Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

14 2014

«Γιατ οι αρχαιολγοι δεν ανογουν αμσως τον τφο στον τμβο Καστ της Αμφπολης, στε να δομε τι χει μσα;». Εναι μια ερτηση που τθεται τις τελευταες ημρες, καθς ιδιατερα μετ τη χθεσιν επσκεψη του πρωθυπουργο στην ανασκαφ χουν αναζωπυρωθε οι ελπδες για μεγλο ερημα.
Πς θα μπουν στον τμβο οι αρχαιολγοι Δεν εναι μως τυχαο τι και ο Αντνης Σαμαρς, που χει χρηματσει υπουργς Πολιτισμο, και ο νυν υπουργς Κ. Τασολας συστνουν υπομον μχρις του ο τφος ανοξει με αρχαιολογικ τρπο.
Τι σημανει αυτ; Ας το εξηγσουμε... Αυτν τη στιγμ η ανασκαφικ ομδα χει σκψει σχεδν ολκληρη την ταφικ οδ, πλτους 4,5 μ., και χει αποκαλψει μχρι στιγμς 13 σκαλοπτια που οδηγον κατηφορικ στην εσοδο. Η διερενηση του δρμου συνεχζεται μχρι να φτσουν στο «παρθνο», δηλαδ στο απτητο και μη αναμοχλευμνο δαφος. Τι μπορον να βρουν εκε; Κατλοιπα («σκουπδια») απ διαβτες που τον περπτησαν αλλ και υπολεμματα απ την ταφικ πυρ του νεκρο σπασμνα κεραμικ. Αν βρεθον στοιχεα απ τα πρτα, θα βοηθσουν στη διερενηση της ταυττητας του νεκρο.
Τα δετερα θα καθοδηγσουν τους επιστμονες στη χρονολγηση του τφου. Οταν η ανασκαφ στο σημεο εκενο ολοκληρωθε και ταυτχρονα με τη συνχισ της, θα πρπει να διαλυθε με ανασκαφικ τρπο ο τοχος που εντοπσθηκε. Εχει κατασκευαστε μετ την ταφ του νεκρο και προστατεει το οικοδμημα. Η διλυση γνεται πτρα πτρα και κθε κομμτι καταγρφεται, σχεδιζεται, παρνει αρθμηση, τεκμηρινεται. Με την ολοκλρωση της απομκρυνσης του τοχου αρχζει το επμενο βμα. Αν δεν υπρχει απ πσω κποιο λλο κατασκεασμα, ττε οι ανασκαφες αναμνεται να βρεθον μπροστ στην εσοδο, την οποα θα πρπει να ανοξουν και πλι με ανασκαφικ τρπο. Δηλαδ με προσοχ, καταγραφ, τεκμηρωση, αρθμηση.

Γεωφυσικ διασκπηση
Πς θα μπουν στον τμβο οι αρχαιολγοι Μια γεωφυσικ διασκπηση που χει γνει δεχνει τι στο εσωτερικ υπρχουν τρεις χροι. Η χειρτερη περπτωση εναι να χει καταρρεσει η οροφ και να χει γεμσει λος ο χρος με τνους χματος. Σε αυτ την περπτωση θα γνει η μεταφορ του με προσοχ, διτι ενδιμεσα εναι δυνατν να υπρχουν κποια κτερσματα.
Αν δεν χει πσει χμα και οι χροι εναι δειοι, τηρντας πντοτε την αρχαιολογικ δεοντολογα, οι αρχαιολγοι θα φωτογραφσουν, θα αποτυπσουν και θα πουν. Ττε θα διαπιστσουν αν εναι ασλητος. Εφσον εναι, ο κνδυνος να χουν απομακρυνθε σημαντικ στοιχεα υπρχει. Σε αυτ την περπτωση οι επιστμονες θα πρπει να στηριχθον σε ,τι καταφρουν να βρουν. Χωρς να αποκλεεται να εντοπισθε και επιγραφ που να λει «Χ (στη γενικ) ειμ».

Αν δεν χει συληθε, που εναι και η καλτερη και πιο αισιδοξη περπτωση, ττε με βση τον σκελετ τους σκελετος, το φλο, την ηλικα, το ψος του νεκρο, τα κτερσματ του και τα αγγεα που θα τον συνοδεουν, η διαπστωση της ταυττητας ρχεται πιο κοντ. Σε κθε περπτωση, ακμη και αν λα πνε κατ' ευχν, χουμε μπροστ μας αρκετς ημρες και εβδομδες σπου να ανοξει ο τφος. Η ανασκαφικ πρακτικ εναι περπου αυτ και δεν παραβιζεται, καθς ττε γνονται καταστροφς στοιχεων, κτι που απαγορεεται απ την αρχαιολογικ δεοντολογα, απ τους νμους αλλ και απ την ηθικ.

Γιατ δεν μπορε να μπει η μικροκμερα
http://4.bp.blogspot.com/-dCdbEPtLMuk/Uhd5eSX_a4I/AAAAAAAACEc/Aasim8Atgws/s1600/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%AF%CE%BD%CE%B1+%CE%A0%CE%B5%CF%81%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%AD%CF%81%CE%B7.jpgΟι αρχαιολγοι της ΚΗ' Εφορεας Κλασικν και Προστορικν Αρχαιοττων, με επικεφαλς τη διευθντρια κ. Αικατερνη Περιστρη, δεν εναι προς το παρν σε θση να διοχετεσουν κποια μικροκμερα στο εσωτερικ του αρχαου μακεδονικο τφου της Αμφπολης, που θα μποροσε να δσει και τα πρτα στοιχεα και τις πρτες εικνες. Κτι ττοιο θα εξαρτηθε απ την κατσταση στην οποα βρσκεται το εσωτερικ του τφου και αν, σε περπτωσ σλησς του απ τυμβωρχους κατ την αρχαιτητα, χει κατακλυστε απ μεγλους γκους χωμτων, που θα δυσκολψουν, πως εκτιμται, την προσπθει τους. Να σημειωθε τι κτι ανλογο εχε γνει απ τον αεμνηστο καθηγητ Μανλη Ανδρνικο με τους μακεδονικος βασιλικος τφους της Βεργνας τη δεκαετα του '70, πως ανφερε χθες η καθηγτρια και συνεργτις του στις ανασκαφς Χρυσολα Παλιαδλη. Οι αρχαιολγοι στον τφο της Αμφπολης κνουν να να και πολ προσεκτικ τα βματ τους, σμφωνα με την επιστημονικ δεοντολογα, στε να μην καταστρφουν τα σημαντικ στοιχεα που βρσκουν μπροστ τους, αντιμετωπζοντας λα τα προβλματα που υπρχουν και τα οποα εναι πολλ.

Προσευχμαστε να μην εναι συλημνος ο τφος
«Προσευχμαστε λοι ο τφος να μην εναι συλημνος», μας λνε νθρωποι απ το περιβλλον της ανασκαφς που προσπαθον να δουλψουν με ηρεμα, ψυχραιμα και αυτοσυγκντρωση παρ' τι το παγκσμιο ενδιαφρον και η διαρκς αγωνα για «νετερα» δυσχερανει το ργο τους. Κυριτερος σμμαχς τους στο ργο τους αυτ εναι τα μχρι τρα ευρματα. Μεταξ αυτν, ο ταφικς περβολος που σχεδν φθνει τα 500 μτρα, μοναδικς στον κσμο πως υποστηρζει η προσταμνη της ΚΗ’ Εφορας Προστορικν και Κλασικν Αρχαιοττων, Κατερνα Περιστρη.

Μια ταφικ περβολος μεγαλτερη και απ του Φιλππου Β' ταν μλις 100 - 120
«Να σκεφτετε τι η περμετρος του τφου του Φιλππου Β που εχε ανακαλψει η αρχαιολογικ σκαπνη υπ την καθοδγηση του αεμνηστου Μανλη Ανδρνικου εναι μνο 100 με 120 μτρα», μας λνε απ το περιβλλον της ανασκαφς ενισχοντας τις προσδοκες τι κποιο πολ σημαντικ πρσωπο πρπει να χει ταφε εκε. Ο, φρδος 4,5 μτρων διδρομος στον οποο οδηγον τα σκαλοπτια του μνημεου, και ψος του μνημεου που φυλνε οι ακφαλες Σφγγες δνουν επσης τις καλτερες «προδιαγραφς» για το ταφικ σημεο.

Σε δο-τρεις εβδομδες θα γνωρζουμε
Οι αρχαιολγοι θα εναι σε θση να μπουν στο εσωτερικ του τφου σε δο με τρεις εβδομδες και ττε θα εξαχθον ασφαλ συμπερσματα για την ταυττητ του. Οι αρχαιολογικς εργασες επικεντρνονται στο να ανοξει προσεκτικ ο τφος και τα  πντα εξελσσονται ομαλ περιμνοντας χειροπιαστ αποτελσματα.
Σχετικ με τις εικασες που διατυπνονται για το ποιος μπορε να εναι θαμμνος στον εντυπωσιακ αρχαο μακεδονικ τφο της Αμφπολης, οι αρχαιολγοι εκτιμον τι τα στοιχεα εναι αυτ που θα δσουν απαντσεις και χι οι δικς μας υποθσεις και εικασες. Το ββαιο εναι τι βρισκμαστε μπροστ σε να σημαντικ αρχαιολογικ ερημα, το οποο πιστοποιεται τσο απ το μγεθος του τμβου σο και απ την καλλιτεχνικ επιμλεια του μνημεου, καθς και απ λλα πολλ στοιχεα.
Δεν φανεται να εναι ισχυρ η ικασα τι πρκειται για τον τφο της Ρωξνης της συζγου του Μεγλου Αλεξνδρου και του μικρο πργκιπα Αλξανδρου Δ', που δολοφνησε ο Κσσανδρος.
Γιατ εναι γνωστ τι στην Αμφπολη φερε ο Κσσανδρος τη Ρωξνη και τον 12ετ Αλξανδρο τον Δ', τον τελευταο της δυναστεας, για να τους φυλξει αρχικ και εν συνεχεα, πως λει ο ιστορικς, να τους κατασφξει δνοντας εντολ να τους κρψουν και να μην το πουν σε κανναν. μως αυτ ρχεται σε αντθεση με την τοποθτησ τους σε ναν τμβο ψους 30-40 μτρων.
Υπομον και θα δομε!