κ

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

9 2014

www.fourtounis.grΟι μαχητς του Ισλαμικο Κρτους σχεδιζουν μια μεγλη επθεση εναντον των Κορδων και συνιστον υπαρξιακ απειλ για την εθνοτικ αυτ ομδα, προειδοποησε ο υπουργς Εξωτερικν του Ιρκ Χοσιρ Ζεμπρι.
«Το Ισλαμικ Κρτος κινητοποιε λες τις δυνμεις του στο Ιρκ και στη Συρα για να ρθουν και να πολεμσουν τους πεσμεργκ. Η μχη αυτ εναι πολ σοβαρ», δλωσε ο Ζεμπρι στη διρκεια συνντευξης Τπου.
Απ την πλευρ του ο Φουντ Χουσιν, επιτελρχης του ηγτη των κουρδικν περιοχν του Ιρκ, Μασοντ Μπαρζαν, επιβεβαωσε τι το Ισλαμικ Κρτος θεσε υπ τον λεγχ του το φργμα της Μοσολης, το μεγαλτερο του Ιρκ, κατ την τελευταα του επθεση στο βρειο τμμα της χρας.
Ο λεγχος του φργματος της Μοσολης σημανει τι οι ισλαμιστς αντρτες χουν τη δυναττητα να προκαλσουν μεγλες πλημμρες στις ιρακινς πλεις που βρσκονται κοντ στην Τγρη ποταμ, αλλ και να διακψουν την παροχ νερο και ηλεκτρικς ενργειας.
Στο μεταξ ο ριζοσπστης ηγτης των σιιτν Μοκτντα αλ Σαντρ δλωσε τι οι ισλαμιστς ετοιμζονται να επιτεθον στη Βαγδτη, εν δεσμεθηκε να κινητοποισει τους νδρες του για να υπερασπιστον την ιρακιν πρωτεουσα.
«Υπρχουν τρομοκρατικς ομδες που χουν ολοκληρσει τις προετοιμασες τους για μια επθεση εναντον της Βαγδτης», ανφερε ο Σαντρ σε ανακονωσ του.
«Εμαστε τοιμοι να υπερασπιστομε την πλη, να προσφρουμε ενισχσεις στις δυνμεις ασφαλεας και να εργαστομε σε συνεργασα με τις αρχς για να αντιμετωπσουμε οποιοδποτε ενδεχμενο», συνχισε ο διος.
λα αυτ εν την Παρασκευ ο αμερικανικς στρατς επενβη για πρτη φορ μεσα στο Ιρκ μετ την αποχρηση των δυνμεν του απ τη χρα, το Δεκμβριο του 2011.
Οι Αμερικανο προχρησαν το πρω στις πρτες αεροπορικς επιδρομς στο ιρακιν δαφος, καθς  μαχητικ αεροσκφη πληξαν με ξυπνες βμβες θσεις των μαχητν του Ισλαμικο Κρτους κοντ στο Ερμπλ, πρωτεουσα του αυτνομου ιρακινο Κουρδιστν.
Το απγευμα σημειθηκε να δετερο κμα επιθσεων, με δο αεροπορικς επιδρομς εναντον θσεων του Ισλαμικο Κρτους κοντ στην πλη Αρμπλ στο βρειο Ιρκ.
Το Πεντγωνο ανακονωσε στη μα επθεση να μη επανδρωμνο αεροσκφος «εξουδετρωσε τρομοκρτες» που χειρζονταν να πυροβλο. Στη δετερη τσσερα καταδιωκτικ ριξαν συνολικ οκτ βμβες και εξουδετρωσαν μια οχηματοπομπ και μια θση του πυροβολικο κοντ στην πρωτεουσα του Ιρακινο Κουρδιστν.
Ο Μπαρκ Ομπμα ενκρινε τις επιδρομς μπροστ στον «κνδυνο γενοκτονας» στο ιρακιν δαφος, αποκλεοντας ωστσο χερσαα εμπλοκ.
Την υποστριξ τους στους αμερικανικος βομβαρδισμος εξφρασαν η Γερμανα και η Ιταλα.
«Βραχυπρθεσμα οι αεροπορικς επιδρομς φανονται να εναι ο μοναδικς τρπος να αποφευχθε η προλαση του Ισλαμικο Κρτους και να ανοξουν δρμοι διαφυγς», επε ο Γερμανς υπουργς Εξωτερικν Φρανκ-Βλτερ Στανμγερ, προσθτοντας τι «τρα πρπει να αποφευχθε μια γενοκτονα».
«Πρπει να προστατεσουμε τους ιρακινος πολτες και κυρως τους χριστιανος και τους Γεζντι που δικονται» απ τους τζιχαντιστς, αλλ και «να υποστηρξουμε τις προσπθειες των κουρδικν πολιτοφυλακν πεσμεργκ ενντια στην προλαση του Ισλαμικο Κρτους», ανφερε η Ιταλδα υπουργς Εξωτερικν Φεντερκα Μογκερνι.
Ο εκπρσωπος του Λευκο Οκου Τζος ρνεστ δλωσε τι η αρχικ υποστριξη των ΗΠΑ στο Ιρκ θα περιλαμβνει αεροπορικ πλγματα στε να προστατευθε το αμερικανικ προσωπικ που εργζεται εκε και για να αντιμετωπιστε η κτακτη ανθρωπιστικ κατσταση στη Σιντζρ.
Ο διος πντως υπογρμμισε τι οποιαδποτε αμερικανικ επμβαση δεν θα εναι «παρατεταμνη», αλλ ο Ομπμα δεν χει ορσει κποια «συγκεκριμνη ημερομηνα» για τον τερματισμ των αμερικανικν αεροπορικν πληγμτων στο Ιρκ.
Πριν απ την ναρξη των αεροπορικν επιδρομν, το μεσημρι της Παρασκευς, οι ΗΠΑ εχαν δη προχωρσει σε αεροπορικ παρδοση βοθειας για τη θρησκευτικ μειοντητα των Γεζντι.
Χιλιδες μλη της μειοντητας χουν αποκλειστε σε βουν περικυκλωμνοι απ δυνμεις των τζιχαντιστν, με τον ΟΗΕ να προειδοποιε τι βρσκεται σε εξαιρετικ επισφαλ θση εξαιτας της επιθετικτητας και της βαρβαρτητας των μαχητν του Ισλαμικο Κρτους.
Το βρδυ, ιρακινς αξιωματοχος επιβεβαωσε τι «εκατοντδες» Γεζντι βρσκονται αιχμλωτοι στα χρια των τζιχαντιστν. Οι Γεζντι μιλον την κουρδικ γλσσα και τηρον προσλαμικ θρησκεα με στοιχεα απ τον ζωροαστρισμ. Οι τζιχαντιστς τους θεωρον «λτρεις του σαταν».
Οι σιτες και οι μειοντητες των χριστιανν και των Γεζντι θεωρονται «πιστοι» απ το Ισλαμικ Κρτος που χει κηρξει χαλιφτο στις περιοχς του Ιρκ και της Συρας που ελγχει.