,

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

9 2014

www.fourtounis.grΟ σμβουλος ιστορας Greg Jenner με να ψχραιμο και ουσιαστικ ρθρο στην Huffington Post παρνει μρος στη δημσια διελκυστνδα που χει φουντσει το τελευταο διστημα για την επιστροφ των Μαρμρων του Παρθεννα στην Αθνα.
Τσσεται αναφανδν υπρ της ελληνικς πλευρς, στω και αν χρειζεται σε πρτη φση να δοθον δοκιμαστικ στο Μουσεο της Ακρπολης, γρφει χαρακτηριστικ. Επιπλον παραθτει λα τα επιχειρματα και αντεπιχειρματα που τθεται στο τραπζι των συζητσεων, προσπαθντας να σταθε στη μση λση, δχως μως να παραγνωρζει πως τα Μρμαρα εκλπησαν απ τον λρδο λγιν.
Μλιστα γρφει για την ονομασα τους: «χουμε συνηθσει να τα λμε ''Ελγνεια'', εν η ονομασα τους εναι ''Μρμαρα του Παρθεννα'' στω ''Μρμαρα του Φειδα''. Αυτ εναι να πρβλημα για τους Βρετανος, καθς δημιουργε τον πρτο κνδυνο. Το θμα των Μαρμρων εναι σνθετο. Αρχικ ο λγιν θελε να πει ζωγραφις γψινα, αλλ τελικ εδε πως η βρετανικ κυβρνηση ταν ενθουσιασμνη με την ιδα των Μαρμρων. Ο λγιν διαπστωσε ιδοις μμασιν πως οι ντπιοι δεν συμπεριφρονταν με τον καλτερο τρπο στον Παρθεννα και τσι αποφσισε να τα βλει σε να πλοο και να τα στελει στο Βρετανικ Μουσεο. Δεν δχθηκε να τα πουλσει σε ιδιτες και ας ξερε πως θα βγαινε χαμνος».

Ο Λρδος Μπιρον 
Ο Λρδος Μπιρον τον κατηγρησε για βανδαλισμ, αλλ αυτ δεν αλλζει τι τα Μρμαρα πειτα απ τσα χρνια παραμνουν στο Βρετανικ Μουσεο. Ο Jenner δεν διστζει να παραδεχθε πως υπρχει βση στο επιχερημα τι τα οικονομικ της Ελλδας δεν εναι καλς οιωνς για την τχη των Μαρμρων, αν και παραδχεται πως η χρα πλον δεν χει καμα σχση με εκενη στην οποα ζησε ο λγιν.

Η αδικα 
Απ την λλη, μως, λει πως λα αυτ τα επιχειρματα εναι δικα, καθς η επιστροφ των Μαρμρων θα αξανε τον τουρισμ της Ελλδα σε απστευτο βαθμ, ρα θα εχε πολλαπλ οικονομικ οφλη. Οι Βρετανο φοβονται πως αν δσουν πσω τα Μρμαρα, ττε θα εναι σαν να ανογουν μια κερκπορτα και για λλα κρτη να ζητσουν τα δικ τους «κομμτια» πολιτισμο που βρσκονται αυτ τη στιγμ στο Βρετανικ Μουσεο. Παρλληλα, σημεινει, ανακπτει και να θμα «εθνικισμο» της τχνης.
Προλαβανει πντως να αντικροσει τις βρος του αιτισεις τι δεν θεωρε καθλου τους λληνες φασστες. Αντιθτως, θεωρε πως τα Μρμαρα πρπει να επιστρψουν στη γεντειρ τους, στω και μια δοκιμαστικ περοδο.