-

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

12 2014

http://www.fourtounis.gr/Στην αποκλυψη ενς σημαντικο αρχαιολογικο τφου φανεται πως βρσκονται οι ανασκαφς, που διεξγονται στον μοναδικ μνημειακ περβολο του Τμβου Καστ, στην Αρχαα Αμφπολη.
Για τις ανασκαφς αυτς το fourtounis.gr εχε αναρτσει δυο ρθρα απ πρσι και πιο συγκεκριμνα την Τετρτη 21 Αυγοστου 2013 με ττλο «Βρθηκε στις Σρρες ο τφος του Μεγλου Αλεξνδρου;», που βαζε ερωτηματικ στην ττε φημολογα, αλλ και το Σββατο 24 Αυγοστου 2013 Με ττλο «Εναι γραφικ και επικνδυνο να λγεται τι βρθηκε ο τφος του Μεγλου Αλεξνδρου», που δημοσιεαμε δηλσεις τις αρχαιολγου κας Περιστρη η οποα δλωνε ττε «Εναι τουλχιστον απθανο και στερεται κθε επιστημονικς σοβαρτητας το να υποστηρζουμε πως το ερημα της Αμφπολης ‘κρβει’ τον τφο του Μεγλου Αλεξνδρου. Για τον απλοστατο λγο τι, στον ναν χρνο που διαρκε η ανασκαφ, δεν σκβουμε ακμα τον τφο. Προς το παρν εμαστε μπροστ σ’ ναν λαμπρ ταφικ περβολο – μοναδικ στον ελληνικ χρο».
Κλεναμε δε το ρθρο μας με την εξς διαπστωση:
«Τα μχρι στιγμς «σενρια» που κυκλοφορον, «θλουν» τον τφο εντς του τμβου να ανκει:
α) στη Ρωξνη και τον γιο της Αλξανδρο Δ (γιο του Μεγλου Αλεξνδρου) που δολοφονθηκαν απ τον σφετεριστ της εξουσας Κσσανδρο το 311 π.Χ.,
β) σε χιλιδες Αθηναους οπλτες – νεκρος στη μχη του Δραβσκου το 465 π.Χ (πριν απ την δρυση της πλης της Αμφπολης),
γ) στον διο τον Μγα Αλξανδρο … γνωστο πς μεταφρθηκε απ τη Βαβυλνα και τφηκε στην Αμφπολη.»

Σμφωνα με τα μχρι τρα στοιχεα που παρουσιστηκαν απ την Κατερνα Περιστρη, τον περασμνο Μρτιο -στην 27η αρχαιολογικ επιστημονικ συνντηση, που διεξχθη στη Φιλοσοφικ Σχολ του Αριστοτελεου Πανεπιστημου- τα δο τελευταα τη, κατ τη διεξαγωγ των ανασκαφν στον λφο Καστ, αποκαλπτεται νας μοναδικς ταφικς περβολος στον κσμο, πως υποστηρζει η κυρα Περιστρη, λγω του μεγθους του που αγγζει τα πεντακσια περπου μτρα, με ακριβες αναλογες ψους τριν μτρων και συνολικο μκους 497 μτρων.
Το Ιονιο, μετ τη χρηματοδτηση των 100.000 ευρ απ το Υπουργεο Πολιτισμο, οι ανασκαφς που εχαν σταματσει λγω χειμερινς περιδου συνεχστηκαν, με την προσταμνη της ΚΗ' Εφορας Προστορικν και Κλασικν Αρχαιοττων Κατερνα Περιστρη, να απομακρνει αρχικ τους τνους χματος που σκπαζαν τον λφο Καστ, και στη συνχεια να ολοκληρνει την ανασκαφ του μεγαλοπρεπος ταφικο περιβλου που χρονολογεται στο τελευταο τταρτο του 4ου αι. π.Χ.
πως εχε επισημνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην 27η αρχαιολογικ επιστημονικ συνντηση, η κυρα Περιστρη, «κατ την περοδο που χρονολογεται ο ταφικς περβολος, μετ τον θνατο του Μ. Αλεξνδρου μχρι το τλος του 4ου π.Χ. αινα, διαδραματζονται σπουδαα ιστορικ γεγοντα στην περιοχ της Αμφπολης. Σημαντικο στρατηγο και νααρχοι του Μ. Αλεξνδρου σχετζονται με την περιοχ. Εδ ο Κσσανδρος εξορζει και θανατνει το 311 π.Χ. τη νμιμη σζυγο του Μ. Αλεξνδρου Ρωξνη και το γι του Αλξανδρο Δ'».
Ο ταφικς περβολος χρονολογεται γρω στο 325 – 300 π.Χ. και φρεται να χει την υπογραφ του φημισμνου της εποχς εκενης, αρχιτκτονα, Δεινοκρτη, που σμφωνα με ιστορικ στοιχεα ταν και στενς φλος του Μ. Αλεξνδρου.

Σαμαρς: Βρισκμαστε μπροστ σε να εξαιρετικ σημαντικ ερημα
http://www.fourtounis.gr/Εναι ββαιο τι βρισκμαστε μπροστ σε να εξαιρετικ σημαντικ ερημα» δλωσε ο πρωθυπουργς, Αντνης Σαμαρς, απ τον Τμβο Καστ, στην Αρχαα Αμφπολη, που βρθηκε το πρω συνοδευμενος απ τη σζυγ του, Γεωργα, και τον υπουργ Πολιτισμο, Κστα Τασολα, προκειμνου να ξεναγηθε στον χρο του ανασκαφικο ργου.
Ο κ. Σαμαρς πρσθεσε: «Η γη της Μακεδονας μας εξακολουθε να μας συγκινε και να μας εκπλσσει αποκαλπτοντας απ τα σπλχνα της μοναδικος θησαυρος, που συνθτουν, υφανουν λοι μαζ αυτ το μοναδικ μωσακ της ελληνικς μας Ιστορας, για το οποο λοι οι λληνες εναι πολ υπερφανοι.
Πρκειται εδ για να μνημεο με μοναδικ χαρακτηριστικ: νας περβολος γρω-γρω 497 μτρα, σχεδν νας τλειος κκλος σμιλεμνος σε μρμαρο Θσου. Το λιοντρι της Αμφπολης πνω απ 5 μτρα, 5,20 μτρα, ας το σκεφτομε στην κορυφ του τμβου. Δο ολγλυφες Σφγγες που βλπετε, που εναι εκε σαν να φυλσσουν- και πργματι εναι εκε για να προφυλξουν την εσοδο του τφου. νας δρμος πλατς, με πλτος 4,5 μτρα, που οδηγε στην εσοδο με τοχους που μιμονται σε φρσκο τον τρπο δμησης του περβολου.
Πιστεω τι λα αυτ τα στοιχεα χουν επιτρψει στην κ. Περιστρη, την ανασκαφα, την αρχαιολγο, να εναι αισιδοξη τι πρκειται για να μοναδικ ταφικ μνημεο, που- πως μας επε- χρονολογεται μεταξ του 325 και του 300 π.Χ.. Ββαια, στο καριο ερτημα η ανασκαφ εναι αυτ η οποα θα αποκαλψει την ταυττητα του νεκρο. Η ανασκαφ θα συνεχιστε με ρυθμος που υπαγορεει τσο το ερημα σο, ββαια, και η επιστημονικ δεοντολογα. Για λλη μια φορ συγχαρητρια στην κ. Περιστρη και τους συνεργτες της».

Μιχλης Λεφαντζς, αρχιτκτονας της Α Εφορεας Προστορικν και Κλασικν Αρχαιοττων
http://www.fourtounis.gr/«Εμαστε στη μση της ανασκαφς. Κθε χωμτινο εππεδο, κθε 20 εκατοστ, φρνει και να δεδομνα. Ξρουμε περπου το πλασιο και τα γενικ στοιχεα. Πληροφορες θα δοθον μλις ολοκληρωθε η α φση της ανασκαφς που θα γνει σε λγες μρες» δλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μιχλης Λεφαντζς, αρχιτκτονας της Α Εφορεας Προστορικν και Κλασικν Αρχαιοττων, που συμμετχει στις ανασκαφς, οι οποες διενεργονται στον μνημειακ περβολο του Τμβου Καστ, στην Αρχαα Αμφπολη.