Ç ãáëëéêÞ Le Monde áíáäåéêíýåé ôçí áñ÷áéüôçôá ôçò Ìåóóçíßáò

Βασßλης Φουρτοýνης, δÜσκαλος

Ôñßôç, 5 Áõãïýóôïõ 2014

www.fourtounis.grΤη Μεσσηνßα και την ιστορßα της στο πλαßσιο της ιστορßας του Ελληνισμοý, τις ρßζες και τη συνÝχεια του ελληνικοý Ýθνους, αναδεικνýει η μεγÜλης κυκλοφορßας γαλλικÞ εφημερßδα Le Monde, σε αφιÝρωμÜ της που αφορÜ στον Τρωικü Πüλεμο.
Το δημοσßευμα στο φýλλο του ΣαββÜτου 2 Αυγοýστου, που αποτελεß μßα απü τις συνÝχειες του αφιερþματος, Ýχει τßτλο «Πολý παλιοß ¸λληνες». ΑνÜμεσα σε αυτοýς που αναφÝρεται, εßναι και οι παλßοι κÜτοικοι της μυκηναúκÞς Μεσσηνßα, οι πρüγονοι των σηερινþν.
Το Üρθρο, που υπογρÜφει ο Stephane Foucart, αναφÝρεται καταρχÜς στις ανακαλýψεις του Arthur Evans στην ΚρÞτη και συγκεκριμÝνα στην ανακÜλυψη πινακßδων απü Üργιλο, γραμμÝνων με τρßα συστÞματα γραφÞς, την κρητικÞ ιερογλυφικÞ, τη γραμμικÞ Α και τη γραμμικÞ Β.

 

Τα ευρÞματα του Carl Blegen στην αρχαßα Πýλο
Στη συνÝχεια κÜνει λüγο για τις ανακαλýψεις του μεγÜλου Αμερικανοý αρχαιολüγου Carl Blegen και ιδßως για τα πρþτα του ευρÞματα στην αρχαßα Πýλο, τον ¶νω Εγκλιανü, το 1939, την πüλη, δηλαδÞ, του βασιλιÜ ΝÝστορα που αναφÝρεται και στην ΙλιÜδα.
www.fourtounis.gr«Χωρßς να περιμÝνει τßποτε απü τον κüσμο, ανακαλýπτει, στο μυκηναúκü ανÜκτορο που αποκαλýπτει, ποσüτητα πινακßδων αργßλου γραμμÝνων στη φημισμÝνη γραμμικÞ Β´. ¸ντεκα χρüνια αργüτερα, στις ΜυκÞνες ξεθÜβουν καινοýργιες πινακßδες. ΑυτÜ τα ευρÞματα ρßχνουν τους αρχαιολüγους σε μια βαθιÜ αβεβαιüτητα: τι στο καλü Þθελε αυτÞ η κρητικÞ επιγραφÞ στην ηπειρωτικÞ ΕλλÜδα;», επισημαßνεται στο Üρθρο της Le Monde.
Και συνεχßζει το Üρθρο: «Η απÜντηση Ýρχεται τον Ιοýλιο του 1952, καθþς Ýνας Βρετανüς αρχιτÝκτονας, ο Michael Ventris, ανακοινþνει στο BBC üτι αποκρυπτογρÜφησε το αßνιγμα: η γραμμικÞ Β´ αναπαρÜγει μιαν αρχαúκÞ μορφÞ ελληνικþν. ΕνÜντια σε κÜθε προσμονÞ! “Η γραμμικÞ Β´ Þταν τüσο διαφορετικÞ απü üλα αυτÜ τα οποßα μÝχρι τüτε εßχαν ανακαλυφθεß στην ΕλλÜδα, þστε η ιδÝα πως θα Þταν δυνατüν να απεικονßζει ελληνικÜ, φαινüταν σε μεγÜλο βαθμü πλÞρως ασυνÜρτητη”, διηγεßται η ειδικÞ στο μυκηναúκü πολιτισμü, Francoise Rougemont (CNRS).
Η ανακÜλυψη του Michael Ventris, παρüλα αυτÜ, γρÞγορα βρÞκε κοινÞ αποδοχÞ. ΔεδομÝνης της ηλικßας των πινακßδων της Κνωσσοý, κÜνει να προχωρÞσουν προς τα πßσω τουλÜχιστον κατÜ επτÜ αιþνες οι απαρχÝς της ελληνικÞς ιστορßας – τοποθετημÝνες μÝχρι τüτε απü το μεγÜλο ιστορικü της αρχαιüτητας George Grote στα 776 προ Χριστοý, Ýτος των πρþτων Ολυμπιακþν Αγþνων. ΕπιτρÝπει, τÝλος, να επιβεβαιþσουμε πως εÜν οι Þρωες που εßχαν συγκεντρωθεß μπροστÜ στην Τροßα υπÞρξαν üντως, Þταν μετÜ βεβαιüτητος ¸λληνες, üπως το θÝλει η παρÜδοση».

Οι ΜεσσÞνιοι Þταν μετÜ βεβαιüτητας ¸λληνες
¼σο για τους δεσμοýς τους με την ΚρÞτη, δεκαετßες νεüτερων ερευνþν Ýδωσαν το πιο πιθανü σενÜριο: οι Μυκηναßοι κατÝκτησαν την ΚρÞτη περß το 1.450 προ Χριστοý και εμπνεýσθηκαν απü Ýνα απü τα συστÞματα γραφÞς των νικημÝνων Μινωúτþν – τη γραμμικÞ Α´ - για να συλλÜβουν τη γραμμικÞ Β´, προσαρμοσμÝνη στη γλþσσα τους… Αιτßα εξαιτßας της οποßας μüνο πινακßδες συντεταγμÝνες σ’ αυτÞ τη γλþσσα βρÝθηκαν εν τÝλει στην ηπειρωτικÞ ΕλλÜδα.
«¼χι μüνο οι ¸λληνες της ηρωικÞς εποχÞς Þταν μετÜ βεβαιüτητος ¸λληνες, αλλÜ εßχαν και την ικανüτητα της γραφÞς. Θα Ýβρισκε, Üραγε, κανεßς, στα βασιλικÜ αρχεßα των ισχυρþν θÝσεων των Μυκηνþν, της Πýλου Þ της ΣπÜρτης, αναφορÝς στον πüλεμο της Τροßας;», αναρωτιÝται το Üρθρο στη Le Monde.

Τα post-iτ της αρχαιüτητας…
www.fourtounis.grΔυστυχþς, δεν υπÜρχουν τÝτοιες αναφορÝς, καθþς αυτÝς οι επιγραφÝς στη γραμμικÞ Β´ εßναι κÜτι σαν post-it (τα κßτρινα αυτοκüλλητα χαρτÜκια σημειþσεων) της αρχαιüτητας.
Το κεßμενο του Stephane Foucart στην εφημερßδα Le Monde συνεχßζει: «Εßναι να τραβÜς τα μαλλιÜ σου. Οι αιγυπτιολüγοι, οι ασσυριολüγοι, διαθÝτουν χιλιÜδες κεßμενα κÜθε εßδους: βασιλικÝς επιγραφÝς, διπλωματικÝς συνθÞκες, λογοτεχνικÜ κεßμενα, νüμους, γενεαλογßες, συμβüλαια, αλληλογραφßα… Οι Μυκηνολüγοι δεν Ýχουν παρÜ μüνο Post-It. “Το üνομα του βασιλιÜ δεν εμφανßζεται ποτÝ ξεκÜθαρα στις πινακßδες της γραμμικÞς Β´”, προσθÝτει ο Pascal Darcque (σ.σ. αρχαιολüγος, ειδικüς στον κüσμο του Αιγαßου). Δεν αναφÝρεται παρÜ μüνο με τον τßτλο του: ο wanax». Πρüκειται για το ουσιαστικü που ο ¼μηρος αναφÝρει ως «Üναξ», επομÝνως δεν μποροýμε να μÜθουμε «εÜν Ýνας ΑγαμÝμνων πρÜγματι βασßλευσε στις ΜυκÞνες, εÜν Ýνας ΜενÝλαος πρÜγματι Ýζησε στη ΣπÜρτη, Þ Ýνας ΝÝστωρ στην Πýλο», τονßζει ο Stephane Foucart.

ΕλληνικÜ ονüματα εßχαν οι μυκηναßοι
Τα ονüματα των απλþν ανθρþπων, üμως, στις πινακßδες της γραμμικÞς Β´ εßναι ελληνικÜ: «Ακüμη καλýτερα: μερικÜ κεßμενα σε γραμμικÞ Β´ παραθÝτουν καταλüγους τεχνιτþν Þ υπηρετþν. Και τα ονüματα που Ýχουν καταγραφεß εßναι πολý συχνÜ üμοια με ομηρικÜ ονüματα, ελληνικÜ Þ τρωικÜ. ΠÜνω σε αυτÜ τα αρχαßα Post-It σε Üργιλο, βρßσκουμε Ýναν ΑχιλλÝα, Ýνα Δευκαλßωνα, Ýναν ΟρÝστη, Ýνα ΘησÝα, Ýναν ¸κτορα, ακüμη και Ýναν Πρßαμο, Ýναν ΙδομενÝα Þ μιαν ΑλεξÜνδρα… üλους ταπεινÞς καταγωγÞς. Ο Jan Driessen (Καθολικü ΠανεπιστÞμιο της Louvain του Βελγßου) καταλογογρÜφησε üχι λιγüτερα απü 58 ομηρικÜ ονüματα ανθρþπων παρüντα στα κεßμενα σε γραμμικÞ Β´. “Βρßσκουμε ακüμη και Ýναν ΘυÝστη, αλλÜ δεν πρüκειται για το θεßο του ΑγαμÝμνονα”, αστειεýεται η Francoise Rougemont. Πρüκειται για Ýναν τεχνßτη αρωματοποιü».
Και οι θεοß εßναι Þδη εκεß. ΚαταγεγραμμÝνοι σε γραμμικÞ Β´, κατÜλογοι προσφορþν Þ θυσιþν μας δßδουν τα ονüματÜ τους: οι Μυκηναßοι Þδη σÝβονταν το Δßα, τον ΕρμÞ, τον Ποσειδþνα, τον ¶ρη, τον Διüνυσο Þ και την ΑθηνÜ. (…)
«ΜερικÜ κεßμενα που ανακαλýφθηκαν στην Πýλο καταγρÜφουν αιχμαλþτους, που χωρßς αμφιβολßα Ýπρεπε να εργÜζονται σε υφαντουργικÜ εργαστÞρια του παλατιοý και που πιθανüν συνελÞφθησαν μετÜ απü πλιÜτσικα», προσθÝτει η Francoise Rougemont. ΕπομÝνως, ο ¼μηρος κρÜτησε την ανÜμνηση της μοßρας αυτþν των γυναικþν, που τις απÞγαγε η μυκηναúκÞ φανταρßα και τις Ýθεσε σε καθεστþς δουλεßας. Ο Τρþας πρßγκιπας ¸κτωρ το λÝει στη σýντροφü του ΑνδρομÜχη, στην Ýκτη ραψωδßα της ΙλιÜδος (σ.σ. εßναι η «¸κτορος και ΑνδρομÜχης ομιλßα», μια σπουδαßα σκηνÞ της ΙλιÜδος»):
«Κι üμως δεν με πονεß τüσο η τýχη που θα βρει τους Τρþες,
μÞτε τη μÜνα μου ΕκÜβη, τον Πρßαμο τον ßδιο
που τþρα βασιλεýει, μÞτε τ’ αδÝλφια μου, γενναßα και πολλÜ,
üταν θα κυλιστοýν στη σκüνη απ’ τον εχθρü μας σκοτωμÝνα?
üσο πονþ για σÝνα, που κÜποιος χαλκοντυμÝνος
Αχαιüς μαζß του θα σε σÝρνει δακρυσμÝνη, που θα σε κÜνει σκλÜβα, μια ελεýθερη.
Κι ßσως βρεθεßς στο ¶ργος τüτε, υφαßνοντας ιστü μιας ξÝνης,
μπορεß να κουβαλÜς νερü απü τη ΜεσσηÀδα Þ την Υπερεßα,
να μην το θες κι üμως να το υποφÝρεις,
αφοý θα το επιβÜλλει βαριÜ η ανÜγκη» 

Οι πινακßδες της Πýλου μαρτυροýν τους τüπους απ’ üπου Ýφεραν σκλÜβες
www.fourtounis.gr Οι πινακßδες της Πýλου παραθÝτουν τους τüπους απ’ üπου Ýφεραν αυτÝς τις γυναßκες: Μßλητος, Χßος, Κνßδη και ΛÞμνος. Εκεß βρßσκεται Ýνα αποδεικτικü στοιχεßο üτι οι ¸λληνες της εποχÞς του Χαλκοý πÞγαιναν μετÜ βεβαιüτητος, απü καιροý εις καιρüν, να φιλονικÞσουν με τους Τρþες. Διüτι η ΛÞμνος δε βρßσκεται παρÜ σε απüσταση που καλýπτει Ýνα βÝλος απü το σημεßο üπου, το 1870, στα βορειοδυτικÜ της Ανατολßας, ο διÜσημος Heinrich Schliemann Ýμπηξε τη σκαπÜνη του στο χþρο του μυθικοý Ιλßου.