.