'

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

Δευτρα 11 2014

«Επιδρομς» ακμα και σε σπτια οφειλετν θα κνει η Εφορα με τις «ευλογες» του Νομικο Συμβουλου του Κρτους. Θα αναζητ ζεστ χρμα και πολτιμα αντικεμενα.
elegxoi-apo-tin-eforia-se-spitia-kai-epagelmatikes-stegesΕλγχους ακμα και σε σπτια για φοροδιαφυγ θα μπορε να κνει η Εφορα κατ τα αμερικανικ πρτυπα με βση τη γνωμοδτηση του Νομικο Συμβουλου του Κρτους. Οπως αναφρει το σημεριν πρωτοσλιδο της εφημερδας ΕΘΝΟΣ ,με βση τη γνωμοδτηση οι ελεγκτς θα μπορον να διενεργον φοροεπιδρομς σε κατοικες σε επαγγελματικς δρες για φορολογικ λεγχο και αναζτηση χρημτων κινητν πραγμτων και στοιχεων, για εσπραξη οφειλν φρων λλων οφειλν προς το Δημσιο, ακμα και χωρς την παρουσα δικαστικο λειτουργο.
Η σχετικ γνωμοδτηση εκδθηκε με οριακ πλειοψηφα 14-10 απ την Ολομλεια του Νομικο Συμβουλου του Κρτους απαντντας σε ερτημα του υπουργεου Οικονομικν. Η πλειοψηφα της Ολομλειας του ΝΣΚ δνοντας τη δικ της ερμηνεα στο Σνταγμα καταλγει στο συμπρασμα τι εναι συνταγματικ επιτρεπτ η εσοδος φορολογικν οργνων στην κατοικα «για φορολογικος ελγχους που αποσκοπον ευθως εμμσως στην εσπραξη φρων και λοιπν εσδων» και τι αρκε η εισαγγελικ εντολ που προβλπει για την εσοδο ο νος Κδικας Φορολογικς Διαδικασας (Ν. 4174/13) «χωρς να απαιτεται και η παρουσα εκπροσπου της δικαστικς εξουσας». Ως κατοικα θεωρεται κθε κατλυμα που χρησιμοποιεται για διαβωση, διαμον εργασα και μπορε να χρησιμοποιεται και για διαμον και ως επαγγελματικ δρα.

Ττοιες ρευνες χωρς την παρουσα δικαστικο λειτουργο γνονται στις ΗΠΑ απ την υπηρεσα IRS.