-

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

31 2014

http://www.fourtounis.gr/Βαρ πλγμα θα δεχτον Ευρπη και Ρωσα, απ τις Δυτικς κυρσεις και τις ρωσικς αντι-κυρσεις. Απ 100 δις. ευρ θα χσει η κθε πλευρ. Στην Ευρπη, στο στχαστρο θα βρεθον οι χρες του Ντου, μεταξ των οποων Ελλδα και Κπρος.
Το “ευρωπακ κουαρττο” που θα πληγε περισστερο απ τις κυρσεις στον ρωσικ Τραπεζικ τομα, εναι, σμφωνα με εκτιμσεις, η Αγγλα, η Γερμανα, η Φιλανδα και η Κπρος. Η τελευταα, εκτιμον παρατηρητς στη Μσχα αλλ και ειδικο απ την  Ευρπη που μιλον στα ρωσικ ΜΜΕ, αλλ στις χρες τους συνθως αγνοονται (!), μπορε να δεχτε συντριπτικ πλγμα, χωρς να χει ακμα βγει απ το "νοκ-ντουν" του Μαρτου 2013, απ το "αλληλγγυο" Γιουρογκροπ!
Συνολικ, εκτιμον πως, εν υλοποιηθε το σνολο των κυρσεων που χει ανακοινωθε εις βρος της Ρωσας, οι απλειες θα ξεπερσουν τα 100 δις ευρ για την κθε πλευρ. Απ την ευρωπακ πλευρ, εκτς απ τις τσσερις προαναφερμενες χρες, η κατσταση θα επιδεινωθε "σε χρες με σοβαρ οικονομικ προβλματα και λλειψη ποικιλας τομων ανπτυξης, κυρως χρες του ευρωπακο Ντου". Αμφιβλλει κανες τι στο πλασιο αυτς της “φωτογραφικς” εκτμησης εναι και η Ελλδα;

“Καμπανκι” για τα αγροτικ προντα
Εννοεται τι στις κυρσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, η Μσχα θα ανταπαντσει με αντι-κυρσεις. Ηδη, μια πργευση προς αυτ την κατεθυνση δδει η εδηση τι η Μσχα προτθεται μχρι το τλος της εβδομδας να απαγορεσει τις εισαγωγς φροτων απ την Ε.Ε. με το "καμπανκι" να κτυπει -κυρως και προς το παρν- για τις χρες της Ανατολικς Ευρπης. Μια εδηση που χει προκαλσει μεγλη ανησυχα μεταξ των Ελλνων επαγγελματιν που δουλεουν με τη Ρωσα. “Αν γνει αυτ, οι ροδακινοπαραγωγο μας εναι τελειωμνοι”, επε Ελληνας μπορος - εξαγωγας στη Ρωσα, μλις το πληροφορθηκε.
Ανμεσα στις ονομασες που αναφρονται εναι και τα ροδκινα, το κυριτερο εξαγωγικ ελληνικ φροτο αυτ την εποχ, στη Ρωσα. Το διο ββαια θα συμβε και με το σταφλι, να προν που μλις τα τρα – τσσερα τελευταα χρνια προωθθηκε μαζικ στη ρωσικ αγορ, σε πολ μικρτερες ποστητες πντως απ το ροδκινο. Επιπλον, ο κνδυνος ελοχεει και για το ελληνικ ψρι (τσιπορα, λαυρκι, φαγκρ κ.α.), το οποο κανε "φοδο" στη ρωσικ αγορ εδ και λγο καιρ, με εντυπωσιακς –μως- επιδσεις.
Στη Ρωσα χουν κουραστε να προσπαθον να αποδεξουν στους Δυτικος τι "δεν εναι ελφαντες", και να πεσουν τι οι νομες και δικες κυρσεις, μπορε μεν να χουν αρνητικ επδραση στη ρωσικ οικονομα, αλλ δεν πρκειται σε καμι περπτωση να εξαναγκσουν τη Μσχα να αλλξει πολιτικ ρτα, πως ευελπιστον οι ΗΠΑ. Η επιβολ κυρσεων δεν μπορε να αποτελε εργαλεο στις διεθνες σχσεις, επαναλαμβνει συνεχς ο ρσος υπουργς Εξωτερικν, Σεργι Λαβρφ. Κι’ μως, στην Ουσιγκτον και τις Βρυξλλες, ... το βιολ τους. Ας δρψουν τρα λοιπν τους καρπος της φρονης πολιτικς τους.

Αντι-κυρσεις
Αμσως μετ την ανακονωση των τελευταων, νων κυρσεων απ ΗΠΑ και Ε.Ε., η Μσχα με τη σειρ της ανακοιννει την πλρη απαγρευση εισαγωγς πολωνικν φροτων και λαχανικν απ 1ης Αυγοστου. Το διο προτθεται να κνει και με τις υπλοιπες χρες της Ευρπης. Αυτ αποτελε μια πολ κακ εδηση. Η Πολωνα χνει τη βασικ αγορ προθησης των αγροτικν της προντων, φωνζει τρα ο πρεδρος της Ενωσης Πολωνν Αγροτοπαραγωγν, Μιροσλβ Μαλισφσκι. Δσκολο να υπολογιστον ακμα οι απλειες, λει.
Η χρα του κατχει την πρτη θση σε εξαγωγς μλων στη Ρωσα, πνω απ 200 χιλ. τννους το χρνο! Αναστατωμνοι οι πολωνο παραγωγο επιδικουν τρα να βρουν διξοδο σε αγορς της Ε.Ε, της Κνας, στον αραβικ κσμο, κ.ο.κ. Κποιο ενδιαφρον χουν δεξει και οι ΗΠΑ, λει ο Μαλισφσκι με φανερ πικρα. Θυμζουμε τι η Πολωνα αποτλεσε εξ αρχς, τον αμερικανικ "υπεργολβο" στις εξελξεις στην Ουκρανα, υπολογζοντας να χει το πνω χρι στο μορασμα της "λεας"! Ας πει, λοιπν, στην … Κνα να πουλσει μλα και... νιθο! Οι απλεις της σε χρμα απ τη ρωσικ αγορ θα ξεπερσουν το 1,5 δις ευρ (!) φτος.

Η κοροδα της ΕΕ
σον αφορ την Ουκρανα, απ τις 15 Ιουλου σταμτησαν οι εξαγωγς προς τη Ρωσα γαλακτοκομικν, καθς και προντων σοκολτας, κρατος και κονσρβας. Η μεωση των εξαγωγν μνο το Α εξμηνο του 2014, φερε απλειες πνω απ 700 εκ. δολρια για την ουκρανικ οικονομα. Η πλρης απαγρευση, και στη συνχεια η φορολγηση των πντων, ακμα και βιομηχανικν προντων, σμφωνα με τους κανονισμος του Παγκσμιου Οργανισμο Εμπορου (ΠΟΕ), θα φρει απλειες μερικν δις δολαρων. Το Κεβο, ως γνωστν, χει με τη Μσχα διμερ συμφωνα εμπορου χωρς δασμος. Ωστσο, η υπογραφ της πρσφατης συμφωνας Σνδεσης της Ουκρανας με την Ε.Ε, δνει το δικαωμα στη Ρωσα, να ακυρσει την υπρχουσα διμερ συμφωνα.
Το διο ισχει και για τη Μολδαβα, η οποα επσης υπγραψε τη συμφωνα Σνδεσης. Μλα, αχλδια, κερσια, βσσινα, δαμσκηνα, νεκταρνια, ροδκινα, βερκοκα, κ.α., απ τη Μολδαβα, που μεταφρονταν κατ εκατοντδες χιλιδες τνους στη Ρωσα, αναζητον τρα νες αγορς, μαζ με τα πολωνικ και τα ουκρανικ. Εδ αναδεχνεται ο πουλος και κοροδευτικ εξευτελιστικς ρλος των γραφειοκρατν των Βρυξελλν. Για να χρυσσουν το χπι των απωλειν της Μολδαβας, ανακονωσαν τον διπλασιασμ των επιτρεπμενων ορων (Quota), αγροτικν προντων στην Ε.Ε, απ τη χρα αυτ. Απ 40 χιλ. τνους μλα σε 80 χιλ., απ 10 χιλ. τνους σταφλι σε 20 χιλ το χρνο κ.ο.κ. Ωστσο, εν το 2013 η Μολδαβα εξγαγε στη Ρωσα 180 χιλ. τνους μλα, στην Ε.Ε, απ 40 χιλ. που εχε δικαωμα, εξγαγε μλις 5 χιλιδες, λγω των πολυδπανων εξδων σε τυποποηση και των υψηλν προδιαγραφν (!). Ετσι, για να φανεται και η τξη μεγθους και το "κουτχορτο", με το οποο οι "αλληλγγυοι" Ευρωπαοι εκμαυλζουν ηγτες - ανδρεκελα, στλνοντας εκατομμρια απλν πολιτν στον οικονομικ και κοινωνικ "καιδα".

«Θα παγσει ο πισινς μας»
Επειδ, προφανς, κποιοι κατανησαν τι τα πργματα με τις κυρσεις κατ της Ρωσας δεν τους πολυβγανουν πως τα υπολγιζαν, αμσως μετ τις βαργδουπες ανακοινσεις, πολλο σπευσαν να δσουν εξηγσεις τι ναι μεν αλλ δεν εναι τσι ακριβς τα πργματα. Οι Ρσοι κτοχοι τραπεζικν καρτν της VTB και λλων Τραπεζν που υπκεινται σε κυρσεις μπορον ελεθερα να κνουν συναλλαγς και δεν εμππτουν στις κυρσεις, σπευσαν, για παρδειγμα, να ανακοινσουν πραυτα οι εκπρσωποι της VISA  και της MASTERCARD.
Απ κοντ και ο εκπρσωπος των κρατικν ναυπηγεων της Γαλλας, Εμμανουλ Γκοτ, διευκρνιζε πως οι κυρσεις των ΗΠΑ δεν μπορον να εμποδσουν την υλοποηση της παρδοσης των δο γιγντιων ελικοπτεροφρων, τπου "ΜΙΣΤΡΑΛ", αξας 3,2 δις ευρ, στη Ρωσα. Ακμα και απ τη Γερμανα σπεδουν να υπενθυμσουν πως οι κυρσεις ισχουν μνο για να τρμηνο και τι αυτς, εν πσει περιπτσει, "επ’ ουδεν" δεν αφορον τον ενεργειακ τομα και το φυσικ αριο, οτε καν τα θματα τεχνολογας. Ε, λογικ εναι, … να μην κρυσει και ο πισινς μας! Οι Σλοβκοι επσης εκφρζουν την αγωνα τους για την αμυντικ θωρκιση της χρας απ τις κυρσεις, αφο μεγλο μρος του εξοπλισμο τους εναι ρωσικ συστματα. Για τους Πολωνος, τα επαμε...