Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

Πμπτη 21 2014

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/yppo3.jpgΣυνεχζονται οι ανασκαφικς εργασες στο ταφικ μνημεο, στον Τμβο Καστ απ την ΚΗ Εφορεα Προστορικν και Κλασικν Αρχαιοττων, στην Αμφπολη. Σμερα, απομακρνθηκαν, με κρα προσοχ, χματα τα οποα βρσκονταν στο δικενο και πσω απ τα αγλματα των Σφιγγν, σε βθος περπου, δυο μτρων , και σε πλτος ανλογο της εισδου του τφου, τοι 4.50 μ. ´Ετσι, προχρησε, στο μεγαλτερο τμμα της η αποχωμτωση του εσωρραχου της θλου.
Την Πμπτη , απομακρνθηκαν, με μεγλη προσοχ, χματα τα οποα βρσκονταν στο δικενο και πσω απ τα αγλματα των Σφιγγν, σε βθος περπου, δυο μτρων και σε πλτος ανλογο της εισδου του τφου, τοι 4.50 μ.
τσι, προχρησε, στο μεγαλτερο τμμα της η αποχωμτωση του εσωρραχου της θλου.
Ταυτχρονα, συνεχστηκε η αφαρεση πντε λιθπλινθων , απ την κτη σειρ του τοχου σφργισης, με τη βοθεια μηχανικο μσου . Μετ την απομκρυνσ τους, αποκαλφθηκε κτω απ τη βση των Σφιγγν, το αντερο τμμα του μαρμρινου θυρματος.
Καλπτεται με fresco σε μμηση ιωνικο επιστυλου. Φρει διακσμηση με κκκινο, μπλε και μαρο χρμα.
Αμσως, κτω απ το ιωνικ επιστλιο, αποκαλφθηκαν δυο ιωνικ επκρανα των παραστδων της θρας, επσης επικαλυπτμενα με fresco και επιζωγραφισμνα με τα δια χρματα. Οι εργασες θα συνεχιστον αριο με προτεραιτητα την στερωση και συντρηση των σημερινν ευρημτων.

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/yppo_0.jpg

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/yppo1.jpg

http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/yppo2.jpg