Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

2 2014

Argentina EconomyΑυξνονται οι πισεις στην Αργεντιν μετ το «ναυγιο» των διαπραγματεσεων με τους πιστωτς που δεν συμμετεχαν σε προηγομενα κουρματα του χρους.
Η «επμενη μρα» στη χρα δεν επιφυλσσει ορατς αλλαγς, παρατηρε η Deutsche Welle. «Η ομχλη απλνεται για μα ακμη φορ στις χθες του Ρο ντε Λα Πλτα, πολς κσμος απ τα περχωρα του Μπουνος ιρες συνωστζεται σε τρνα και λεωφορεα, εισροντας στο κντρο της πλης, τα μηχανματα ανληψης δουλεουν κανονικ. Τα μσα ενημρωσης αφιερνουν στον θνατο του Χολιο Ουμπρτο Γκροντνα, προδρου της ομοσπονδας ποδοσφαρου, τον διο και περισστερο τηλεοπτικ χρνο, απ το ναυγιο των διαπραγματεσεων με τους απρθυμους πιστωτς».
λα αυτ φανεται να αποπνουν μα ασθηση απρσμενης ρουτνας και χαλαρτητας σε μα χρα που υποτθεται τι μλις κρυξε στση πληρωμν.
Πντως ο υπουργς Οικονομικν Αξλ Κισλοφ επιμνει τι «η ζω συνεχζεται κανονικ» στην Αργεντιν. Μπορε να εναι τσο απλ; Μλλον χι, υποστηρζει ο ανταποκριτς της Deutsche Welle στο Μπουνος ιρες, Μαρκ Κοχ. Μπορε το «πιστωτικ γεγονς» να μην επιφρει πτχευση εν μα νυκτ πως συνβη το 2001, αλλ σγουρα επιβαρνει την οικονομα της Αργεντινς, ενισχοντας ακμη περισστερο την αβεβαιτητα και την επιφυλακτικτητα επιχειρσεων, καταναλωτν και επενδυτν.

«Απομακρνονται» οι διεθνες αγορς
Οι αγορς, τις οποες η Αργεντιν ρχισε να προσεγγζει τους προηγομενους μνες, φαντζουν ξαφνικ ακμη πιο απμακρες. Και αυτ θα χει συνπειες, υποστηρζει ο σμβουλος επιχειρσεων Λους Πλμα Καν: «Οι επαρχες της Αργεντινς θα χουν πρβλημα να αναχρηματοδοτσουν τα ελλεμματ τους μσω νου δανεισμο, οπτε η κεντρικ κυβρνηση θα τυπσει νο χρμα. Επιπλον μεγλες επιχειρσεις πως ο ενεργειακς κολοσσς YPF δεν θα εναι σε θση να χρηματοδοτσουν νες επενδσεις».
Αλλ και οι αποταμιευτς ανησυχον. Εξαρτται ββαια που χεις τις αποταμιεσεις σου. «Αν χεις τα λεφτ σου στην τρπεζα, πρπει να ανησυχες. Αν τα χεις επενδσει σε ακνητα, ττε καλτερα να τα αφσεις εκε, περιμνοντας καλτερες μρες» λει νας κτοικος του Μπουνος ιρες. Τις τελευταες μρες πντως, οι τρπεζες στη γειτονικ Ουρουγουη καταγρφουν λο και περισστερα εμβσματα απ την Αργεντιν.
Μετ τη χρεοκοπα του 2001 η εμπιστοσνη του κσμου προς τις τρπεζες βρσκεται οτως λλως στο ναδρ. Και μως, οι τρπεζες της Αργεντινς εναι εκενες που θα μποροσαν σμερα να σσουν τη χρα απ να χρεοκοπα. Πς; Αγορζοντας τις ληξιπρθεσμες απαιτσεις των hedge funds. δη πριν εκπνεσει η προθεσμα για τις διαπραγματεσεις με τους απρθυμους δανειστς, πολλς ιδιωτικς τρπεζες εχαν εκδηλσει σχετικ ενδιαφρον. Ωστσο η κυβρνηση της Αργεντινς δεν φνηκε να ενθουσιζεται με αυτν την προοπτικ.

Αναζητεται συμβιβασμς
«Ποτ δεν καταλβαμε, αν η κυβρνηση μας στηρζει πραγματικ» δηλνει νας τραπεζτης που προτιμ να παραμενει αννυμος. Κι μως: «Αυτ η λση μπορε ακμη και σμερα να αποδειχθε αποτελεσματικ» υποστηρζει ο Κρλος Καισδο, αναλυτς του συμβουλευτικο οκου IHS. «Αν τελικ επλθει συμφωνα, το δικαστριο της Νας Υρκης θα μποροσε να δσει τη συγκατθεσ του, στε να «φγει απ το τραπζι» η τεχνικ χρεοκοπα.
Μχρι στιγμς, η κυβρνηση της Αργεντινς δεν χει τοποθετηθε επισμως σε αυτν την πρταση. Πντως, ο γενικς γραμματας της κυβρνησης Χρχε Καπιτνιτς επρριψε την ευθνη για το ναυγιο των διαπραγματεσεων στα hedge funds και τις ΗΠΑ, δηλνοντας τι η κυβρνηση εξετζει το ενδεχμενο προσφυγς στα Ηνωμνα θνη, καθς και στο Διεθνς Δικαστριο της Χγης.