Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

31 2014

http://s.kathimerini.gr/resources/2014-06/2006s16argentina1-thumb-large.jpgΗ Αργεντιν χρεοκπησε, για δετερη φορ τα τελευταα 12 χρνια, καθς σβησαν οι ελπδες για την εξερεση μας λσης τα μεσνυχτα, με τους πιστωτς της που θλουν να αποπληρωθον πλρως για τα ομλογ τους, με αποτλεσμα να αναμνονται μεισεις στις τιμς των μετοχν και των ομολγων της και να αυξνονται οι πιθαντητες επιδενωσης της οικονομικς φεσης εφτος.
Θα ταν εκολο να υποστηρξει κανες τι η Αργεντιν μπορε να πει στην Κλαση στον Παρδεισο την δια μρα, αν τελικ κηρξει επισμως στση πληρωμν αν, παρ τη ρξη με τους λεγμενους «γπες», βρει τελικ μια διξοδο. Πολλο αναλυτς πντως εκτιμον τι αν τελικ το Μπουνος Αρες χρεοκοπσει επισμως, δεν θα υποστε καταστροφ, παρλο που θα επιδεινωθε η φεση στην οποα δη βρσκεται. Και αν τελικ βρεθε μια λση στη δικαστικ διαμχη της χρας με τις ΗΠΑ, θα γνει μεν να «πρτι» στις αγορς με τα ομλογα και τις μετοχς της Αργεντινς, αλλ δεν θα σημειωθε μαζικ φιξη κεφαλαων. Η οικονομα θα ανακμψει, αλλ μετριοπαθς.
To ββαιο μχρι στιγμς εναι τι οι διαπραγματεσεις που ξεκνησαν πριν απ να μνα κατρρευσαν την περασμνη νχτα. «Μας ζητοσαν κτι που δεν μποροσαμε να τους δσουμε», επε ο υπουργς Οικονομικν Αχελ Κισιλφ σε συνντευξη Τπου στο προξενεο της Αργεντινς στη Να Υρκη, αρνομενος πντως τι η χρα του χρεοκπησε. Η κατσταση εναι πργματι καινοργια, σχολιζει η ανταποκρτρια της Λιμπερασιν στο Μπουνος Αρες. Η χρεοκοπα αυτ αποκαλεται τεχνικ, μερικ επιλεκτικ. Εναι μως, χωρς αμφιβολα, μια χρεοκοπα, η δετερη στην ιστορα της χρας.
Την προηγομενη φορ, το 2001, η Αργεντιν εχε κηρξει ολικ στση πληρωμν. Κατφερε μως να ξανασταθε στα πδια της, να απαλλαγε απ τα δνει της προς διεθνες οργανισμος πως το ΔΝΤ και η Κεντρικ Τρπεζα και να αναδιαρθρσει να μρος του ιδιωτικο της χρους, που ανερχταν ττε σε 90 δισεκατομμρια δολρια. Το 92% των κατχων ομολγων της Αργεντινς δχθηκαν το 2005, και στη συνχεια το 2010, τους ρους του Μπουνος Αρες για να κορεμα της τξης του 70%. Το υπλοιπο 8% μως αρνθηκε. Πρκειται για τα επενδυτικ ταμεα που αποκαλονται «γπες», επειδ θτουν στο στχαστρο χρες που χουν γονατσει.
Η Elliot Investment Management και η Aurelius Capital Management κατχουν 1% των επμαχων ττλων και ζητον την πληρωμ τους στο ακραιο, μαζ με τους τκους, να ποσ που φτνει το 1,5 δισεκατομμριο δολρια. Αυτ σημανει κρδος 1.600% σε σχση με την αρχικ αγορ. να Εφετεο της Νας Υρκης τους δικαωσε το 2013 και η απφαση που λαβε το Αντατο Δικαστριο πριν απ να μνα επικρωσε αυτ την καταδκη. Ξεκνησαν ττε οι διαπραγματεσεις. Και για να ασκσει πεση στην Αργεντιν, νας δικαστς της Νας Υρκης απαγρευσε την πληρωμ της τελευταας δσης των 539 εκατομμυρων δολαρων προς τους κατχους «κουρεμνων» ομολγων, αν πρτα το Μπουνος Αρες δεν πληρσει τους «γπες». Αυτ ακριβς το ποσ, που χει δοθε απ την Αργεντιν αλλ χει «παγσει» στη Να Υρκη και δεν χει κατ συνπεια εισπραχθε απ τους πιστωτς της, συνιστ την «τεχνικ» χρεοκοπα της χρας.
Το ποσ αυτ φανεται γελοο για μια χρα, πως λλωστε και το 1,5 δισεκατομμριο που διεκδικον οι «γπες». Η νοτιοαμερικανικ αντιπροσωπεα μως αρνεται να υποχωρσει και απαιτε απ τα επενδυτικ ταμεα να δεχθον το διο «κορεμα» με τους υπλοιπους. «Τους προσφρουμε να κρδος 300%, αλλ θλουν παραπνω», δλωσε ο Κισιλφ. Η διαμχη μοιζει ιδεολογικ. Στην πραγματικτητα, αν η Αργεντιν υποχωροσε στις απαιτσεις της Elliot και της Aurelius, μπορε και οι υπλοιποι δανειστς της να διεκδικοσαν εκ των υστρων ολκληρη την αξα των ομολγων. Περισστερα απ 100 δισεκατομμρια δολρια, σμφωνα με την κυβρνηση, να κολοσσιαο ποσ για μια χρα που τα σημεριν της αποθματα δεν υπερβανουν τα 30 δισεκατομμρια.
http://seprin.info/wp-content/uploads/2012/06/KICILLOF-Y-CRISTINA.jpg«χουμε μια ιστορικ ευθνη», επε ο Κισιλφ. «Θα ταν εκολο να υπογρψουμε ο,τιδποτε, θλουμε μως να αποφγουμε τα λθη του παρελθντος».
Τι θα συμβε τρα; Μια λση θα μποροσε να ρθει απ τις ιδιωτικς τρπεζες της χρας, που μπορε να αγορσουν τα ομλογα απ τους «γπες» στην τιμ που απαιτον και στη συνχεια να κνουν εκενες διαπραγματεσεις με την κυβρνηση. Μια λλη διξοδος για την κυβρνηση θα μποροσε να εναι η στση πληρωμν μνο απναντι στα ομλογα που λγουν φτος, με τους κατχους τους να δεχθον να πληρωθον το 2015.
Αν συμβε το τελευταο, ο οικονομολγος Εδουρδο Λβι Γεγιτι (καθηγητς στα πανεπιστμια του Μπουνος Αρες και του Χρβαρντ) εκτιμ τι το ΑΕΠ θα μειωθε φτος κατ 1,5%, αλλ η οικονομα θα ανακμψει το 2015. «Για ξι μνες, θα σημειωθε λλειψη δολαρων, θα ανεβον τα επιτκια και θα αυξηθε η ανεργα», προβλπει. Αν μως η στση πληρωμν επεκταθε στο σνολο των ομολγων, η μεωση του ΑΕΠ θα φτσει φτος το 2% και θα συνεχιστε και το 2015.
Σε κθε περπτωση, η επανληψη των αιματηρν ταραχν που σημειθηκαν στις αρχς της περασμνης δεκαετας θα πρπει να θεωρεται απθανη.