Πηγ:  kathimerini.gr

16 2014

Στο περφημο ταφικ μνημεο που βρθηκε στην Αμφπολη Σερρν, στον Τμβο Καστ, ο αινιγματικς νεκρς που εξπτει εδ και λγες ημρες τη φαντασα λων, κρατει ακμη μυστικ την ταυττητ του, για την οποα πντως εικοτολογον λοι οι υπλοιποι.
Ο Τμβος Καστ στην Αμφπολη Σερρν ενδχεται να κρβει να πολ σημαντικ αρχαιολογικ ερημα.Αλλοι μετ λγου γνσεως, λλοι με υπερβλλοντα ζλο και βιαστικ ενθουσιασμ. Η πληγωμνη μας εθνικ υπερηφνεια θα τονωνταν ασφαλς απ ακμη μια σημαντικ ανακλυψη που θα θμιζε, σως, εκενη του 1977 και τη σκαπνη του Μανλη Ανδρνικου. Αλλ, πως επε ο πρωθυπουργς που φτασε ως τις Σρρες, η ανασκαφ θα συνεχιστε «με ρυθμος που υπαγορεει τσο το ερημα σο, ββαια, και η επιστημονικ δεοντολογα», συστνοντας: «Υπομον λγες μρες».

Μοναδικ ερημα
Εναι σαφς πια σε λους τι πρκειται για να μοναδικ ερημα που ενισχεται απ την παρουσα του μνημεου του Λοντος της Αμφπολης, ο οποος συνδεται με τον ταφικ περβολο του τμβου Καστ. Μια σημαντικ αρχαιολογικ ανακλυψη λγω του μεγθους του περιβλου, που φθνει τα 498 μτρα και χρονολογεται στο τελευταο τταρτο του 4ου αινα π.Χ. (μεταξ 325 – 300 π.Χ.), εντυπωσασε με τον γκο και την αρχιτεκτονικ του ευρματος, ακμη και τους διους τους ανασκαφες. Οπως και τα δο αγλματα Σφιγγν, που βρθηκαν ακφαλα με κομμνα τα φτερ, στο υπρθυρο της πλης του τφου και με χνη κκκινου χρματος στα πδια.
Σμφωνα με την προσταμνη της ΚΗ Εφορεας κ. Κατερνα Περιστρη και τον αρχιτκτονα κ. Μιχλη Λεφαντζ, οι δο Σφγγες στην εσοδο του τφου προρχονται απ το διο εργαστριο με τον Λοντα της Αμφπολης, ο οποος κοσμοσε την κορυφ του λφου Καστ. Οσο για τον περβολο που σχηματζει κκλο, χει απστευτη γεωμετρικ ακρβεια και η χρονολγησ του συμππτει με σπουδαα ιστορικ γεγοντα που διαδραματστηκαν στην περιοχ.
Το μνημεο, ακριβ και εντυπωσιακ, φτιαγμνο απ μρμαρο Θσου, εικζεται τι ανκει σε σημανοντα αξιωματοχο απ τους βετερνους του Μ. Αλεξνδρου. Αρχαιολγοι τονζουν πως «εναι μοναδικ στα Βαλκνια», λλοι πλι, τι «δεν θυμζει μακεδονικος τφους της περιοχς».
Tι κρβει στο εσωτερικ του ο τμβος της Αμφπολης θα φανε σε 15 με 20 ημρες διαβεβαινουν απ το ΥΠΠΟΑ, «κι εφσον οι ανασκαφες κατεβσουν τη στθμη στο εππεδο του δαπδου». Ττε θα μθουμε αν εναι συλημνος ο τφος, πως μαρτυρον οι ακφαλες Σφγγες με τα σπασμνα φτερ, ισχυρζονται ειδικο σε θματα μακεδονικς αρχιτεκτονικς. «Μνο αν χει καταρρεσει η οροφ πριν μπουν τυμβωρχοι δεν θα χει συληθε ο τφος».
Τις πρτες ανασκαφικς ρευνες στην περιοχ εχε διενεργσει ο αρχαιολγος Δημτρης Λαζαρδης κατ τη δεκαετα του ’60. Μετ τον θνατ του, το 1985, συνχισε η Χιδω Κουκολη, εν απ το 2009 ανλαβε η ΚΗ Εφορεα. Η κ. Κ. Περιστρη συνχισε αρχικ την ρευνα στο διο εππεδο, εν το 2012 κατευθνθηκε χαμηλτερα, εντοπζοντας τον περβολο. Οσο για το αρχικ ψος της τομπας, υπολογζεται τι φτανε τα 30 μτρα!

Προσδοκες
«Πρπει να εναι συλημνο κατ 90% απ τυμβωρχους των ρωμακν χρνων» πιθανολογον κποιοι αρχαιολγοι για το εντυπωσιακ ερημα, εν απορρπτουν την πιθαντητα να πρκειται για τον τφο του Μ. Αλεξνδρου, τον οποο η πλειοντητα της αρχαιολογικς κοιντητας θεωρε τι βρσκεται στην Αλεξνδρεια.
Ομως και την ερμηνεα τι εδ χει ταφε η Ρωξνη, την οποα ο Κσσανδρος θαντωσε το 311 π.Χ. στην Αμφπολη, πως και ο γιος του στρατηλτη, Αλξανδρος Δ, δεν τη θεωρον πολ πιθαν.
Επισημανουν δε τι ο Λοντας της Αμφπολης, που στεκε στην κορυφ του τμβου, υποδεικνει ανδρικ ταφ. Οσο για τον τφο του γιου και νμιμου διεκδικητ της εξουσας του Μ. Αλεξνδρου, δεν αμφισβητεται τι βρσκεται στις Αιγς, δπλα στου παππο του, του Φιλππου Β. Θα πρπει να βρεθον πολ ισχυρ στοιχεα (επιγραφ) και ββαια ταφ εφβου για να ανατραπον λα αυτ.

Συμπολεμιστς του Μ. Αλεξνδρου;
Η πιο κοντιν θεωρα στο μυστικ του τμβου φανεται να αφορ τους συμπολεμιστς του Μ. Αλεξνδρου, στρατηγος και ναυρχους. Οπως τον κρητικς καταγωγς Ναρχο, που υπρξε ο επικεφαλς του στλου του, τον νααρχο Λαομδοντα. «Εναι η πρτη γενι που επιστρφει το 320 π.Χ. στη Μακεδονα, χει οικονομικ νεση αλλ και τη δυναττητα μιας ττοιας κατασκευς. Στο τλος του 4ου αι. π.Χ., η στρφιγγα με τα χρματα απ την Ανατολ κλενει γιατ δημιουργονται πια τα αυτνομα κρτη», τονζουν στην «Κ» σημανοντες αρχαιολγοι. Δεν αποκλεουν, τλος, το μνημεο να εναι πολυνδρειο. Για λα αυτ θα αποφανθον οι ειδικο. «Χρειζεται να μενουμε για λγο μνοι απ δω και πρα για να δουλψουμε πραγματικ», ζητον οι ανασκαφες. Ας τους αφσουμε. Η πολλ δημοσιτητα, εξλλου, διευκολνει τις υπερβολς. Παρτι τα κανλια βρθουν απ ρεπορτζ, με σαφες υπαινιγμος τι πρκειται για τον τφο του Μεγλου Αλεξνδρου, ας θυμμαστε τι το διο προνμιο διεκδικον χρες απ την Ινδα και το Ουζμπεκιστν ς το Ιρν και την Αγυπτο. Αλλωστε, στην Αλεξνδρεια υπρχε το μαυσωλεο του που γινε γνωστ ως «Σμα» «Σμα», που επισκφθηκαν προσωπικτητες της Ιστορας, πως ο Ιολιος Κασαρας και ο αυτοκρτορας Αγουστος.