Ôï áßíéãìá ôçò Áìößðïëçò ðëçóéÜæåé óôç ëýóç ôïõ

ΠηγÞ:  kathimerini.gr

ÓÜââáôï 16 Áõãïýóôïõ 2014

Στο περßφημο ταφικü μνημεßο που βρÝθηκε στην Αμφßπολη Σερρþν, στον Τýμβο ΚαστÜ, ο αινιγματικüς νεκρüς που εξÜπτει εδþ και λßγες ημÝρες τη φαντασßα üλων, κρατÜει ακüμη μυστικÞ την ταυτüτητÜ του, για την οποßα πÜντως εικοτολογοýν üλοι οι υπüλοιποι.
Ο Τýμβος ΚαστÜ στην Αμφßπολη Σερρþν ενδÝχεται να κρýβει Ýνα πολý σημαντικü αρχαιολογικü εýρημα.Αλλοι μετÜ λüγου γνþσεως, Üλλοι με υπερβÜλλοντα ζÞλο και βιαστικü ενθουσιασμü. Η πληγωμÝνη μας εθνικÞ υπερηφÜνεια θα τονωνüταν ασφαλþς απü ακüμη μια σημαντικÞ ανακÜλυψη που θα θýμιζε, ßσως, εκεßνη του 1977 και τη σκαπÜνη του Μανüλη Ανδρüνικου. ΑλλÜ, üπως εßπε ο πρωθυπουργüς που Ýφτασε Ýως τις ΣÝρρες, η ανασκαφÞ θα συνεχιστεß «με ρυθμοýς που υπαγορεýει τüσο το εýρημα üσο, βÝβαια, και η επιστημονικÞ δεοντολογßα», συστÞνοντας: «ΥπομονÞ λßγες μÝρες».

Μοναδικü εýρημα
Εßναι σαφÝς πια σε üλους üτι πρüκειται για Ýνα μοναδικü εýρημα που ενισχýεται απü την παρουσßα του μνημεßου του ΛÝοντος της Αμφßπολης, ο οποßος συνδÝεται με τον ταφικü περßβολο του τýμβου ΚαστÜ. Μια σημαντικÞ αρχαιολογικÞ ανακÜλυψη λüγω του μεγÝθους του περιβüλου, που φθÜνει τα 498 μÝτρα και χρονολογεßται στο τελευταßο τÝταρτο του 4ου αιþνα π.Χ. (μεταξý 325 – 300 π.Χ.), εντυπωσßασε με τον üγκο και την αρχιτεκτονικÞ του ευρÞματος, ακüμη και τους ßδιους τους ανασκαφεßς. Οπως και τα δýο αγÜλματα Σφιγγþν, που βρÝθηκαν ακÝφαλα με κομμÝνα τα φτερÜ, στο υπÝρθυρο της πýλης του τÜφου και με ßχνη κüκκινου χρþματος στα πüδια.
Σýμφωνα με την προúσταμÝνη της ΚΗ´ Εφορεßας κ. Κατερßνα ΠεριστÝρη και τον αρχιτÝκτονα κ. ΜιχÜλη ΛεφαντζÞ, οι δýο Σφßγγες στην εßσοδο του τÜφου προÝρχονται απü το ßδιο εργαστÞριο με τον ΛÝοντα της Αμφßπολης, ο οποßος κοσμοýσε την κορυφÞ του λüφου ΚαστÜ. Οσο για τον περßβολο που σχηματßζει κýκλο, Ýχει απßστευτη γεωμετρικÞ ακρßβεια και η χρονολüγησÞ του συμπßπτει με σπουδαßα ιστορικÜ γεγονüτα που διαδραματßστηκαν στην περιοχÞ.
Το μνημεßο, ακριβü και εντυπωσιακü, φτιαγμÝνο απü μÜρμαρο ΘÜσου, εικÜζεται üτι ανÞκει σε σημαßνοντα αξιωματοýχο απü τους βετερÜνους του Μ. ΑλεξÜνδρου. Αρχαιολüγοι τονßζουν πως «εßναι μοναδικü στα ΒαλκÜνια», Üλλοι πÜλι, üτι «δεν θυμßζει μακεδονικοýς τÜφους της περιοχÞς».
Tι κρýβει στο εσωτερικü του ο τýμβος της Αμφßπολης θα φανεß σε 15 με 20 ημÝρες διαβεβαιþνουν απü το ΥΠΠΟΑ, «κι εφüσον οι ανασκαφεßς κατεβÜσουν τη στÜθμη στο επßπεδο του δαπÝδου». Τüτε θα μÜθουμε αν εßναι συλημÝνος ο τÜφος, üπως μαρτυροýν οι ακÝφαλες Σφßγγες με τα σπασμÝνα φτερÜ, ισχυρßζονται ειδικοß σε θÝματα μακεδονικÞς αρχιτεκτονικÞς. «Μüνο αν Ýχει καταρρεýσει η οροφÞ πριν μπουν τυμβωρýχοι δεν θα Ýχει συληθεß ο τÜφος».
Τις πρþτες ανασκαφικÝς Ýρευνες στην περιοχÞ εßχε διενεργÞσει ο αρχαιολüγος ΔημÞτρης Λαζαρßδης κατÜ τη δεκαετßα του ’60. ΜετÜ τον θÜνατü του, το 1985, συνÝχισε η ΧÜιδω Κουκοýλη, ενþ απü το 2009 ανÝλαβε η ΚΗ´ Εφορεßα. Η κ. Κ. ΠεριστÝρη συνÝχισε αρχικÜ την Ýρευνα στο ßδιο επßπεδο, ενþ το 2012 κατευθýνθηκε χαμηλüτερα, εντοπßζοντας τον περßβολο. Οσο για το αρχικü ýψος της τοýμπας, υπολογßζεται üτι Ýφτανε τα 30 μÝτρα!

Προσδοκßες
«ΠρÝπει να εßναι συλημÝνο κατÜ 90% απü τυμβωρýχους των ρωμαúκþν χρüνων» πιθανολογοýν κÜποιοι αρχαιολüγοι για το εντυπωσιακü εýρημα, ενþ απορρßπτουν την πιθανüτητα να πρüκειται για τον τÜφο του Μ. ΑλεξÜνδρου, τον οποßο η πλειονüτητα της αρχαιολογικÞς κοινüτητας θεωρεß üτι βρßσκεται στην ΑλεξÜνδρεια.
Ομως και την ερμηνεßα üτι εδþ Ýχει ταφεß η ΡωξÜνη, την οποßα ο ΚÜσσανδρος θανÜτωσε το 311 π.Χ. στην Αμφßπολη, üπως και ο γιος του στρατηλÜτη, ΑλÝξανδρος Δ´, δεν τη θεωροýν πολý πιθανÞ.
Επισημαßνουν δε üτι ο ΛÝοντας της Αμφßπολης, που Ýστεκε στην κορυφÞ του τýμβου, υποδεικνýει ανδρικÞ ταφÞ. Οσο για τον τÜφο του γιου και νüμιμου διεκδικητÞ της εξουσßας του Μ. ΑλεξÜνδρου, δεν αμφισβητεßται üτι βρßσκεται στις ΑιγÝς, δßπλα στου παπποý του, του Φιλßππου Β´. Θα πρÝπει να βρεθοýν πολý ισχυρÜ στοιχεßα (επιγραφÞ) και βÝβαια ταφÞ εφÞβου για να ανατραποýν üλα αυτÜ.

ΣυμπολεμιστÝς του Μ. ΑλεξÜνδρου;
Η πιο κοντινÞ θεωρßα στο μυστικü του τýμβου φαßνεται να αφορÜ τους συμπολεμιστÝς του Μ. ΑλεξÜνδρου, στρατηγοýς και ναυÜρχους. Οπως τον κρητικÞς καταγωγÞς ΝÝαρχο, που υπÞρξε ο επικεφαλÞς του στüλου του, Þ τον ναýαρχο ΛαομÝδοντα. «Εßναι η πρþτη γενιÜ που επιστρÝφει το 320 π.Χ. στη Μακεδονßα, Ýχει οικονομικÞ Üνεση αλλÜ και τη δυνατüτητα μιας τÝτοιας κατασκευÞς. Στο τÝλος του 4ου αι. π.Χ., η στρüφιγγα με τα χρÞματα απü την ΑνατολÞ κλεßνει γιατß δημιουργοýνται πια τα αυτüνομα κρÜτη», τονßζουν στην «Κ» σημαßνοντες αρχαιολüγοι. Δεν αποκλεßουν, τÝλος, το μνημεßο να εßναι πολυÜνδρειο. Για üλα αυτÜ θα αποφανθοýν οι ειδικοß. «ΧρειÜζεται να μεßνουμε για λßγο μüνοι απü δω και πÝρα για να δουλÝψουμε πραγματικÜ», ζητοýν οι ανασκαφεßς. Ας τους αφÞσουμε. Η πολλÞ δημοσιüτητα, εξÜλλου, διευκολýνει τις υπερβολÝς. Παρüτι τα κανÜλια βρßθουν απü ρεπορτÜζ, με σαφεßς υπαινιγμοýς üτι πρüκειται για τον τÜφο του ΜεγÜλου ΑλεξÜνδρου, ας θυμüμαστε üτι το ßδιο προνüμιο διεκδικοýν χþρες απü την Ινδßα και το ΟυζμπεκιστÜν þς το ΙρÜν και την Αßγυπτο. Αλλωστε, στην ΑλεξÜνδρεια υπÞρχε το μαυσωλεßο του που Ýγινε γνωστü ως «Σþμα» Þ «ΣÞμα», που επισκÝφθηκαν προσωπικüτητες της Ιστορßας, üπως ο Ιοýλιος Καßσαρας και ο αυτοκρÜτορας Αýγουστος.