. ;

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

14 2014

Τα 40 χρνια απ την δρυση του ΠΑΣΟΚ στις 3 του Σεπτμβρη θα χουν τελικ δο επσημους εορτασμος, αφο πρα απ το διο το κμμα, ο Γιργος Παπανδρου διοργαννει κθεση στο Ζππειο με θμα «Απ τον Αννδοτο στην Αλλαγ».
andreas«Απ τον Αννδοτο στην Αλλαγ». Υπ αυτν τον ττλο ξεκιν μεγλη κθεση ιστορικο υλικο στο Ζππειο Μγαρο, με πρωτοβουλα του Ιδρματος Ανδρα Παπανδρου.
Η κθεση ανογει τις πλες της την 1η Σεπτμβρη με ομιλα του πρην πρωθυπουργο Γιργου Παπανδρου και θα διαρκσει ως τις 7 Σεπτεμβρου.
Αφορμ στθηκε η συμπλρωση 40 χρνων απ την αποκατσταση της Δημοκρατας και την δρυση του ΠΑΣΟΚ, αλλ και 50 χρνων απ την εκλογικ νκη της νωσης Κντρου.
Στην κθεση θα παρουσιαστον κεμενα, φωτογραφες, αφσες και λλο ανκδοτο υλικ απ τα αρχεα των Ιδρυμτων Γεωργου και Ανδρα Παπανδρου, διαμορφνοντας να ιστορικ παζλ μσα απ το οποο θα αναδεικνονται σημαντικο σταθμο της πρσφατης ιστορας της χρας. Αυτο πλι, με τη σειρ τους, θα καταγρφουν την πορεα και τους αγνες του Ελληνικο λαο για την κατοχρωση της Δημοκρατας, αλλ και την Αλλαγ μιας χρας που ταλανστηκε επ δεκαετες απ την κυριαρχα μιας αυταρχικς συντρησης και την επιβολ μιας δικτατορας.
Σκοπς της κθεσης, εναι να ανακαλσουν οι παλαιτεροι στη μνμη τους γεγοντα που σημδεψαν τον τπο και ετε ζησαν οι διοι ετε παρακολοθησαν σε πραγματικ χρνο και για τους νετερους, να «ανακαλψουν» μσα απ μια ολοκληρωμνη παρουσαση, που και αυτ με τον χρνο θα εμπλουτζεται, ιστορικ γεγοντα που καθρισαν την πορεα της Ελλδας. Αναδεικνεται τσι η σημασα της γνσης και της ιστορικς μνμης στην δημιουργα ενς μλλοντος αντξιου των αγνων των Ελλνων αλλ και των δυνατοττων της χρας και της Ελληνικς κοινωνας.

Ο ρλος του Γ. Παπανδρου
Η εδηση γινε γνωστ παραμον Δεκαπενταγουστου με τη διευκρνηση τι η κθεση του Ιδρματος «Ανδρας Παπανδρου» θα ανοξει με ομιλα του Γιργου Παπανδρου στο Ζππειο.
Στη σχετικ ανακονωση επισημανεται πως στχος της κθεσης «εναι να αποτελσει το ναυσμα για την ανπτυξη ενς δημιουργικο διαλγου που θα συμβλει στην οικοδμηση μιας οραματικς αλλ συνμα ρεαλιστικς και αποτελεσματικς πρτασης για τη συγκρτηση μιας προοδευτικς συμμαχας πολιτικν και κοινωνικν δυνμεων που συνεχζουν να αγωνιον για το μλλον της Δημοκρατας και του Σοσιαλισμο».
Η ανακονωση συνεχζει διευκρινζοντας σε ποις προοδευτικς δυνμεις αναφρεται: «Προοδευτικν δυνμεων που κατανοον τι οι διες οφελουν να αποτελσουν την Αλλαγ που οραματζονται και αναζητον την ανατροπ των πελατειακν αντιλψεων, νοοτροπιν και συμπεριφορν που συνεχζουν να κρατον σε ομηρα τη χρα και τον ελληνικ λα».