Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

, 1 2014

Και επισμως σε καθεστς χρεοκοπας η ΑργεντινΤτλοι τλους και επσημα για την οικονομα της Αργεντινς. Το απγευμα της Παρασκευς η Διεθνς νωση Συμβσεων Ανταλλαγς και Παραγγων (International Swaps and Derivatives Association, ISDA), κρυξε τη χρα σε κατσταση χρεοκοπας θτοντας σε κνηση μια διαδικασα η οποα μπορε να πυροδοτσει απαιτσεις για την μεση εξφληση συμβσεων αντιστθμισης πιστωτικο κινδνου (CDSs) η αξα των οποων υπολογζεται πως ανρχεται σε 1 δισεκ. δολρια.
Η 15μελς επιτροπ κρσεων της ISDA κρινε τι σημειθηκε να συμβν «αδυναμας πληρωμς» συμβσεων σε ισχ την 30 Ιουλου, την ημρα που η Αργεντιν δεν μπρεσε να καταβλει τα τοκοχρεολσια ορισμνων απ τα ομλογ της που υπκεινται σε νομικ καθεστς λλων κρατν και η αξα των οποων εχε απομειωθε.
Η απφαση αυτ, που χρειαζταν μια πλειοψηφα 80% για να εγκριθε, ελφθη πειτα απ να ατημα που υπβαλε την Πμπτη η ελβετικ τρπεζα UBS.
Aξζει να σημειωθε τι η Αργεντιν εχε προθεσμα μχρι τις 30 Ιουνου να εξοφλσει τκους αξας 539 εκατ. δολαρων στους ομολογιοχους που εχαν συμμετσχει στην αναδιρθρωση του χρους της το 2005 και το 2010. Η Αργεντιν κατθεσε το ποσ αυτ στην Bank of New York Mellon, που διαχειρζεται τα αναδιαρθρωμνα ομλογα, τον Ιονιο, ωστσο η πληρωμ των ομολογιοχων "πγωσε" ταν αμερικανικ δικαστριο αποφνθηκε πως η Αργεντιν οφελει να πληρσει και περπου 1,33 δισ. δολρια στους ομολογιοχους που δεν συμμετεχαν στην αναδιθρωση (στους λεγμενους holdout investors κατ κσμον hedge funds-"ρνεα").
Το Μπουνος ιρες αρνθηκε να "υπακοσει" υποστηρζοντας τι εν ενδιδε στις απαιτσεις αυτν των hedge funds για την πλρη αποπληρωμ τους θα παραβαζε τη ρτρα ("Rights Upon Future Offers" – RUFO) που απαγορεει στην Αργεντιν να προσφρει καλτερους ρους απ ,τι πρσφερε στις αναδιαρθρσεις του 2005 και του 2010 με την ανταλλαγ ομολγων που πραγματοποησε.