Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

, 17 2014

Η σγκρουση των Κορδων με το τουρκικ κρτος, η οποα διαρκε 30 χρνια, "φθνει στο τλος της" κρνει ο φυλακισμνος ηγτης του PKK Αμπντουλχ Οτζαλν
www.fourtounis.grΟ ιστορικς ηγτης της νοπλης κουρδικς αυτονομιστικς οργνωσης Εργατικ Κμμα Κουρδιστν (PKK), ο Αμπντουλχ Οτζαλν, εκτμησε σε μια ανακονωση την οποα εξδωσε χθες Σββατο τι η αιματηρ σρραξη με το τουρκικ κρτος, η οποα διαρκε πλον 30 χρνια, «φθνει στο τλος» της.
«Με την ευκαιρα της 30ς επετεου (απ την ναρξη) του αγνα μας (την 15η Αυγοστου 1984), θλω να δηλσω τι βρισκμαστε πλον στο σημεο να βινουμε ιστορικς εξελξεις», μετ την διεξαγωγ των προεδρικν εκλογν της 10ης Αυγοστου, τις οποες κρδισε ο πρωθυπουργς Ρετζπ Ταγπ Ερντογν, σημεωσε ο ηγτης του PKK, ο οποος παραμνει φυλακισμνος στο νησ-φυλακ Ιμραλ, στη θλασσα του Μαρμαρ, πως μετδωσε το πρακτορεο ειδσεων Firat, το οποο θεωρεται προσκεμενο στο κουρδικ κνημα.
«Αυτς ο πλεμος που διαρκε 30 χρνια φθνει, μσω κρσιμης σημασας, δημοκρατικν διαπραγματεσεων, σε να στδιο που θα μποροσε να λβει τλος», κρινε ο Οτζαλν, και πρσθεσε πως «η διαδικασα των διαπραγματεσεων» αυτν «χει σημασα ιδιατερα βαθι, ιστορικ και κοινωνικ».
Ο διος επισμανε εξλλου πως, καθς κατλαβε το 9,8% των ψφων στις προεδρικς εκλογς, το βασικ πολιτικ χημα των Κορδων της Τουρκας, το Κμμα της Δημοκρατας των Λαν (HDP), μπορε να γνει η αξιωματικ αντιπολτευση και σως στο μλλον ακμη και να κερδσει τις βουλευτικς εκλογς.
«Με αυτ τα αποτελσματα, το HDP, η βση του οποου μεγεθνθηκε, θα γνει σμερα μια δημοκρατικ και αποτελεσματικ αντιπολτευση και, στο μλλον, το δημοκρατικ κμμα που θα βρσκεται στην εξουσα», προβλεψε ο Οτζαλν, ο οποος συναντθηκε με εκπροσπους του κμματος αυτο την Παρασκευ στο Ιμραλ, που εκτει την ποιν ισβιας κθειρξης η οποα του χει επιβληθε.
Η ισλαμοσυντηρητικ κυβρνηση της Τουρκας και ο ηγτης του PKK —το οποο η Τουρκα και μεγλο μρος της διεθνος κοιντητας θεωρον τρομοκρατικ οργνωση— διεξγουν ειρηνευτικς διαπραγματεσεις απ το φθινπωρο του 2012.
Το PKK, το οποο κρυξε απ τον Μρτιο του 2013 μονομερς εκεχειρα, κατγγειλε ωστσο φτος την βραδτητα των συνεχιζμενων διαπραγματεσεων.
Ο πλεμος ανμεσα στους Κορδους και το τουρκικ κρτος χει στοιχσει τη ζω σε πνω απ 45.000 ανθρπους απ το 1984 στην Τουρκα, στην πλειοντητ τους μειονοτικος.
Η κουρδικ μειοντητα στην Τουρκα υπολογζεται τι αριθμε τουλχιστον 15 εκατ. μλη, δηλαδ τι αποτελε το 20% του πληθυσμο.