Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

7 2014

http://images.newsnowgr.com/69/699565/apolyseis-diathesimotita-kai-axiologisi-stin-synantisi-mitsotaki-troikas-1-315x236.jpgΣμφωνα με πληροφορα απ την εφημερδα ΤΟ ΕΘΝΟΣ γνεται αποσνδεση της αξιολγησης απ τις απολσεις και τη διαθεσιμτητα, διατηρεται η ποσστωση στη βαθμολογα και επιταχνεται η διαδικασα αξιολγησης, αφο οι υπλληλοι που αρνονται να αξιολογηθον θα βαθμολογονται απ τους προσταμνους τους. λα αυτ προβλπει η τροπολογα του υπουργεου Διοικητικς Μεταρρθμισης, η οποα περιλφθηκε στο πολυνομοσχδιο που ψηφστηκε χθες στη Βουλ.
Συγκεκριμνα οι διατξεις για την αξιολγηση προβλπουν:

  • Τη διατρηση των ποσοστν για τη βαθμολγηση των υπαλλλων σμφωνα με τις οποες με 9-10 βαθμολογεται ως και το 25% των υπαλλλων, με 7- 8 ως και το 60% και με 1-6 το 15%.
  • Το συγκεκριμνο σστημα αξιολγησης χαρακτηρζεται ως μεταβατικ και θα ισχσει μνο για φτος αφο το 2015 θα τεθε σε εφαρμογ ο μνιμος μηχανισμς αξιολγησης των δημοσων υπαλλλων.
  • Ο επιμερισμς των ποσοστν θα γνεται σε εππεδο γενικς διεθυνσης.
  • Η αρνητικ βαθμολογα σων ενταχθον στο 15% δεν θα επιφρει καμα δυσμεν συνπεια για τους αξιολογομενους υπαλλλους αφο αποσαφηνζεται τι η αξιολγηση αποσυνδεται απ απολσεις, διαθεσιμτητα και μεισεις μισθν και στο μλλον της σταδιοδρομας των υπαλλλων. Με νομοτεχνικ βελτωση που εισηγθηκε το ΠΑΣΟΚ σε περπτωση που η αξιολγηση του 2014 με το πγιο σστημα που θα ισχσει εναι καλτερη της αξιολγησης του τους 2013, ττε η δυσμενστερη αξιολγηση αφαιρεται απ τον υπηρεσιακ φκελο του υπαλλλου.
  • Για τους υπαλλλους που θα αξιολογονται με βαθμ απ 1-6 προβλπονται συγκεκριμνα μτρα για τη βελτωσ τους, τα οποα θα πρπει να υποδεικνει ο αξιολογητς. Μεταξ των μτρων που προβλπονται για τη βελτωση των υπαλλλων εναι η συμμετοχ τους σε πργραμμα επιμρφωσης του ΕΚΔΔΑ/ΙΝΕΠ, η επιμρφωση σε λλο αντικεμενο μσα απ τις δημσιες δομς δια βου μθησης, η ανπτυξη ορισμνης δεξιτητας, η βελτωση συγκεκριμνων χαρακτηριστικν και η εκοσια μετακνηση εντς της υπηρεσας.

Η ρθμιση παρλληλα δνει τη δυναττητα να επιταχυνθε η διαδικασα ακμα και στην περπτωση που ο δημσιος υπλληλος αρνηθε να αυτοαξιολογηθε. Εν, δηλαδ, η αυτοαξιολγηση δεν υποβληθε εντς του νου χρονοδιαγρμματος, η εισγηση και η αξιολγηση των υπαλλλων δεν αναστλλεται και πραγματοποιεται απ την αρμδια υπηρεσα προσωπικο.
Με τον νμο που ψηφστηκε χθες προβλπεται τι η διαδικασα της αξιολγησης στο Δημσιο θα χει ολοκληρωθε ως τα τλη Οκτωβρου. Συγκεκριμνα ως την 1η Σεπτεμβρου πρπει να χει εκδοθε η απφαση επιμερισμο ποσοστν αν γενικ διεθυνση. Μχρι τις 15 Σεπτεμβρου ορζεται η περοδος της αυτοαξιολγησης και απ τις 15 Σεπτεμβρου μχρι τα τλη του μνα συντσσονται οι εισηγσεις αξιολγησης απ τους προσταμνους. Σε διστημα ενς μηνς απ την αυτοαξιολγηση (ως τις 15 Οκτωβρου) απ τη σνταξη της εισγησης (ως τις 30 Οκτωβρου) οριστικοποιονται οι εκθσεις αξιολγησης απ τους αξιολογητς.
Παρλληλα οι υπλληλοι που θα βαθμολογηθον απ 1-6 χουν το δικαωμα να ζητσουν συνντευξη απ τους προσταμνους προκειμνου να παρουσισουν τους λγους για τους οποους διαφωνον με τη βαθμολογα τους και να καταθσουν στοιχεα με τα οποα θα ζητον τη βελτωσ της.