15% -

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

2 2014

Λφτινγκ στον νμο για την αξιολγηση Βελτισεις και αλλαγς στο καθεστς της αξιολγησης των δημοσων υπαλλλων προκειμνου να αποσυνδεθε πλρως το ποσοστ του 15% της χαμηλς βαθμολγησης απ τις απολσεις και τη διαθεσιμτητα αποφασστηκαν χθες στη σσκεψη για το Δημσιο που πραγματοποιθηκε στο Μγαρο Μαξμου υπ την προεδρα του πρωθυπουργο Αντνη Σαμαρ και με τη συμμετοχ του αντιπροδρου της κυβρνησης Ευγγελου Βενιζλου, του υπουργο Διοικητικς Μεταρρθμισης Κυρικου Μητσοτκη και της υφυπουργο Εης Χριστοφιλοπολου.
Τις βελτισεις θα επεξεργαστε η πολιτικ ηγεσα του υπουργεου Διοικητικς Μεταρρθμισης και θα παρουσισει στους πολιτικος αρχηγος μχρι την ερχμενη Δευτρα.
Η χτεσιν σσκεψη πραγματοποιθηκε μετ απ ατημα του προδρου του ΠΑΣΟΚ προκειμνου να βρεθε η χρυσ τομ για την εφαρμογ της αξιολγησης, η οποα χει προκαλσει πλθος αντιδρσεων απ τους εργαζμενους στον Δημσιο Τομα. Στχος των βελτισεων εναι να αρθον οι αντιδρσεις των δημοσων υπαλλλων και να προωθηθε η αξιολγηση στο σνολο των δημοσων υπηρεσιν.
Σμφωνα με πληροφορες του «ΘΝΟΥΣ», τθηκαν υπ συζτηση τσσερις προτσεις οι οποες στην πλειοντητ τους διατηρον τον βασικ πυρνα του νμου με την ποσστωση για την αξιολγηση. Μα εκ των προτσεων την οποα κατθεσε ο πρεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζλος αφορ την εφαρμογ του μοντλου που ακολουθε το γερμανικ κρτος που υπρχει αλληλεπδραση των ποσοστν αντατης και χαμηλς βαθμολογας των υπαλλλων που διαμορφνονται με μεγαλτερη ευελιξα απ τους προσταμνους των διοικητικν μονδων.
Στο τραπζι των διαπραγματεσεων κατατθηκε επσης πρταση για την εφαρμογ της ποσστωσης σε μεγαλτερες οργανικς μονδες (σε εππεδο γενικν διευθνσεων ακμα και δμων στο σνολ τους) προκειμνου να μην αδικηθον δημσιοι υπλληλοι υψηλν προσντων. Παρλληλα στις βελτιωτικς ρυθμσεις για την αξιολγηση αναμνεται να αποσαφηνζεται περαιτρω τι η αξιολγηση του προσωπικο δεν θα συνδεται με μεισεις μισθν, απολσεις και διαθεσιμτητα, παρ το γεγονς τι σχετικ διταξη χει προβλεφθε και στον νμο που χει ψηφιστε.

Επιμρφωση για τους χαμηλβαθμους υπαλλλους
Στο πλασιο αυτ θα προβλπεται η νταξη των υπαλλλων που θα λβουν χαμηλ βαθμ σε επιμορφωτικ σεμινρια η μετταξ τους σε λλη θση κλδο.
Στη σσκεψη αποφασστηκε να επιταχυνθε ο μνιμος μηχανισμς αξιολγησης τον οποο προετοιμζει με εντατικος ρυθμος το υπουργεο Διοικητικς Μεταρρθμισης, προκειμνου να κατατεθε το σχετικ νομοσχδιο το φθινπωρο αντ στα τλη του τους καθς το συγκριτικ σστημα αξιολγησης με την ποσστωση αποτελε μεταβατικ στδιο. Σμφωνα με πληροφορες, ο μνιμος μηχανισμς αξιολγησης θα προβλπει τον καθορισμ μετρσιμων στχων αν υπηρεσιακ μονδα και υπλληλο και θα αποτελε το «σκαλοπτι» για τη σνδεση του μισθο με την παραγωγικτητα.