Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

, 3 2014

http://www.fortunegreece.com/wp-content/uploads/2014/08/02/labirint--640x400.jpgΒμβα απ τη Ρωσα στην καρδι του καλοκαιριο, καθς, το πολ μεγλο ρωσικ τουριστικ πρακτορεο «Labirint» ανακονωσε και επισμως απ την Μσχα την πτχευσ του, δημιουργντας τερστια προβλματα σε επαγγελματες του τουριστικο κλδου εντς και εκτς Ελλδας.
Λγο μετ τις 4 το μεσημρι του Σαββτου (ρα Ελλδας) το πρακτορεο ανακονωσε την αναστολ των εργασιν του ενημερνοντας τους πελτες του που βρσκονται εκτς Ρωσικς Ομοσπονδας πως θα επιμεληθε οποιασδποτε βοθειας συμπεριλαμβανομνου και του επαναπατρισμο τους.
Σμφωνα με διφορες εκτιμσεις, συνολικ περπου 15 με 20.000 τουρστες βρσκονται αυτ τη στιγμ στο εξωτερικ, εν 200.000 τουρστες χουν πληρσει τις διακοπς τους μχρι τα τλη Σεπτεμβρου.
«Η κρυξη επσημα της αναστολς των δραστηριοττων του Labirint θα επιτρψει στον οργανισμ «Turpomosch» να χρησιμοποισει απ το ταμεο που υπρχει για τις περιπτσεις αυτς, την ντληση χρημτων προκειμνου να επαναπατριστον οι Ρσοι τουρστες» αναφρει το πρακτορεο.
Αξζει να σημειωθε τι το καννι χει πρει μπλα και πολλος μικρος αξιπιστους ρωσικος tour operators, οι οποοι εχαν αγορσει θσεις στις πτσεις της εταιρεας, και οι πελτες τους χουν μενει στα ρωσικ αεροδρμια χνοντας τις διακοπς τους.
Σμφωνα με δημοσιεματα σε ρωσικ μσα ενημρωσης υπρξαν συναντσεις στην Ομοσπονδιακ αρχ τουρισμο της Ρωσας μεταξ των εμπλεκομνων μερν, χωρς να υπρξει λση, εν το συνολικ νοιγμα του ρωσικο tour operator εκτιμται σε 1,6 δισ ροβλια.

Πως πρεκυψε το «καννι»
Ο βασικς λγος της χρεοκοπας εναι οι σημαντικς οικονομικς δυσκολες, που προκυψαν απ τη διακοπ λειτουργας της ιδιοκττριας εταιρεας Ideal-Tour, η οποα κατχει το 99 % των μετοχν του Labirint, ναν απ τους παλαιτερους «πακτες» στην ελληνικ τουριστικ αγορ. Το χρος, που βαρανει αυτ τη στιγμ την Ideal-Tour φανεται πως ξεπερν τα 31 εκ. ευρ.
Υπολογζεται τι αυτ τη στιγμ βρσκονται στο εξωτερικ περ τις 25 χιλιδες τουρστες- πελτες του Labirint, αριθμς, που αποτελε ρεκρ, κατ την Τιορινα, στην τουριστικ ιστορα της Ρωσα. Αδιευκρνιστος αριθμς εξ αυτν βρσκεται στην Ελλδα.
Η δια η εταιρεα στην ανακονωσ της επικαλεται μια σειρ απ λγους για την αρνητικ εξλιξη, πως η μεωση της αγοραστικς ικαντητας του ρωσικο πληθυσμο, λγω της ανδου της ισοτιμας του ξνου συναλλγματος, η αρνητικ πολιτικ και οικονομικ κατσταση, η αποτροπ των ταξιδιν στο εξωτερικ για τους Ρσους πολτες, που υπηρετον στα σματα ασφαλεας και το στρατ, καθς και η παρατεινμενη σγκρουση με την αεροπορικ εταιρεα «Orenbourg Airlines», θυγατρικ της Aeroflot, η οποα σταμτησε απ σμερα να εξυπηρετε τις κτακτες πτσεις τσρτερ των εταιρειν Ιdeal-Tour και Labirint, για τις οποες δεν εχε πληρωθε.
Μεταξ των πτσεων τσρτερ, που ακυρθηκαν, σμφωνα με ανακονωση του αεροδρομου Ντομοντντοβο της Μσχας, ταν και δο προς την Ελλδα, στους δημοφιλεες προορισμος της οποας το Labirint στλνει τουρστες απ την δρυσ του το 1995.
Ιdeal-Tour και Labirint εναι αντιστοχως η τταρτη και πμπτη τουριστικ εταιρεα της Ρωσας, που αντιμετωπζει σοβαρ οικονομικ προβλματα και διακπτει τη λειτουργα της το τελευταο 15νθμερο. Στις 16 Ιουλου το τουριστικ πρακτορεο Neva κρυξε στση πληρωμν ναντι των πελατν του, αρκετς χιλιδες των οποων βρθηκαν στο εξωτερικ, χωρς να χει καλυφθε οικονομικ το ταξδι τους για τις συνεργαζμενες με το Neva εταιρεες.
Δκα ημρες αργτερα ανακονωσε τη χρεοκοπα της η επσης παλαι και ιστορικ εταιρεα Roza Vetrov Mir της Μσχας και στις 30 του μηνς η Expo-Tour της Αγας Πετροπολης ομολγησε αντστοιχα σοβαρ οικονομικ προβλματα.

10.000 περπου Ρσοι τουρστες στην Ελλδα
Οπως ανφερε ο πρεδρος του Συνδσμου Ελληνικν Τουριστικν Επιχειρσεων, Ανδρας Ανδρεδης, στο δελτο του Alpha υπολογζεται τι οι Ρσοι πελτες του πρακτορεου που βρσκονται αυτ τη στιγμ στην Ελλδα εναι μεταξ 8.000 και 10.000.
Ο κ. Ανδρεδης τνισε τι οι τουρστες πρπει να συνεχσουν απρσκοπτα τη διαμον τους στην Ελλδα επισημανοντας τι υπρχει ειδικς ασφαλιστικς οργανισμς της ρωσικς κυβρνησης ο οποος θα καλψει τα ξοδα και τις αποζημισεις που τους αναλογον.
Το διο θα συμβε και για τους λληνες επαγγελματες του κλδου στους οποους ο κ. Ανδρεδης συνστησε ψυχραιμα και χι σπασμωδικς κινσει για να μην τραυματιστε η εικνα της χρας.
Χαρακτηριστικ εναι τι μνο σμερα ακυρθηκαν οι ακλουθες πτσεις:

  • R2 6931 - Domodedovo Κρκυρα
  • R2 6413 – Ekaterinburg-Κρκυρα
  • R2 6957 – Ufa-Ηρκλειο
  • R2 6913 - Domodedovo Σαντορνη
  • R2 6991 - Domodedovo Ζκυνθος
  • R2 6907 - Domodedovo Monastir
  • R2 6585 – Astrakhan-Αττλεια
  • R2 6107 – Μσχα-Αντλια
  • R2 6903 - Σερεμτιεβο της Βαρκελνης