TV:

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

30 2014

Ο πατρας της τηλερασης για την TV: «Δημιοργησα να τρας»Ο Βλαντμιρ Ζβορκιν γεννθηκε στις 29 Ιουλου του 1889 στην πλη Μορομ (300 χλμ. ανατολικ της Μσχας), στην πατρδα του ρωα του ρωσικο πους, Ιλι Μορομετς. Η ζω του μεγλου επιστμονα, θυμζει και αυτ τον λακ θρλο. Ο Ζβορκιν ζησε δυο επαναστσεις, δυο μεγλους πολμους, κανε το γρο του κσμου και κανε πνω απ 20 εφευρσεις, η μια εκ των οποων ταν η τηλεραση.
Ηλικιωμνος πια, ο Ζβορκιν μιλοσε με πκρα για το δημιοργημ του, την τηλεραση: «Δημιοργησα να τρας, το οποο εναι ικαν να κνει πλση εγκεφλου σε ολκληρη την ανθρωπτητα. Αυτ το τερατοργημα θα οδηγσει τον πλαντη μας σε ναν ομογενοποιημνο τρπο σκψης. Δεν θα επτρεπα ποτ στα παιδι μου ακμη και να πλησισουν στην τηλεραση». Το καλτερο εξρτημα της τηλερασης -λεγε ο Ζβορκιν- εναι το κουμπ που την ανβει». Κι μως, παρ’ λα αυτ, ο Ζβορκιν θεωρεται ο «πατρας» της τηλερασης.

Γις εμπρου
Κανες απ τους γιους της οικογνειας δεν θελε να ακολουθσει τα βματα του πατρα, ο οποος ταν μπορος. πως και τα μεγαλτερα αδρφια του, ο Ζβορκιν αποφσισε να αφιερωθε στην επιστμη. Το 1906 εισχθη στην Τεχνικ Σχολ της Αγας Πετροπολης, που γνωρστηκε με τον καθηγητ Μπορς Ροζνγκ, δημιουργ των πρτων μελετν σχετικ με την ηλεκτρονικ μετδοση της εικνας σε απσταση, γεγονς που καθρισε την κατεθυνση των μελλοντικν ενδιαφερντων του νεαρο φοιτητ.
Το 1912 ο απφοιτος Ζβορκιν, εν βρισκταν για πρακτικ στη Γερμανα, κλθηκε ως αξιωματικς στον τσαρικ στρατ. Η Ρωσα εισερχταν στον Α Παγκσμιο πλεμο. Επ ενμιση χρνο υπηρτησε στο μτωπο σε μετακινομενο στρατιωτικ ραδιοσταθμ. Αργτερα ρχισε η επανσταση του Φεβρουαρου. Διστημα κατ το οποο απεβωσε ο πατρας του. Το πατρικ σπτι, στο οποο αυτς μεγλωσε, απαλλοτριθηκε. τσι πως εχε διαμορφωθε η κατσταση, δεν μποροσε να γνει καν λγος για επιστημονικ δραστηριτητα.

Στο δρμο για την Αμερικ
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/28/Vladimir_Zworykin_and_historic_TV_tubes.jpg«Γινταν σαφς -γραφε ο Ζβορκιν- τι ταν μταιο να αναμνει κανες στο μεσο μλλον επιστροφ στις φυσιολογικς συνθκες και ειδικτερα στην ερευνητικ εργασα. Δεν επιθυμοσα να συμμετσχω στον εμφλιο. Ονειρευμουν να δουλψω σε εργαστριο προκειμνου να πραγματοποισω τις ιδες που εχα. Οδηγθηκα στο συμπρασμα τι για να το κνω αυτ θα πρπει να φγω σε μια λλη χρα και αυτ θεωροσα πως θα πρεπε να ταν η Αμερικ».
Η αναχρηση για τις ΗΠΑ ταν μια ακμη περιπτεια στη βιογραφα του Ζβορκιν. Στον επιστμονα εχε προταθε προηγουμνως να απασχοληθε στην οργνωση της ραδιοεπικοινωνας για την προσωριν κυβρνηση στο Ομσκ, το οποο βρσκεται στα βρεια της χρας. Επ μερικος μνες, αλλζοντας τρνα, πλοα, χρησιμοποιντας ακμη και παγοθραυστικ, ο Ζβορκιν φτασε μετ απ πολλς δυσκολες στον προορισμ. Απ το Ομσκ τον στειλαν στις ΗΠΑ για να αγορσει τον απαρατητο για τον ραδιοσταθμ εξοπλισμ. χοντας εκπληρσει την αποστολ, επστρεψε στο Ομσκ, αυτ τη φορ μσω Ιαπωνας και Κνας, πραγματοποιντας κατ’ αυτ τον τρπο ουσιαστικ το γρο του κσμου. Παρδωσε τον απαρατητο εξοπλισμ και μετ στλθηκε ξαν στις ΗΠΑ, αλλ τη φορ αυτ δεν επστρεψε πια στη Ρωσα.
Η γννηση της τηλερασης
Στην Αμερικ, ο Ζβορκιν εργστηκε για να διστημα στην εταιρα Westinghouse, που ασχολθηκε με την ανπτυξη των πρωτοτπων των πρτων τηλεορσεων. Ωστσο, εκε δεν βρκε την απαρατητη υποστριξη στα σχδι του. Ο νθρωπος ο οποος πστεψε στη μελτη του Ζβορκιν, απεδεχθη νας λλος μετανστης απ τη Ρωσα, ο Νταβντ Σαρνφ, πρεδρος της Radio Corporation of America.
«Τι χρειζεται για να μετατραπε το σχδι μας σε μσο τηλεοπτικς μετδοσης για το μαζικ κοιν;», ρτησε ο Σαρνφ τον Ζβορκιν. «Εκατ χιλιδες δολρια και δυο χρνια δουλεις», του απντησε εκενος. Τα μετπειτα ξοδα ξεπρασαν το συγκεκριμνο ποσ κατ 30 φορς, αλλ αυτ δεν στθηκε εμπδιο.
Το 1931 ο Ζβορκιν δημιοργησε την τελικ κατασκευ της λυχνας μετδοσης, του εικονοσκοπου, το οποο αποτλεσε τη βση για το μελλοντικ σστημα της ηλεκτρονικς τηλερασης. Ηδη, το 1932 τα εργοστσια της εταιρας RCA ξεκνησαν την παραγωγ τηλεορσεων με την ηλεκτρονικ λυχνα που εφηρε ο Ζβορκιν, και οι κτοικοι της Νας Υρκης και των γρω απ αυτ περιοχν σε απσταση 100 χλμ., γιναν οι πρτοι τηλεθεατς.

ντονη προσωπικτητα, κακς Αμερικνος
χοντας ζσει 15 χρνια στις ΗΠΑ και συγκρνοντας τον εαυτ του με τους πιο αφομοιωμνους μετανστες, πως ο Σαρνφ, ο Ζβορκιν καταλβαινε τι ο διος δεν θα γνει ποτ «100% Αμερικνος». Σμφωνα με τις αναμνσεις του γραμματα και φλου του Φρεντερκ Ολσι, τα αγγλικ ο Ζβορκιν τα μιλοσε με χλια προφορ, λες του οι συνθειες και ο τρπος σκψης παρμειναν ρωσικ, εν το αγαπημνο του θμα συζτησης, πλην των ηλεκτρονικν, ταν οι αναμνσεις του απ την προεπαναστατικ Ρωσα. Ωστσο, ταν πγε στην πατρδα και μλησε με τους συγγενες του, αποφσισε να παραμενει στις ΗΠΑ, αν και επισκφθηκε αρκετς φορς ακμη την ΕΣΣΔ, που μοιραζταν την προσωπικ εμπειρα του και αξιοποιοσε την εμπειρα των σοβιετικν συναδλφων του.