Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

27 2014

http://www.toxrima.gr/wp-content/uploads/2014/07/ergazomeni-sto-toyrismo.jpgΤουριστικ ρεμα υπρχει στην χρα μας αποδεδειγμνα. Υπρχει μως ταυτχρονα και να μεγλο πρβλημα. Δεν υπρχει αλλαγ στις προσλψεις και η αδλωτη εργασα παραμνει ευρως διαδεδομνη.
Εναι κρως αποκαλυπτικ τα στοιχεα του συστματος "Εργνη" του υπουργεου Εργασας απ τα οποα προκπτει ραγδαα αξηση των προσλψεων αλλ πτε; Μλις φτνουν τα κλιμκια του υπουργεου για ελγχους. Ο διος ο υπουργς δωσε εντολ για κτακτους ελγχους χι μνο στο κντρο της Αθνας και στον Πειραι αλλ και σε Κω, Αχαα και Λασθι.
Την προηγομενη Δευτρα εναι που σμανε συναγερμς καθς τα στοιχεα δειξαν πως χθηκαν 915 θσεις εργασας, εν υπρχει αξηση στους τουρστες. Μλιστα μσα σε μα ημρα χθηκαν 506 θσεις εργασας σε επιχειρσεις εστασης.
Εναι εξσου ανησυχητικ το γεγονς πως το υπουργεο Εργασας χει προχωρσει σε σειρ παρεμβσεων για την αντιμετπιση της ανασφλιστης εργασας με σχετικ αξηση των προστμων στα 10.550 ευρ για κθε αδλωτο εργαζμενο. Παρλα αυτ υπρχει μεγλος αριθμς εργοδοτν που συνεχζει να παραβιζει την εργατικ και ασφαλιστικ νομοθεσα.
Επιπλον, βρσκεται σε εξλιξη να κρυφτολι με τους εργοδτες οι οποοι ψχνουν τρπο να αποφγουν τα πρστιμα. Μχρι και στη θλασσα βοτηξαν στην Εβοια για να αποφγουν τους ελγχους.
Η Ομοσπονδα εργαζομνων στον τουρισμ κνει λγο για μικρς "Μανωλδες" σε λη την χρα και καταγγλλει τι πιζονται για να δεχτον συμφωνες κτω απ το τραπζι χωρς φυσικ την κλαδικ σμβαση, τα ρεπ και την ποια ασφαλιστικ κλυψη.
Σε καθεστς «μαρης εργασας» απασχολεται νας στους δο (230.000) εργαζμενους στον τουριστικ κλδο.
Σμφωνα με τα στοιχεα που δωσαν πριν απ λγο καιρ οι εκπρσωποι των εργαζομνων στον τουρισμ, μλις 60.000 αμεβονται βσει κλαδικς σμβασης, εν καταγρφεται κρηξη της απασχλησης με τον καττατο μισθ, επιχειρησιακς και ατομικς συμβσεις.
Σε κποιες περιπτσεις ο εργοδτης απασχολοσε προσωπικ μνο με την παροχ στγης και τροφς, χωρς μισθ!
Επσης, γνονται απολσεις πριν απ την συμπλρωση ενς τους εργασας, στε οι εργαζμενοι να μην χουν δικαωμα αποζημωσης.
Τα προβλματα δεν χουν γεωγραφικ περιορισμ. Σε Σαντορνη, Σπτσες, Μκονο και Ρθυμνο οι λεγχοι δειξαν, τι ετε ταν τελεωναν οι λεγχοι ετε πριν ξεκινσουν αυτο, ο αριθμς προσλψεων των εργαζομνων αλλ και των απολσεων λλαζε δραματικ. 
Στη Ζκυνθο εργαζμενοι αναγκστηκαν να κρυφτον στην ταρτσα ταβρνας ση ρα διαρκοσε ο λεγχος, στην Ερτρια διευθυντς ξενοδοχεου δλωσε πως δεν γνριζε τον αριθμ των εργαζομνων αλλ και τις αμοιβς τους, στην Αχαα διαπιστθηκε πως 45 νθρωποι εργζονταν χωρς ασφαλιστικ κλυψη, εν στην Πργα οι ασφαλισμνοι εναι 700 αλλ μλλον απασχολονται 2.200.
Τλος, στη Μκονο ξενοδοχεο απλυσε ξι εργαζμενους οι οποοι ζτησαν κλαδικ σμβαση.