80

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

16 2014

Το Ισλαμικ Κρτος σφγιασε περπου 80 μλη της μειοντητας Γεζντι και απγαγε τις γυνακες. Το μακελει γινε στο βρειο τμμα της χρας.
http://www.thetoc.gr/images/articles/article_32534/allakste-pisti-i-tha-sas-sfaksoume.w_l.jpgΣμφωνα με μλος της μειονοτικς ομδας των Γεζντι που χει εκλεγε στο κοινοβολιο και δο Κορδους αξιωματοχους, μλη της οργνωσης Ισλαμικ Κρτος «κατφθασαν με οχματα» σε να χωρι στα βρεια της χρας, το απγευμα, «και ρχισαν τομακελει».
«Αλλοξοπιστετε πεθανετε»
«Πιστεουμε τι διπραξαν [τη σφαγ] λγω του δγματς τους:αλλαξοπιστετε  πεθανετε», δλωσε στο Reuters, ο Χοσιρ Ζεμπαρ, αντερο στλεχος της κουρδικς κυβρνησης.
Ενα μλος της μειοντητας των Γεζντι, που χει εκλεγε στο ιρακιν κοινοβολιο, καθς και νας ακμη Κορδος αξιωματοχος, επιβεβαωσαν τη σφαγ περπου 80 ανθρπωνκαι πρσθεσαν τι οι γυνακες που διμεναν στο χωριαπχθησαν απ τους τζιχαντιστς του ΙΚ.
Ο Γεζντι βουλευτς, Μαζμα Χαλλ, ανφερε πως επικοιννησε με τους χωρικος που επζησαν απ την επθεση. Σμφωνα με σα του μετφεραν η σφαγ διρκησε περπου μια ρα.
Σοκρει η μαρτυρα κατοκου κοντινο χωριο
Ενας κτοικος κοντινο χωριο, δλωσε επσης τι νας μαχητς του Ισλαμικο Κρτους που κατγεται απ την δια περιοχ του δωσε λεπτομρειες της αιματοχυσας. «Μου επε τι οι αντρτες του Ισλαμικο Κρτους πρασαν πντε ημρες προσπαθντας να πεσουν τους χωρικος να ασπαστον το Ισλμ και τι μια ακμη προσπθεια προσηλυτισμο γινε και σμερα», ανφερε χαρακτηριστικ. «Στη συνχεια μου επε τι συγκντρωσαν τους ντρες του χωριο και τους σκτωσαν. Οι γυνακες και τα κορτσια πιθανν μεταφρθηκαν στο Ταλ Αφρ, που βρσκονται οι ξνοι μαχητς του Ισλαμικο Κρτους», πρσθεσε. Οι πληροφορες που μετφερε ο χωρικς, πντως, δεν χουν μχρι στιγμς επιβεβαιωθε απ ανεξρτητες πηγς.
Ο τραγικς απολογισμς
Οι μαχητς του Ισλαμικο Κρτους χουν σκοτσει τουλχιστον 500 μλη της θρησκευτικς μειοντητας των Γεζντι κατ τη διρκεια επθεσς τους στο βρειο Ιρκ, ανφερε πριν απ λγες ημρες ο υπουργς για τα Ανθρπινα Δικαιματα του Ιρκ μιλντας στο Reuters.
Ο Μοχμεντ αλ Σα Σουντνι επε τι οι σουντες μαχητς χουν θψει ακμη και ζωντανος μερικ απ τα θματ τους, μεταξ των οποων ταν γυνακες και παιδι. Περπου 300 γυνακες απχθησαν ως σκλβες, πρσθεσε ο διος.
Η επικρτηση των εξτρεμιστν του Ισλαμικο Κρτους σε μεγλα τμματα του βρειου Ιρκ στα σνορα με την κουρδικ περιοχ χει ανησυχσει την κυβρνηση της Βαγδτης και προκλεσε τις πρτες αμερικανικς αεροπορικς επιδρομς απ το τλος της εισβολς του 2001 εν δημιοργησε μεγλο κμα προσφγων μεταξ των χριστιανν και των Γεζντι που εγκατλειψαν τις περιοχς τους για να γλιτσουν απ τους τζιχαντιστς.