Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

Παρασκευ 15 Αυγοστου 2014

www.fourtounis.grΕκατοντδες προσκυνητς ανταποκρθηκαν και φτος στη πρσκληση του Οικουμενικο Πατριρχη Βαρθολομαου για να εορτσουν στην ιστορικ Μον Σουμελ στην Τραπεζοντα την επτειο της Κομησις της Θεοτκου.
Η θεα λειτουργα τελστηκε προεξρχοντος του Πατριρχη Βαρθολομαου με συλετουργους τους Επισκπους Δρβης, Ιεζεκιλ (βοηθ του Αρχιεπισκπου Αυστραλας) και Σιεμιαττσε Γεργιο (Ιερρχη της Εκκλησας Πολωνας).
«Για τους χριστιανος, (η Μον Σουμελ) δεν παψε ποτ να εναι οκος και Θεο και πλη του ουρανο. Γι αυτ και ελκει δια μσου των αινων, πιστος εκ θαλσσης και λβα και απ ανατολς. Γι αυτ εμαστε και εμες σμερα στις Αγιασμνες αυλς της. Και ας μην χει ηγομενο και καλογρους να μας υποδεχτον ας μην χει καμπνα να χτυπ και να αντιλαλε στα γρω βουν» επε ο Πατριρχης στο εκκλησασμα που εχε συγκεντρωθε στην αυλ της Ιστορικς Μονς.
Ο Πατριρχης σημεωσε ακμα τι «οι εκκλησιαστικο πργονο μας κατφεραν να προστατεσουν την πστη τους κτω απ δσκολες συνθκες» και υπενθμισε τι «και σμερα εκατοντδες χιλιδες χριστιανο βινουν παρεμφερες συνθκες. Στη Μση Ανατολ, στην Αφρικ αυξνονται οι απειλς για την ανθρωπτητα με αφορμ τη διαμχη των θρησκευτικν και δογματικν διαφορν».
Ο Πατριρχης απηθυνε απ την Μον κκληση προς σους μιλον εν ονματι της θρησκεας «να μην καταστρψουμε τον κσμο μας και αυτ τη γεωγραφα».
Η Πατριαρχικ Θεα λειτουργα, η οποα γνεται για πμπτη συνεχ χρονι πραγματοποιεται στον αλειο χρο της ιστορικς μονς, που παψε να λειτουργε μετ την ανταλλαγ των πληθυσμν μεταξ Ελλδος και Τουρκας το 1923. Την Θεα Λειτουργα μετδωσε απ την Σουμελ Ελληνικ δημσια τηλεραση ΝΕΡΙΤ, εν πως κθε χρνο οι αρχς εχαν λβει μτρα ασφαλεας για την ειρηνικ και ευπρεπ εξλιξη του προσκυνματος.