με τα να

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

30 2014

gaza paidiΤα παιδι εναι τα μεγλα και τα πιο αθα θματα των ανηλεν ισραηλινν βομβαρδισμν στη Λωρδα της Γζας.
Σμφωνα με τα στοιχεα της UNICEF, πνω απ 166 παιδι μικρτερα απ 12 ετν χουν σκοτωθε στους βομβαρδισμος
Τουλχιστον 239 παιδι –157 αγρια και 82 κορτσια– ηλικας μεταξ 3 μηνν και 17 ετν χουν σκοτωθε σε διστημα 3 εβδομδων, κατ τη διρκεια των οποων η ισραηλιν πολεμικ αεροπορα εξαπολει αεροπορικος βομβαρδισμος και το ισραηλιν πυροβολικ βλλει εναντον περιοχν στη Λωρδα της Γζας.
Μεταξ των θυμτων περιλαμβνονται 166 παιδι ηλικας 12 ετν μικρτερα, ανφερε η οργνωση.
Τα στοιχεα αυτ εχαν συγκεντρωθε ως τις 06:00 σμερα. Μχρι στιγμς, η υπηρεσα του Οργανισμο Ηνωμνων Εθνν τονζει τι δε μπορε να επαληθεσει τις πληροφορες για τον θνατο λλων 10 παιδιν.
Την δια ρα, τουλχιστον 6 παιδι απ το Ισραλ –3 αγρια και 3 κορτσια, το μικρτερο εκ των οποων εναι να βρφος 3 μηνν– χουν τραυματιστε απ ρουκτες και επιθσεις με λμους απ τη Γζα.
Επιπλον ο ΟΗΕ επισημανει τι περισστεροι απ 200.000 Παλαιστνιοι στη Λωρδα της Γζας φιλοξενονται στις 85 εγκαταστσεις του οργανισμο.
Ο εκπρσωπος τπου Κρις Γκνες περιγραψε εξλλου την αξηση του αριθμο των εκτοπισμνων ανθρπων –περπου 30.000 μετ την παραβαση της εκεχειρας– κνοντας λγο για να «τερστιο κμα».
Ο αριθμς των Παλαιστινων που χουν αναζητσει καταφγιο στις εγκαταστσεις του ΟΗΕ ισοδυναμε τρα με το 10% και πλον του πληθυσμο του παλαιστινιακο θλακα.

22 ημρες φρκης σε εικνες και αριθμος
Η χαρη καταγραφ των μεγεθν μιας σγκρουσης που αυτ τη στιγμ φαντζει δχως τλος:

 • Τις τελευταες 24 ρες πνω απ 100 νθρωποι χουν χσει τη ζω τους απ τις επιδρομς των Ισραηλινν.
 • Τα ξημερματα της Τετρτης 25 ακμα νθρωποι προστθηκαν στον απολογισμ των νεκρν, καθς οι ισραηλινς επιδρομς συνεχστηκαν. Σχολεο του ΟΗΕ νας απ τους στχους.
 • Σμφωνα με το υπουργεο Υγεας της Γζας, μχρι στιγμςχουν σκοτωθε πνω απ 1.262 νθρωποι, μετ και τις νες απλειες ανθρπινων ζων απ τον βομβαρδισμ στο σχολιο του ΟΗΕ. Ο αριθμς των νεκρν ξεπρασε πλον τον προηγομενο αριθμ ρεκρ της σγκρουσης του 2009, που ταν 1.200 νθρωποι.
 • Τουλχιστον 239 παιδι -157 αγρια και 82 κορτσια- ηλικας μεταξ 3 μηνν και 17 ετν χουν σκοτωθε αυτς τις τρεις εβδομδες, σμφωνα με την UNICEF.
 • Απ αυτ, τα 166 δεν πρλαβαν να φτσουν την ηλικα των 12 ετν.
 • Σε αυτος τους αριθμος δεν περιλαμβνονται οι απλειες παιδικν ζων κατ τη χθεσιν μρα. Η υπηρεσα του Οργανισμο Ηνωμνων Εθνν δε μποροσε να επαληθεσει τις πληροφορες για τον θνατο, χθες, λλων 10 παιδιν.
 • Ο αριθμς των τραυματιν απ την πλευρ των παλαιστινων χει ξεπερσει τους 7.000.
 • Ο αριθμς των Παλαιστινων που χουν αναζητσεικαταφγιο στις εγκαταστσεις του ΟΗΕ ισοδυναμε τρα με το 10% και πλον του πληθυσμο του παλαιστινιακο θλακα, δηλαδ περισστερα απ 200.000 τομα.
 • Το μεγαλτερο μρος των 1,8 εκατομμυρων κατοκων της Γζας ζει πλον στο σκοτδι καθς η μονδα παραγωγς ενργειας χτυπθηκε την Τρτη απ οβδα και πιασε φωτι με αποτλεσμα να σταματσει ολοκληρωτικ η λειτουργα της.
 • Το Ισραλ απ την πλευρ του χει χσει συνολικ 53 στρατιτες και τρεις πολτες, απ την ναρξη των συγκροσεων.
 • Τουλχιστον 6 παιδι απ το Ισραλ -3 αγρια και 3 κορτσια, το μικρτερο εκ των οποων εναι να βρφος 3 μηνν- χουν τραυματιστε απ ρουκτες και επιθσεις με λμους απ τη Γζα.

Για "γενοκτονα" στη Γζα μιλον Πενλοπε Κρουζ, Αλμοδβαρ και Μπαρδμ
Για γενοκτονα στη Γζα μιλον Πενλοπε Κρουζ, Αλμοδβαρ και Μπαρδμ Περπου εκατ Ισπανο, λοι προσωπικτητες απ τον χρο του πολιτισμο, πως ηθοποιο, σκηνοθτες, συγγραφες και σεναριογρφοι, μεταξ των οποων η Πενλοπε Κρουζ, ο Πδρο Αλμοδβαρ και ο Χαβι Μπαρδμ, κατγγειλαν την "γενοκτονα" του ισραηλινο στρατο στη Λωρδα της Γζας...
Ειδικτερα, με ανοιχτ επιστολ τους, οι υπογρφοντες καταγγλλουν τι ο "πυροκροτητς" αυτς της βας εναι "η ισραηλιν κατοχ που συνεχζει να επεκτενεται και να εισβλει σε παλαιστινιακ εδφη αντ να αναδιπλωθε στα σνορα του '67".
Ζητον επσης απ την ισπανικ κυβρνηση και απ την Ευρωπακ νωση να καταδικσει τους βομβαρδισμος του Ισραλ απ ξηρ, αρα και θλασσα στη Λωρδα της Γζας και απαιτον μεση κατπαυση του πυρς. 
Επιπλον ζητον "να ανοξουν τα σνορα για να διευκολυνθε η μετακνηση του πληθυσμο, η εσοδος ιατρικν ομδων, φαρμκων και τροφμων". Κνουν λγο για αποκατσταση των τραυμτων που χουν προκαλσει οι επιθσεις του Ισραλ στον μαχο πληθυσμ της Γζας σε σωματικ, ηθικ και ψυχολογικ εππεδο και "να ανοξει ο δρμος για διλογο μεταξ Παλαιστινων και Ισραηλινν για να επιτευχθε η ειρνη, δκαιη και διαρκς, ως λση στη σγκρουση".
Δηλνουν τι εναι "ενντια στη χρση βας απ λες τις πλευρς" και καλον την κυβρνηση να ανακαλσει τον πρσβη της Ισπανας στο Ισραλ μχρι να σταματσει η εγκληματικ επθεση στην Παλαιστνη.
Τλος στην επιστολ τους σημεινουν τι εκφρζουν τη λπη τους για το γεγονς τι "Η Γζα ζει αυτς τις μρες τη φρκη, πολιορκημνη και δεχμενη επθεση απ ξηρ, θλασσα και αρα. Γκρεμζουν τα σπτια των Παλαιστινων, τους αρνονται το νερ, το φως, την πρσβαση σε νοσοκομεα, σχολεα και περιβλια, εν η Διεθνς Κοιντητα το επιτρπει".