Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

13 2014

http://www.fourtounis.gr/Με εκτεν ρεπορτζ αναφρονται τα διεθν ΜΜΕ στις ανασκαφς στην Αρχαα Αμφπολη και τη χθεσιν επσκεψη του πρωθυπουργο Αντνη Σαμαρ.
Απ το βρετανικ δκτυο BBC, τη γαλλικ εφημερδα Le Figaro, μχρι τη φλαμανδικ De Standaard και τους International Business Times, πολλ εναι τα δημοσιεματα που μιλον για τα ευρματα στον τφο της Αμφπολης
Με ττλο «Greek prime minister says "extremely important" tomb uncovered in northern Greece» φιλοξενεται στις ηλεκτρονικς σελδες αμερικανικν ΜΜΕ (ABC News, Fox News) επσης φιλοξενεται σντομο ρεπορτζ του Associated Press σχετικ με την επσκεψη του πρωθυπουργο Αντνη Σαμαρ στον χρο της σημαντικς αρχαιολογικς ανασκαφς στην Αρχαα Αμφπολη, που εκτιμται τι χει ανακαλυφθε σημαντικς τφος απ την εποχ της βασιλεας του Μεγλου Αλεξνδρου.
Το γαλλικ πρακτορεο ειδσεων (AFP), απ την πλευρ του, σε ρθρο του, κνει λγο για «Μυστριο γρω απ την ανακλυψη αρχαου τφου στην Ελλδα».
Το κεμενο αναφρεται στην ανακλυψη του αρχαου τφου στην Αμφπολη, αλλ και στις δηλσεις του πρωθυπουργο Αντνη Σαμαρ και της υπεθυνης αρχαιολγου, Κ. Περιστρη.
(...) Χτισμνη στις χθες του ποταμο Στρυμνα, περπου 60 χιλιμετρα απ τις Σρρες, η Αμφπολη ταν σημαντικ πλη του βασιλεου της αρχαας Μακεδονας υπ τον Αλξανδρο. Η Περσδα σζυγος του Αλεξνδρου και ο γιος του Αλξανδρος, εξορστηκαν και δολοφονθηκαν εκε, πειτα απ διαταγς του διαδχου βασιλι Κσσανδρου, περπου το 310 π.Χ. Σμφωνα με υποθσεις, ο τφος θα μποροσε να ανκει στον διο τον Αλξανδρο, που πθανε στη Βαβυλνα - σημεριν Ιρκ, αλλ οι ειδικο πιστεουν τι θα μποροσε να ανκει σε λλο μλος της βασιλικς οικογνειας.
Τηλεγρφημα του Reuters και ρεπορτζ της Washington Post, βασισμνο σε εδηση του Associated Press, αναφρονται στον μακεδονικ τφο που ανακλυψε η αρχαιολογικ σκαπνη στην Αμφπολη και στην επσκεψη του πρωθυπουργο Αντνη Σαμαρ στον αρχαιολογικ χρο.
Τα ρεπορτζ κνουν λγο για σημαντικ ανακλυψη και εντυπωσιακ ευρματα και παραθτουν τις σχετικς δηλσεις του κ. Σαμαρ.
Στις ανακαλψεις της Αμφπολης αναφρεται σντομο ρεπορτζ και στην ηλεκτρονικ κδοση της Le Figaro.
Σε δημοσευμα του «Guardian» αναφρεται πως οι αρχαιολγοι ανακλυψαν ναν τερστιο αρχαο τφο στην Αμφπολη, ο οποος χει ρθει σταδιακ στο φως τα τελευταα δο χρνια, και σηματοδοτε μια σημαντικ αποκλυψη απ την πριμη ελληνιστικ εποχ.
«Σμφωνα με αξιωματοχο του υπουργεου Πολιτισμο, πρκειται για τον μεγαλτερο αρχαο τφο που χει ανακαλυφθε ποτ στην Ελλδα, εν υποστριξε τι δεν υπρχει κποιο στοιχεο που να μαρτυρ κποια σνδεση με τον Μγα Αλξανδρο. Οι αρχαιολγοι ρχισαν τις ανασκαφς το 2012 και αναμνεται τι θα καταφρουν να φτσουν στον τφο στο τλος του μνα, στε να μπορσουν να καταλβουν ποιος ταν θαμμνος εκε» αναφρει η εφημερδα.
Με τη δλωση του λληνα πρωθυπουργο περ εξαιρετικ σημαντικς ανακλυψης στην Αμφπολη, ξεκιν το ρεπορτζ του BBC, στο οποο «φιλοξενονται» και οι αρχαιολγοι της Μακεδονας και κυρως εκενος της Βεργνας, που το 1977, η αρχαιολογικ σκαπνη φερε στο φως τον τφο του πατρα του Αλεξνδρου, Φιλππου.
«Οι λληνες ελπζουν τι βρκαν στην Αμφπολη τον τφο μλους της οικογνειας του Μεγλου Αλεξνδρου. Ο πρωθυπουργς Αντ. Σαμαρς επισκφθηκε τον χρο και κανε λγο για να εξαιρετικ σημαντικ ερημα, αναφρουν τα γερμανικ Focus, DPA και Suedeutche Zeitung.
Δετε πιο κτω μερικ απ τα δημοσιεματα: