'

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

, 5 2014

www.fourtounis.grΦανταστετε το καλοκαιριν αερκι να «χαδεει» τον χιτνα ενς αρχαου Αθηναου την ρα που πνει το κεκαρμνο ονο του, και να μηχανεεται τρπους να κατανικσει τους λιγομλητους Σπαρτιτες. Μπορε ο Αθηναος αυτς να μην υπρχει σμερα, γραψε μως το νομα του στην Ιστορα με χρυσ γρμματα. τσι μσα σε λα σα μας φησε ο νδρας αυτς συγκαταλγεται πλον και το κρασοπτηρο του.
Αυτ το απλ κρασοπτηρο - νας μελαμβαφς σκφος - του 5ου αινα π.Χ. που βρθηκε σε ναν φτωχικ τφο στην Κηφισι ρχεται να ταρξει τα νερ της αρχαιολογας, καθς χι μνο θεωρεται σχεδν ββαιο τι χρησιμοποιθηκε απ τον Περικλ, αλλ δεν αποκλεεται να φρει και την ιδιχειρη υπογραφ του. Γεγονς που καθιστ το ταπειν αγγεο ως την πρτη απτ απδειξη της καθημερινς ζως μιας απ τις διασημτερες προσωπικτητες της Ιστορας.
«Εναι να σπνιο ερημα. να ζωνταν αυθεντικ στοιχεο μιας ιδιωτικς στιγμς» μας λει η αρχαιολγος της Β' Εφορεας Προστορικν και Κλασικν Αρχαιοττων Γαλνη Δασκαλκη για το αγγεο ψους μλις οκτ εκατοστν που αποκαλφθηκε στα θεμλια μιας υπ ανγερση οικοδομς στην οδ Σπρτης 18 στην Κηφισι.
www.fourtounis.grΜλις δο μτρα κτω απ την επιφνεια και σε ναν τφο που δεν εντοπστηκαν οστ η αρχαιολγος βρκε το αγγεο σπασμνο σε 12 κομμτια. ταν συγκολλθηκε, η κπληξη ταν μεγλη. Στη μα πλευρ κτω απ τη λαβ του ταν χαραγμνα ξι ονματα σε γενικ πτση: Αριστεδου, Διοδτου, Δαισμου, Αρρφρονος, Περικλους και Ευκρτου. Και λα μαζ ταν τοποθετημνα σε να πλασιο.
Σμφωνα με Τα Να, οι ξι νδρες εναι πιθανν να βρθηκαν μαζ σε κποιο συμπσιο καπηλει και αφο πιαν απ το διο αγγεο-κτι που συνηθιζταν εκενη την εποχ-χραξαν επνω τα ονματα τους στη γενικ πτση για να δεξουν τι τους ανκει. Στη συνχεια τα περικλεισαν σε να πλασιο, στε να γνεται σαφς τι πρκειται για παρα, ξεκινντας απ τον μεγαλτερο.
www.fourtounis.grΟι αρχαιολγοι διακρνουν τουλχιστον δο γραφικος χαρακτρες αλλ δεν εναι σγουροι για το αν ο Περικλς γραψε το νομα του. Το μνο σγουρο εναι πως οι ξι νδρες πιαν λγο παραπνω, γεγονς που αποδεικνεται απ το τι το νομα του Περικλ γρφτηκε λθος και στη συνχεια διορθθηκε.
Και εδ προκπτει να βασικ ερτημα: Ποιανο ταν το αγγεο; Η απντηση βρσκεται στη βση του, που αναγρφεται ακμη να νομα: Δραπτης, γραμμνο στην ονομαστικ και χι σε αττικ, πως τα υπλοιπα ονματα, αλλ σε ιωνικ αλφβητο. Ποιος θα μποροσε να εναι; «Πρκειται για κριο ανδρικ νομα που δηλνει ιδιτητα, το φερε δηλαδ κποιος που φυγε κρυφ, πιθανν κποιος δολος» εκτιμ η Γαλνη Δασκαλκη.
Πιθαντατα ο εν λγω νδρας σρβιρε τους επιφανες νδρες που περνοσαν πολ καλ μαζ και τσι αποφσισαν να χαρξουν τα ονματα τους και να του το δσουν ως αναμνηστικ. Η χαρ που πρε εκενο το βρδυ ο Δραπτης και τα συναισθματα που του προξνησε η συνντηση ταν μεγλη και το κρασοπτηρο δεν το αποχωρστηκε ποτ, το πρε μχρι

Ποιο εναι το νομα κλειδ που μας οδηγε στον Περικλ
Πς μως ξρουμε τι ο Περικλς που αναγρφεται στο αγγεο εναι ο νθρωπος που χει συνδσει το νομ του με τη δημιουργα του Παρθεννα; «Το νομα Αρρφρων εναι πολ σπνιο και το φεραν ο παππος και ο μεγλος αδελφς του Περικλ. Η αναγραφ του ονματος αυτο πνω απ εκενο του Περικλ στην επιφνεια του αγγεου μς καθιστ κατ 99% ββαιους τι πρκειται για τα δο αδλφια και τι ο αναγραφμενος Περικλς δεν εναι λλος απ τον νθρωπο που καθοδγησε την τχη της Αθνας στην περοδο της ψιστης ακμς της» εξηγε ο γραμματας της Ελληνικς Επιγραφικς Εταιρεας και συνεκδτης της αρχαιογνωστικς επιθερησης «ΗΟΡΟΣ» (ρος), στο επετειακ τεχος της οποας δημοσιεεται η μελτη του σημαντικο ευρματος, Αγγελος Π. Ματθαου.
«Εναι η πρτη φορ δε που χουμε το νομα του Περικλ πλρες σε επιγραφ, καθς ως σμερα εναι γνωστ μνο σε αποσπασματικ σωζμενες», συνεχζει τονζοντας τη σημασα του ευρματος. «Εν υποθσουμε τι οι Αριστεδης (νομα συνηθισμνο, αλλ την εποχ για την οποα μιλμε ζοσε ο περφημος πολιτικς που μεινε στην Ιστορα ως Δκαιος), Περικλς και Αρρφρων του σκφου ταυτζονται με τους επιφανες Αθηναους, θα δομε τι δεν συμππτουν στην πολιτικ σκην.
Ο Αριστεδης δρασε τα τη 488-478 π.Χ., ο Περικλς την περοδο 460-429 π.Χ. Θα μποροσαν μως να συμπσουν σε μια κοινωνικ συναναστροφ. Το 470 π.Χ. για παρδειγμα ο Αρρφρων θα ταν 25 ετν, ο Περικλς 24 και ο Αριστεδης γρω στα 50» λει η αρχαιολγος, η οποα χρονολογε το αδιακσμητο αγγεο (σκεος καπηλειο και χι σπουδαας οικας) βσει του τπου του μεταξ των ετν 480 και 465 π.Χ.
Οι ξι νδρες πιθανν να βρθηκαν μαζ σε κποιο συμπσιο καπηλει. Κι αφο πιαν απ το διο αγγεο - κτι που συνηθιζταν - χραξαν τα ονματ τους στη γενικ για να δεξουν τι το ποτρι τος ανκει. Και τα περικλεισαν σε να πλασιο, στε να γνεται σαφς τι ταν παρα, ξεκινντας απ τον μεγαλτερο.
Οι ειδικο διακρνουν δο τουλχιστον γραφικος χαρακτρες, αλλ δεν μπορον να γνωρζουν αν το να χρι ανκει στον Περικλ. «Σγουρα πντως ταν ζαλισμνοι απ το κρασ καθς εναι ξεκθαρο τι ποιος γραψε το νομα του Περικλ κανε λθος αρχικ και το γραψε στην ονομαστικ και μετ το διρθωσε» λει ο Αγγελος Ματθαου.