Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

, 17 2014

www.fourtounis.grΣε βανδαλισμος με ζημις, συνθματα στους τοχους, αλλ και κλοπς προχρησε ομδα ακροδεξιν το βρδυ του Σαββτου στις εγκαταστσεις του 14ου και 15ου Γυμνασου Πειραι, στην Παλι Κοκκινι, που συστεγζεται και το Ανοιχτ Σχολεο Μεταναστν.
πως γινε γνωστ απ την αστυνομα, οι δρστες, προκλεσαν ζημις και γραψαν συνθματα στους τοχους, εν απ το να σχολικ συγκρτημα απσπασαν ναν ηλεκτρονικ υπολογιστ.
Σε να σημεο του κτιρου χει σχεδιαστε νας αγκυλωτς σταυρς, εν στον εξωτερικ τοχο, γραψαν «Χρυσ Αυγ Μτωπο Νεολαας».

ΑΣΜΠ: Δεν θα μας κμψουν το ηθικ
Η διοκηση του Ανοιχτο Σχολεου Μεταναστν Πειραι εξδωσε ανακονωσε για τους βανδαλισμος απ χρυσαυγτες τονζοντας τι «τα γεγοντα αυτ δεν πρκειται οτε να κμψουν το ηθικ των εθελοντν συντελεστν του Α.Σ.Μ.Π , οτε να αναστελουν την 10χρονη αλληλγγυα μορφωτικ και πολιτιστικ δραστηριτητ του, που αναγνωρζεται απ την κοινωνα του Πειραι και χι μνο».
Στην ανακονωση επισημανεται τι «τα γεγοντα αυτ δεν πρκειται οτε να κμψουν το ηθικ των εθελοντν συντελεστν του Α.Σ.Μ.Π , οτε να αναστελουν την 10χρονη αλληλγγυα μορφωτικ και πολιτιστικ δραστηριτητ του, που αναγνωρζεται απ την κοινωνα του Πειραι και χι μνο».
Μλιστα το ΑΣΜΠ δωσε στη δημοσιτητα και φωτογραφες που φανεται η υπογραφ του Μετπου Νεολαας Χρυσς Αυγς.

Οργισμνη αντδραση απ το ΠΑΣΟK
Για το περιστατικ τοποθετθηκε με μια οργισμνη ανακονωσε και ο τομας ανθρωπνων δικαιωμτων του ΠΑΣΟΚ αναφροντας τι «Την μρα που τιμομε τα 70 χρνια απ τη θηριωδα των Ναζ και των συνεργατν τους, στην Κοκκινι, οι σημερινο εκπρσωποι τους, επιλγουν να θυμσουν τη δικ τους παρουσα. Αποδεικνουν για ακμα μια φορ τι δεν χουν καμα σχση με την πατρδα οτε με την ιστορα της. Οι απγονοι των συνεργατν των ναζ εναι ξιοι συνεχιστς τους».
Στην ανακονωση μεταξ λλων αναφρεται:
«Η οργανωμνη πολιτεα οφελει να αποκαλψει τους δρστες και να εγγυηθε την ασφλεια των μεταναστν μαθητν και των εθελοντν καθηγητν, του ΑΣΜΠ.
Οι τραμπουκισμο των Νεοναζιστν και εγκληματιν της Χρυσς Αυγς δεν πρκειται να σταματσουν την μεγλη προσφορ των εθελοντν καθηγητν προς τους οικονομικος μετανστες, που αναζητντας μια καλτερη ζω στη πατρδα μας, μαθανουν την ελληνικ γλσσα, την ιστορα και τον πολιτισμ μας.
Η ανθρωπι και η αλληλεγγη θα υπερνικσουν το μσος, τον ρατσισμ και τον διχασμ».

Προκλητικ ενργεια στην επτειο των 70 χρνων απ το «Μπλκο»
Η ρατσιστικ αυτ ενργεια ρχεται την ημρα που συμπληρνονται 70 χρνια απ την ιστορικ τραγωδα για τη Νκαια που μεινε γνωστ ως «Το Μπλκο της Κοκκινις» ταν περπου 150 λληνες εκτελστηκαν απ τους Ναζ (ο ακριβς αριθμς δεν εναι γνωστς, εν ορισμνοι ανεβζουν τα θματα σε χιλιδες), με υποδεξεις ταγματασφαλιτν, εν 8.000 μεταφρθηκαν ως μηροι στο στρατπεδο του Χαδαρου.
Τα ξημερματα της Πμπτης 17 Αυγοστου 1944 ισχυρς δυνμεις του γερμανικο στρατο μαζ με Ελληνες ταγματασφαλτες εισβαλαν στην Νκαια, την περικκλωσαν και απατησαν απ τους νδρες ηλικες 14 -60 ετν να εμφανιστον στην κεντρικ πλατεα της περιοχς για λεγχο.
Την δια ρα, Γερμανο εισβαλλαν σε σπτια και εκτλεσαν επ τπου αρκετος λληνες, εν, τα ξημερματα εχαν συγκεντρωθε στην πλατεα Οσας Ξνης περπου 20.000 Νικαιτες.
Εκενη την ρα δωσλογοι, φορντας κουκολες, ρχισαν να υποδεικνουν στους Ναζ νδρες, οι οποοι στη συνχεια οδηγθηκαν στην Μντρα της Νκαιας με την κατηγορα τι ταν κομμουνιστς και εκτελστηκαν ομαδικ.
Στο τλος της ημρας αμτρητες σορο μεταφρθηκαν και θφτηκαν στο Γ' Νεκροταφεο Νικαας, εν περπου 8.000 Κοκκινιτες οδηγθηκαν ως μηροι στο στρατπεδο του Χαδαρου.