Le Monde

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

, 5 2014

www.fourtounis.grΤη Μεσσηνα και την ιστορα της στο πλασιο της ιστορας του Ελληνισμο, τις ρζες και τη συνχεια του ελληνικο θνους, αναδεικνει η μεγλης κυκλοφορας γαλλικ εφημερδα Le Monde, σε αφιρωμ της που αφορ στον Τρωικ Πλεμο.
Το δημοσευμα στο φλλο του Σαββτου 2 Αυγοστου, που αποτελε μα απ τις συνχειες του αφιερματος, χει ττλο «Πολ παλιο λληνες». Ανμεσα σε αυτος που αναφρεται, εναι και οι παλοι κτοικοι της μυκηνακς Μεσσηνα, οι πργονοι των σηερινν.
Το ρθρο, που υπογρφει ο Stephane Foucart, αναφρεται καταρχς στις ανακαλψεις του Arthur Evans στην Κρτη και συγκεκριμνα στην ανακλυψη πινακδων απ ργιλο, γραμμνων με τρα συστματα γραφς, την κρητικ ιερογλυφικ, τη γραμμικ Α και τη γραμμικ Β.

 

Τα ευρματα του Carl Blegen στην αρχαα Πλο
Στη συνχεια κνει λγο για τις ανακαλψεις του μεγλου Αμερικανο αρχαιολγου Carl Blegen και ιδως για τα πρτα του ευρματα στην αρχαα Πλο, τον νω Εγκλιαν, το 1939, την πλη, δηλαδ, του βασιλι Νστορα που αναφρεται και στην Ιλιδα.
www.fourtounis.gr«Χωρς να περιμνει τποτε απ τον κσμο, ανακαλπτει, στο μυκηνακ ανκτορο που αποκαλπτει, ποστητα πινακδων αργλου γραμμνων στη φημισμνη γραμμικ Β. ντεκα χρνια αργτερα, στις Μυκνες ξεθβουν καινοργιες πινακδες. Αυτ τα ευρματα ρχνουν τους αρχαιολγους σε μια βαθι αβεβαιτητα: τι στο καλ θελε αυτ η κρητικ επιγραφ στην ηπειρωτικ Ελλδα;», επισημανεται στο ρθρο της Le Monde.
Και συνεχζει το ρθρο: «Η απντηση ρχεται τον Ιολιο του 1952, καθς νας Βρετανς αρχιτκτονας, ο Michael Ventris, ανακοιννει στο BBC τι αποκρυπτογρφησε το ανιγμα: η γραμμικ Β αναπαργει μιαν αρχακ μορφ ελληνικν. Ενντια σε κθε προσμον! “Η γραμμικ Β ταν τσο διαφορετικ απ λα αυτ τα οποα μχρι ττε εχαν ανακαλυφθε στην Ελλδα, στε η ιδα πως θα ταν δυνατν να απεικονζει ελληνικ, φαινταν σε μεγλο βαθμ πλρως ασυνρτητη”, διηγεται η ειδικ στο μυκηνακ πολιτισμ, Francoise Rougemont (CNRS).
Η ανακλυψη του Michael Ventris, παρλα αυτ, γργορα βρκε κοιν αποδοχ. Δεδομνης της ηλικας των πινακδων της Κνωσσο, κνει να προχωρσουν προς τα πσω τουλχιστον κατ επτ αινες οι απαρχς της ελληνικς ιστορας – τοποθετημνες μχρι ττε απ το μεγλο ιστορικ της αρχαιτητας George Grote στα 776 προ Χριστο, τος των πρτων Ολυμπιακν Αγνων. Επιτρπει, τλος, να επιβεβαισουμε πως εν οι ρωες που εχαν συγκεντρωθε μπροστ στην Τροα υπρξαν ντως, ταν μετ βεβαιτητος λληνες, πως το θλει η παρδοση».

Οι Μεσσνιοι ταν μετ βεβαιτητας λληνες
σο για τους δεσμος τους με την Κρτη, δεκαετες νετερων ερευνν δωσαν το πιο πιθαν σενριο: οι Μυκηναοι κατκτησαν την Κρτη περ το 1.450 προ Χριστο και εμπνεσθηκαν απ να απ τα συστματα γραφς των νικημνων Μινωτν – τη γραμμικ Α - για να συλλβουν τη γραμμικ Β, προσαρμοσμνη στη γλσσα τους… Αιτα εξαιτας της οποας μνο πινακδες συντεταγμνες σ’ αυτ τη γλσσα βρθηκαν εν τλει στην ηπειρωτικ Ελλδα.
«χι μνο οι λληνες της ηρωικς εποχς ταν μετ βεβαιτητος λληνες, αλλ εχαν και την ικαντητα της γραφς. Θα βρισκε, ραγε, κανες, στα βασιλικ αρχεα των ισχυρν θσεων των Μυκηνν, της Πλου της Σπρτης, αναφορς στον πλεμο της Τροας;», αναρωτιται το ρθρο στη Le Monde.

Τα post-iτ της αρχαιτητας…
www.fourtounis.grΔυστυχς, δεν υπρχουν ττοιες αναφορς, καθς αυτς οι επιγραφς στη γραμμικ Β εναι κτι σαν post-it (τα κτρινα αυτοκλλητα χαρτκια σημεισεων) της αρχαιτητας.
Το κεμενο του Stephane Foucart στην εφημερδα Le Monde συνεχζει: «Εναι να τραβς τα μαλλι σου. Οι αιγυπτιολγοι, οι ασσυριολγοι, διαθτουν χιλιδες κεμενα κθε εδους: βασιλικς επιγραφς, διπλωματικς συνθκες, λογοτεχνικ κεμενα, νμους, γενεαλογες, συμβλαια, αλληλογραφα… Οι Μυκηνολγοι δεν χουν παρ μνο Post-It. “Το νομα του βασιλι δεν εμφανζεται ποτ ξεκθαρα στις πινακδες της γραμμικς Β”, προσθτει ο Pascal Darcque (σ.σ. αρχαιολγος, ειδικς στον κσμο του Αιγαου). Δεν αναφρεται παρ μνο με τον ττλο του: ο wanax». Πρκειται για το ουσιαστικ που ο μηρος αναφρει ως «ναξ», επομνως δεν μπορομε να μθουμε «εν νας Αγαμμνων πργματι βασλευσε στις Μυκνες, εν νας Μενλαος πργματι ζησε στη Σπρτη, νας Νστωρ στην Πλο», τονζει ο Stephane Foucart.

Ελληνικ ονματα εχαν οι μυκηναοι
Τα ονματα των απλν ανθρπων, μως, στις πινακδες της γραμμικς Β εναι ελληνικ: «Ακμη καλτερα: μερικ κεμενα σε γραμμικ Β παραθτουν καταλγους τεχνιτν υπηρετν. Και τα ονματα που χουν καταγραφε εναι πολ συχν μοια με ομηρικ ονματα, ελληνικ τρωικ. Πνω σε αυτ τα αρχαα Post-It σε ργιλο, βρσκουμε ναν Αχιλλα, να Δευκαλωνα, ναν Ορστη, να Θησα, ναν κτορα, ακμη και ναν Πραμο, ναν Ιδομενα μιαν Αλεξνδρα… λους ταπεινς καταγωγς. Ο Jan Driessen (Καθολικ Πανεπιστμιο της Louvain του Βελγου) καταλογογρφησε χι λιγτερα απ 58 ομηρικ ονματα ανθρπων παρντα στα κεμενα σε γραμμικ Β. “Βρσκουμε ακμη και ναν Θυστη, αλλ δεν πρκειται για το θεο του Αγαμμνονα”, αστειεεται η Francoise Rougemont. Πρκειται για ναν τεχντη αρωματοποι».
Και οι θεο εναι δη εκε. Καταγεγραμμνοι σε γραμμικ Β, κατλογοι προσφορν θυσιν μας δδουν τα ονματ τους: οι Μυκηναοι δη σβονταν το Δα, τον Ερμ, τον Ποσειδνα, τον ρη, τον Δινυσο και την Αθην. (…)
«Μερικ κεμενα που ανακαλφθηκαν στην Πλο καταγρφουν αιχμαλτους, που χωρς αμφιβολα πρεπε να εργζονται σε υφαντουργικ εργαστρια του παλατιο και που πιθανν συνελφθησαν μετ απ πλιτσικα», προσθτει η Francoise Rougemont. Επομνως, ο μηρος κρτησε την ανμνηση της μορας αυτν των γυναικν, που τις απγαγε η μυκηνακ φανταρα και τις θεσε σε καθεστς δουλεας. Ο Τρας πργκιπας κτωρ το λει στη σντροφ του Ανδρομχη, στην κτη ραψωδα της Ιλιδος (σ.σ. εναι η «κτορος και Ανδρομχης ομιλα», μια σπουδαα σκην της Ιλιδος»):
«Κι μως δεν με πονε τσο η τχη που θα βρει τους Τρες,
μτε τη μνα μου Εκβη, τον Πραμο τον διο
που τρα βασιλεει, μτε τ’ αδλφια μου, γενναα και πολλ,
ταν θα κυλιστον στη σκνη απ’ τον εχθρ μας σκοτωμνα?
σο πον για σνα, που κποιος χαλκοντυμνος
Αχαις μαζ του θα σε σρνει δακρυσμνη, που θα σε κνει σκλβα, μια ελεθερη.
Κι σως βρεθες στο ργος ττε, υφανοντας ιστ μιας ξνης,
μπορε να κουβαλς νερ απ τη Μεσσηδα την Υπερεα,
να μην το θες κι μως να το υποφρεις,
αφο θα το επιβλλει βαρι η ανγκη» 

Οι πινακδες της Πλου μαρτυρον τους τπους απ’ που φεραν σκλβες
www.fourtounis.gr Οι πινακδες της Πλου παραθτουν τους τπους απ’ που φεραν αυτς τις γυνακες: Μλητος, Χος, Κνδη και Λμνος. Εκε βρσκεται να αποδεικτικ στοιχεο τι οι λληνες της εποχς του Χαλκο πγαιναν μετ βεβαιτητος, απ καιρο εις καιρν, να φιλονικσουν με τους Τρες. Διτι η Λμνος δε βρσκεται παρ σε απσταση που καλπτει να βλος απ το σημεο που, το 1870, στα βορειοδυτικ της Ανατολας, ο δισημος Heinrich Schliemann μπηξε τη σκαπνη του στο χρο του μυθικο Ιλου.