'30,

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

9 2014

www.fourtounis.grΑκογεται εκφοβιστικς και κινδυνολγος, αλλ πς γνεται να μην παρνεις την μετρητος τα λγια του κορυφαου τραπεζτη της Ινδας, ταν λει πως ρισκρουμε να πσουμε στη μγγενη μιας παγκσμιας οικονομικς κρσης που θα μοιζει με την Μεγλη φεση του 1930;
πως σημεινει το Capital.gr, ο διοικητς της Κεντρικς Τρπεζας της Ινδας και κορυφαος οικονομολγος, Raghuram Rajan, προειδοποε πως η παγκσμια οικονομα μπορε να οδηγεται σε μια να κρση, ανλογη με την Μεγλη φεση της δεκαετας του 1930.
χει ταχθε υπρ της μεγαλτερης συνεργασας μεταξ των ανεπτυγμνων χωρν προκειμνου να αποφευχθε η επανληψη της κρσης του 2008 με την κατρρευση της Lehman Brothers που αποτλεσε τη σπθα απ την οποα η παγκσμια οικονομα δεν χει ακμα επανλθει.
πως ακριβς συνβη τη δεκαετα του 1930 η λλειψη συνεργασας ανμεσα στις κεντρικς τρπεζες προκαλε παρενργειες που εναι δσκολο να ελεγχθον και να οδηγσουν το παγκσμιο οικονομικ σστημα σε μια να κρση, επε ο Rajan σε συνντευξη στο Central Banking Journal.
O Rajan, που στο παρελθν χει υπρξει επικεφαλς οικονομολγος στο Διεθνς Νομισματικ Ταμεο γινε ιδιατερα γνωστς ταν προβλεψε την κρση του 2008.
«Ρισκρουμε να χουμε επανληψη του φαινομνου της κρσης σε μια εποχ που ο κσμος εναι λιγτερο ικανς να επωμιστε το κστος, επε στη συνντευξη. Εν στο παρελθν οι χρες προχωροσαν σε υποτμηση των νομισμτων τους για να πετχουν οικονομικ ανπτυξη, το πιο δημοφιλς πλον πλο εναι η νομισματικ χαλρωση", λει ο Rajan. να σμπτωμα αυτς της ανισορροπας εναι το πολ σκληρ ευρ, σε αντθεση με την κατσταση της Ευρωζνης.
Επστησε την προσοχ για μια επανληψη της μεταβολς των μεγλων αγορν κτι που εδαμε στις συνπειες της κατρρευσης της Lehman Brothers, αν οι επενδυτς που κυνηγον μεγαλτερα κρδη που εναι δυνατν να χουν με χαλαρς νομισματικς πολιτικς απεμπλακον απ τις επενδσεις και τις θσεις τους την δια στιγμ.