, 91

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

, 17 2014

Η συγκλονιστικ ιστορα του Henk Zanoli. Βραβεθηκε απ το Ισραλ, επειδ σωσε να εβραιπουλο απ τους Ναζ. Τρα επιστρφει πσω το μετλλιο. Διαβστε γιατ
www.fourtounis.grΣε μια συμβολικ κνηση ιδιατερης σημασας, προχρησε νας Ολλανδς, ο οποος εχε πρει μετλλιο απ το Ισραλ, καθς κατ τη διρκεια του Δευτρου Παγκοσμου Πολμου, εχε κρψει να εβραιπουλο.
Ο Henk Zanoli, στα 91 του χρνια, στειλε γρμμα στην πρεσβεα του Ισραλ στη Χγη, δηλνοντας τι δεν μπορε πλον να κρατσει το μετλλιο.
Αιτα για την πρωτοβουλα του αυτ, εναι τι κατ τη διρκεια των επιδρομν στη Γζα, σκοτθηκαν 6 συγγενες του. Η πρεσβεα του Ισραλ, αρνθηκε να απαντσει στο γρμμα του.
Στον κ. Zanoli και τη μητρα του, απονεμθηκε το 2011 το βραβεο "Righteous Among the Nations", το 2011, λγω του τι την περοδο 1943-1945 φυγδευσαν να παιδ Εβραων, το οποο κυνηγοσαν οι Ναζ.
Το βραβεο αυτ απονμεται σε μη Εβραους, που ρσκαραν τις ζως τους για να προστατψουν Εβραους κατ τη διρκεια του Ολοκαυτματος.
"Το να κρατσω το βραβεο που μου δθηκε απ το κρτος του Ισραλ, υπ αυτς τις συνθκες θα ταν προσβολ προς την οικογνει μου, που χασε ξι μλη της στη Γζα", ανφερε ο 91χρονος στο γρμμα του, που δημοσιεθηκε απ την ισραηλιν εφημερδα Haaretz.
"Τα τρισγγονα της μητρας μου, χασαν τη γιαγι τους, τρεις θεους, μια θεα και ναν ξδερφο απ την επθεση του Ισραηλινο στρατο", γρφει ο κ. Zanoli, στην επιστολ του.
Ο Henk Zanoli, συνταξιοχος δικηγρος, χει ασκσει σκληρ κριτικ στο Ισραλ, υποστηρζοντας τι οι δρσεις του στην περιοχ, θα μποροσαν να επιφρουν καταδκες για εγκλματα πολμου και εγκλματα κατ της ανθρωπτητας.
Αξζει να σημειωθε τι ο διος ο Zanoli, εχε χσει τον πατρα του, ο οποος σκοτθηκε σε στρατπεδο συγκντρωσης των Ναζ, αλλ και τον γαμπρ του, ο οποος συμμετεχε στην Αντσταση.
"Με αυτ το παρελθν, εναι τραγικ το γεγονς τι η οικογνει μου, χασε τσους ανθρπους στη Γζα, σε μια δολοφονα, που διενεργθηκε απ το κρτος του Ισραλ", γραψε ο Zanoli.
Λγω της εθραυστης υγεας του, ο κ. Zanoli δεν παρδωσε ο διος το μετλλιο στην ισραηλιν πρεσβεα, αλλ αναγκστηκε να το στελει.

+