Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

18 2014

http://3.bp.blogspot.com/_EXvSy1YREBs/TRu1Of24i_I/AAAAAAAATgU/EziejU7UJiw/s1600/%25CF%2580%25CE%25BF%25CF%2581%25CF%2584%25CE%25AC%25CE%25BB%25CE%25B9%25CE%25BF%25CF%2585.jpgΕπθεση κατ της ηγετικς ομδας του ΣΥΡΙΖΑ -με αφορμ το πρσφατο ταξδι του Αλξη Τσπρα στο γιον ρος- εκτοξεει το μλος της Κεντρικς Επιτροπς του ΣΥΡΙΖΑ και πρην επικεφαλς της Ανοιχτς Πλης, Ελνη Πορτλιου, μσα απ ρθρο της υπ τον ττλο «Ο πρεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στο γιον ρος».
Στο ρθρο που δημοσιεεται στο μπλογκ enosy.blogspot.gr αφο σημεινει πως η τατιση των κοινοττων των μοναχν με τις Ζαπατστικες κοιντητες εναι προσβολ, αναφρεται και στις δηλσεις του κ. Τσπρα και αφνοντας αιχμς υπογραμμζει: «λα για τις (φανταστικς) ψφους που η ηγετικ ομδα του ΣΥΡΙΖΑ πιστεει τι θα εισρεσουν στο κμμα της αξιωματικς αντιπολτευσης δια της θρησκευτικς οδο».
Σ' αυτ το πλασιο, συμπληρνει πως «Τα θματα στα οποα υποχρεοται το κμμα της αξιωματικς αντιπολτευσης να τοποθετηθε εναι: ιδιοκτησα και φορολογα της εκκλησιαστικς περιουσας, εκκρεμ σκνδαλα πως αυτ του Βατοπεδου, λεγχος των χρηματοδοτσεων του Αγου ρους, χωρισμς της Εκκλησας απ το κρτος».

Ολκληρο το ρθρο της χει ως εξς:
«Δο υπρξαν στα προ μνημονου χρνια οι θρησκευτικο προορισμο του Δεκαπενταγουστου : η Παναγα Σουμελ και η Μεγαλχαρη της Τνου. Καθς εκε συρρει να λακς κσμος πιστν, λλοι ελπζοντας στην εξ ουρανο παραμυθα και λλοι απολαμβνοντας τη θεα λειτουργα ως μρος των πανηγυριτικων εορτν που εξανθρωπζουν τους τιμμενους τοπικος αγους, οι πολιτικο δεν χαναν την ευκαιρα επικοινωνας με το δικ τους πομνιο - τους κατ κσμον ψηφοφρους τους - μακρι απ τα βσανα του καθημερινο βου. Σκωπτικ σχλια συνδευαν την παρουσα του Ανδρα Παπανδρου στους δο δημοφιλες θρησκευτικος προορισμος και στο γιον ρος, πως και τα κομποσκονια και οι λαμπδες της συζγου του.
Τα τελευταα χρνια η ανχεια και η απελπισα μετρασαν τις ελπδες των πιστν για τη θεκ συνδρομ και οι θρησκευτικο τνοι, που εχαν κορυφωθε με τον ιερ πλεμο υπρ της αναγραφς του θρησκεματος στις ταυττητες, πεσαν. Η Εκκλησα τηρε αιδμονα σιωπ για τα κατ κσμον βσανα του ποιμνου της, αποφεγει γενικ να κνει αισθητ την παρουσα της, προσφρει ψιχα φιλανθρωπας σε σχση με την τερστια περιουσα της και την οικονομικ στριξη του κρτους, μσω μεσης χρηματοδτησης και φοροαπαλλαγν. Φυσικ υπρξαν ιερρχες που αντκρουσαν ευθως τη φλα προσκεμενη στη Χρυσ Αυγ πτρυγα της Εκκλησας, αλλ αυτ η στση δεν αναιρε την ανταγωνιστικ σχση Αριστερς και Εκκλησας πνω σε μεζονα ζητματα, πως ακριβς η διαδικασα αντιμετπισης της Χρυσς Αυγς ως εγκληματικς οργνωσης απ το επσημο κρτος δεν αναιρε την ανταγωνιστικ σχση ΣΥΡΙΖΑ - συγκυβρνησης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Σ’ αυτ τη συγκυρα, λοιπν, ο πρεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επλεξε να επισκεφτε μρες Δεκαπενταγουστου το γιον ρος. Η Αυγ αντιμετπισε το θμα ειδησεογραφικ με σντομες ενημερσεις, απ τις οποες προκπτει τι ο Αλξης Τσπρας και οι συνοδο του (Ν. Παππς, Γ. Αμανατδης, Μ. Λυκπουλος) δεν συζτησαν τποτα ουσιδες απ τα επδικα των σχσεων κυβερνσας Αριστερς και Εκκλησας.
Η Ελλδα εναι να ανολοκλρωτο κοσμικ κρτος - η Εκκλησα στηρζεται απ την πολιτικ εξουσα, διαπλκεται μαζ της ιστορικ και αιμοδοτεται οικονομικ με δημσιο χρμα. Πολ απλ δεν ισχει ο χωρισμς της Εκκλησας απ το κρτος, πως σε λλες ευρωπακς χρες. Η θση αυτ δεν θγει φυσικ οτε τη χριστιανικ εκκλησα των πιστν που χουν κθε δικαωμα να θρησκεονται, πως, λλωστε, και οι πιστο λων των λλων δογμτων, για τους οποους υπρχουν κατφορες διακρσεις και παραβισεις δικαιωμτων στη χρα μας - αναφρομαι στις αποδιοπομπαες θρησκεες , πως το Ισλμ, και στην πυρπληση αυτοσχδιων χρων λατρεας των πιστν αυτς της θρησκεας. Ανεξιθρησκεα και ιστητα δικαιωμτων θρησκευμενων και θεων δεν πρκειται να υπρξει σο η Εκκλησα παραμνει μρος της κρατικς δομς και οι πολιτικο σταυροκοπιονται χι ως ιδιτες αλλ ως εκπρσωποι της κοσμικς εξουσας.
Προς τι, λοιπν, η επσκεψη του προδρου του ΣΥΡΙΖΑ και της συνοδεας του στο γιον ρος; Σπεδω να πω τι ο διλογος ΣΥΡΙΖΑ και μοναστηριακς διοκησης του Αγου ρους δεν απαγορεεται εξ ορισμο. Το ζτημα εναι επ ποων θεμτων διαλγονται. Πλι απ την ειδησεογραφα της Αυγς πληροφορομαστε τι αντλλαξαν ανξοδες (αμπελο)φιλοσοφικς απψεις με «ειλικρνεια» και «σεβασμ» περ της κοινς βσης της «αλληλεγγης» και της «ιστητας» που τσο ο ΣΥΡΙΖΑ σο και οι μονς χουν εγγεγραμμνες στις σημαες τους. Οι αναφορς στο Ντσε και τον Ηρκλειτο - μυστριο τι επαν επ’ αυτν οι εκπρσωποι του ΣΥΡΙΖΑ - καλτερα να μενουν ασχολαστες. Αυτ, μως, που αποτελε προσβολ χι μνο για τους Ζαπατστας αλλ και για τους απανταχο της γης υποστηρικτς τους εναι η τατιση των κοινοττων των μοναχν με τις Ζαπατστικες κοιντητες. Το σνθημα «λα για λους τποτε για μας» χρησιμοποησε, πως γρφει η Αυγ, ο Αλξης Τσπρας για να περιγρψει τον τρπο ζως των πατρων του θω. Τα για τοις κυσ, λοιπν. λα για τους (φανταστικος) ψφους που η ηγετικ ομδα του ΣΥΡΙΖΑ πιστεει τι θα εισρεσουν στο κμμα της αξιωματικς αντιπολτευσης δια της θρησκευτικς οδο. Ταυτχρονα μως - και κυρως - διαβεβαωση της θρησκευτικς εξουσας του Αγου ρους τι δεν χει να φοβηθε τποτα απ μια κυβρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συμμχων. Δεν χρειζεται να διαβζουμε πσω απ τις γραμμς, οι γραμμς παρουσιζονται με σαφνεια σε λα σα αποσιωπθηκαν.
να ρθρο του Νκου Καρανκα με τον ττλο «Η Αριστερ που θα κοινωνσει, η κοινωνα που θα αυτοκυβερνηθε» (Αυγ 12/8) εμβαθνει στα επδικα που δεν συζητθηκαν συζητθηκαν χωρς να ανακοινωθον. Μσα απ την παρθεση ασνδετων μεταξ τους αναφορν - απ τους Ζαπατστας μχρι τον Μαρξ - το ρθρο αναφρεται στο υλικ μρος της ιστορας : «Η διαχεριση αλλ και η φορολογα της εκκλησιαστικς περιουσας εναι πολιτικς που θλουν τον «κρσιμο χρνο» τους, τη συγκυρα, τη δυναμικ της κατστασης που θα δημιουργσει συνανεση και αποτλεσμα χωρς να προκαλσει πλεμο τριβς και διασπορ δυνμεων». Και συνεχζει με το αφορολγητο της εκκλησας, σε αντθεση με το μεγλο κεφλαιο, στε να μη διασπαστε η συμμαχα με τους πεινντες και διψντες δικαιοσνη, λες και οι λακς τξεις θα σπεσουν να υπερασπιστον τον εκκλησιαστικ πλοτο και πλουτισμ.
Οι καταστσεις που ζομε εναι δυστυχς αμελικτες και οι αποφσεις δεν εναι της αρμοδιτητας των επικοινωνιολγων της Νας Ελλδας αλλ των πολιτικν και χουν σκληρ ταξικ χαρακτηριστικ. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πλην των δεκδων λλων τερστιων θεμτων τα οποα πρπει να αντιμετωπσει, χει μπροστ του δο μεζονα προαπαιτομενα της πολιτικς που διατενεται τι θα ασκσει: τη διαγραφ μεγλου μρους του χρους και τη φορολογα του πλοτου. Αλλις η χρα θα συνεχσει τον σημεριν δρμο, με χωρς ΣΥΡΙΖΑ. Κι εδ οι σχσεις κρτους- Εκκλησας δεν αντιμετωπζονται με την αγιαστορα του πολιτικο. Τα θματα στα οποα υποχρεοται το κμμα της αξιωματικς αντιπολτευσης να τοποθετηθε εναι : ιδιοκτησα και φορολογα της εκκλησιαστικς περιουσας, εκκρεμ σκνδαλα πως αυτ του Βατοπεδου, λεγχος των χρηματοδοτσεων του Αγου ρους, χωρισμς της Εκκλησας απ το κρτος, Στα βασικ αυτ πρπει να γνουν ρξεις. Δεν θα θελα να θυμσω τον Αντνη Τρτση που προχρησε στην εθνικοποηση της εκκλησιαστικς περιουσας και αποπμφθηκε απ τον Ανδρα Παπανδρου. Οι καιρο αλλζουν προς το χειρτερο. Ακριβς γι’ αυτ τα 3.795.000 πιστν πιστων φτωχν δεν μπορε πλον να τρφονται με τη θεα κοινωνα. Οι χοντες και κατχοντες