,

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

10 2014

www.fourtounis.grΗ ρωσικ κυβρνηση σκληρανει τη στση της απναντι στην Ευρπη και τις ΗΠΑ σε τι χει να κνει με το εμπργκο, αλλ φανεται πως δεν εναι μνο ο Ποτιν που εναι θιαστης αυτ της αντεπθεσης.
Εναι χαρακτηριστικ η δλωση της CEO ρωσικς εταιρεας εισαγωγς κρατος στους Finacial Times: «Ο χειμνας ρχεται και θα δομε ττε ποιος θα γελσει τελευταος. Θα το πληρσει η Ευρπη» ανφερε χαρακτηριστικ.
Σμφωνα με την Ρωσδα διευθνουσα σμβουλο, εναι μα ευκαιρα για την Ρωσα να απαντσει στις κυρσεις της Δσης, ακμα και αν η εταιρεα της θα δεχθε ισχυρ πλγμα απ αυτς τις κυρσεις.
πως σημεωσε προς τις Αμερικανδες δημοσιογρφους, η Ρωσα ελγχει τις προμθειες φυσικο αερου για πολλς χρες της Ευρπης, τσι ταν κποιος δχεται συνεχ χτυπματα (πως τρα οι Ρωσα) δεν μπορε να κτσει με σταυρωμνα τα χρια. Σμφωνα με την δια, οι κυρσεις στις εισαγωγς εναι μνο η αρχ.

Ποιοι ευνοονται και ποιοι χνουν
Σε αυτ την τεταμνη κατσταση κποιοι χνουν και κποιοι κερδζουν. Οι Φινλανδο, επ παραδεγματι, ζητον αποζημισεις και οι Νορβηγο βλπουν τις μετοχς των ιχθυοτροφεων να βουλιζουν.
Η απαγρευση που επβαλε η Μσχα στις εισαγωγς τροφμων απ τη Δση δημιουργε να σοβαρ πρβλημα στην Ε.Ε., αν και οι Ευρωπαοι χοιροτρφοι χουν δη δεξει τι νας μεγλος κλδος μπορε σντομα να «απεξαρτηθε» απ τη Ρωσα.
Οι εξαγωγς αγροτικν προντων στη Ρωσα τον προηγομενο χρνο γγιξαν τα 11,9 δισ. ευρ. Το ποσ αντιστοιχε στο 42% των τροφμων που εισγαγε η Ρωσα αυτν τη χρονι. Οι βασικς εξαγωγς της Ευρπης προς τη Ρωσα εναι τα γαλακτοκομικ προντα και το χοιριν. Η Ρωσα, μως, απορρφησε επσης το 46% απ τις ευρωπακς εξαγωγς μλων και ροδκινων.
Για τις ΗΠΑ, το διακβευμα εναι μικρτερο. Το 2013, οι ΗΠΑ εξγαγαν αγροτικ προντα στη Ρωσα αξας 1,2 δισ. δολ., που αντιστοιχε σε ποσοστ μικρτερο απ 1% των συνολικν αγροτικν εξαγωγν, σμφωνα με τα στοιχεα του υπουργεου Αγροτικς Ανπτυξης των ΗΠΑ. Ο David Cohen, αντατος αξιωματοχος του υπουργεου Οικονομικν των ΗΠΑ, δλωσε πως τα να μτρα της Ρωσας θα χουν ασμαντο αντκτυπο στην αμερικανικ οικονομα.
Οι νικητς πιθαντατα θα εναι χρες πως η Βραζιλα, η Αργεντιν, η Ουρουγουη, το Ιρν και η Τουρκα που θα προσπαθσουν να εκμεταλλευθον το κεν που δημιουργεται.
Η Ε.Ε. εναι τοιμη να στηρξει τους αγρτες της, που δη εναι απ τους πιο προστατευμνους στον κσμο.
Ο Dacian Ciolos, επτροπος αρμδιος για θματα γεωργας, θα χει συναντσεις την επμενη εβδομδα για να εξακριβσει ποιος εναι ο καλτερος τρπος να στηριχθον οι Ευρωπαοι αγρτες στε να βρουν λλη λση απ τη ρωσικ αγορ. Βσει της Κοινς Αγροτικς Πολιτικς, η Ε.Ε. χει αποθματα 420 εκατ. ευρ που θα μποροσαν να χρησιμοποιηθον.
Η Ρωσα χει απαγορεσει τις εισαγωγς ευρωπακο χοιρινο απ τις αρχς του τους, κνοντας λγο για κνδυνο γρπης των χορων. Αυτ το εμπργκο, μως, απδειξε πσο γργορα μπορον οι Ευρωπαοι παραγωγο να βρουν νες αγορς. Σμφωνα με τον Roger Waite, τον εκπρσωπο του επιτρπου Ciolos, συνολικ «ο αντκτυπος ταν σχετικ μικρς».
Ο γαλακτοκομικς κλδος εναι πιο ευασθητος και η Sieta van Keimpema, αντιπρεδρος του European Milk Board, δλωσε πως οι περισστερες επιχειρσεις δη κινονται σε πολ στεν περιθρια. Κατ συνπεια εναι πολ ευλωτες σε ενδεχμενη πλεονζουσα προσφορ που θα οδηγοσε ακμη χαμηλτερα τις τιμς. Δλωσε επσης τι το ρωσικ εμπργκο θα πλξει κυρως τις ολλανδικς γαλακτοβιομηχανες που εχαν στοχεσει στις αναδυμενες αγορς τυριο της Κνας και της Ρωσας. Εκτμησε, ωστσο, τι ορισμνες μεγλες ευρωπακς γαλακτοβιομηχανες θα προσπαθσουν να παρακμψουν το εμπργκο μεταφροντας τα προντα τους μσω Ελβετας.
Η Φινλανδα, που επσης χει σημαντικς γαλακτοκομικς εξαγωγς στη Ρωσα, υποστριξε πως η Ε.Ε. θα πρπει να εξετσει το ενδεχμενο αποζημωσης για το κστος των κυρσεων.
Ειδικτερα στη Σκανδιναβα, η αντδραση ταν ντονη για το ρωσικ εμπργκο στις εισαγωγς τροφμων. Οι μετοχς των ιχθυοτρφων της Νορβηγας δχθηκαν ισχυρ πλγμα, καθς η Ρωσα εναι μα απ τις μεγαλτερες αγορς για τα προντα τους.

Ο νος αναβαθμισμνος ρλος της Τουρκας
Απ την πλευρ του, ο υπουργς Οικονομικν της Τουρκας Mehmet Simsek εκμεταλλεεται την ευκαιρα δηλνοντας πως το εμπργκο μπορε να δσει θηση στον τουρκικ αγροτικ κλδο. Το ρωσικ ειδησεογραφικ πρακτορεο RIA Novosti μεταδδει πως η Μσχα θα συζητσει την αξηση των εισαγωγν φροτων και λαχανικν απ την Τουρκα την Παρασκευ. Ο κ. Simsek με μνυμ του στο Twitter σχολασε το ρθρο της RIA Novosti λγοντας: «Γεωπολιτικ: να μια καλ εδηση».
Παρ' λα αυτ, ο Abdolreza Abbassian, κορυφαος οικονομολγος του Οργανισμο Τροφμων και Γεωργας του ΟΗΕ, δλωσε πως το πλγμα απ το εμπργκο θα εναι πιο μεσο για τους Ρσους καταναλωτς καθς θα υπρξει αξηση στις τιμς των τροφμων στη Ρωσα. Προσθεσε τι οι ενργειες της Μσχας «θτουν πλον τα τρφιμα στο επκεντρο των εντσεων».
Ο Jeroen van Ijzerloo, αναλυτς της Rabobank, δλωσε πως η ρωσικ κυβρνηση θα πρπει τρα να επικεντρσει την προσοχ της στο πς θα αντιμετωπσει τον αντκτυπο για την εγχρια οικονομα. «Εν ο κσμος αρχσει να υποφρει λγω των κυρσεων, ττε η κυβρνηση ενδεχομνως να χρειαστε να του παρσχει κποιου εδους επιδτηση να κνει κτι για αυτ» δλωσε.
Ο Christian Schmidt, ο Γερμανς υπουργς Γεωργας, προβλεψε πως τα μτρα θα πλξουν σοβαρ τους Ρσους καταναλωτς, εν ο αντκτυπος για τους Ευρωπαους αγρτες παραμνει αββαιος.