, ,

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

18 2014

http://kartesios.com/wp-content/uploads/2014/08/naos-boukolou-smyrni0B401FD0E202B0411FFB4.jpgΙστορικς και κρως συγκινητικς στιγμς βωσαν το πρω της Κυριακς, σοι παραβρθηκαν στην πρτη, με την Μικρασιατικ Καταστροφ, λειτουργα του ανακαινισμνου Ιερο Ναο του Αγου Βουκλου στη Σμρνη.
Απ το 1922 εχε να γνει λειτουργα στον συγκεκριμνο να και τρα πειτα απ 982 χρνια, πλρως ανακαινισμνος, παραδθηκε στον χριστεπνυμο πλθος.
Ο νας που τιμται στο νομα του πολιοχου της Σμρνης εναι ο μνος Ορθδοξος Χριστιανικς Νας που δεν κηκε στην καταστροφ του 1922, βρσκεται στη συνοικα του Μπασμαν και πρσφατα ανακαινσθηκε απ το Δμο της Σμρνης.
Απ το 1922 μχρι και την ανακανιση του χρησιμοποιθηκε ως αποθκη, στη συνχεια ως αθουσα συναυλιν κλασσικς μουσικς και παραστσεων περας και αργτερα αρχικ ως αρχαιολογικ μουσεο και στη συνχεια ως χρος αποθκευσης αρχαιοττων. Μχρι που και επισκευστηκε.
Το γεγονς υποδχθηκε με ιερ συγκνηση και χαρ η Ορθδοξη Ελληνικ Κοιντητα της Σμρνης που ελπζει να της παραχωρηθε οριστικ ο νας και να γνει μνιμη η χρση του ως ελληνορθδοξου ναο.
Εδ και χρνια η Ελληνορθδοξη κοιντητα της Σμρνης στεγζεται σε ναν προτεσταντικ να που παραχωρθηκε απ τους Ολλανδος της Σμρνης.
http://www.iefimerida.gr/sites/default/files/1481036.jpgΗ Θεα Λειτουργα στην Εκκλησα του Αγου Βουκλου της Σμρνης τελστηκε απ τον Αρχιμανδρτη του Οικουμενικο Θρνου και μνιμο Ιερατικ Προστμενο Σμρνης Κριλλο Συκ ο οποος ανακονωσε και την λευση του Πατριρχη στη Σμρνη προκειμνου να λειτουργσει στον γιο Βουκλο, την ημρα εορτς του στις 6 Φεβρουαρου 2015. Εν το διο θα γνει στις 10 Φεβρουαρου 2015, ημρα μνμης του Αγου Χαραλμπους, που για πρτη φορ απ το 1922 θα λειτουργηθε και μλιστα απ τον Οικουμενικ Πατριρχη, η εκκλησα του Αγου Χαραλμπους στον Τσεσμ.
Κατ τη ιστορικ θεα λειτουργα στον γιο Βουκλο παραβρθηκαν οι Δμαρχοι της Σμρνης, εκπρσωποι του Ελληνικο προξενεου στη Σμρνη, εκπρσωπος της τοπικς ρωμαιοκαθολικς κοιντητας και φυσικ λληνες ορθδοξοι που ζουν στη Σμρνη αλλ και ορθδοξοι λλων εθνοττων.