Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

26 2014

www.fourtounis.grΑπορρφθηκε απ το Συμβολιο της Επικρατεας η προσφυγ που εχε καταθσει η Ομοσπονδα των Ιδιωτικν Εκπαιδευτικν Λειτουργν Ελλδας, ζητντας να ακυρωθε η εγκκλιος του πρην υπουργο Παιδεας, Κωνσταντνου Αρβανιτπουλου, η οποα δνει τη δυναττητα στα ιδιωτικ εκπαιδευτρια να προβανουν σε μαζικς απολσεις καθηγητν και να μεινουν το ποσοστ των αποζημισεων.
Η ΟΙΕΛΕ υποστριζε τι η εκτλεση της εγκυκλου θα χει ως συνπεια τις απολσεις για οποιοδποτε λγο, χωρς να χρειζεται αναφορ -εν η μχρι τρα νομοθεσα προβλεπε απολσεις για ρητ κατονομαζμενους λγους- με χαμηλτερες αποζημισεις και χωρς λεγχο νομιμτητας απ το υπουργεο.
Το Γ Τμμα του Συμβουλου της Επικρατεας, με την υπ' αριθμ. 2633/2014 απφασ του απρριψε την ατηση της ΟΙΕΛΕ, κρνοντας τι οι ερμηνευτικς εγκκλιοι, πως εναι η επμαχος του υπουργο Παιδεας, δεν μπορον να προσβληθον απ το Αντατο Ακυρωτικ Δικαστριο.
Επσης, σημεινει η απφαση τι οι πιθανς αρνητικς συνπειες σε βρος των εκπαιδευτικν προρχονται απ την εφαρμογ της νομοθεσας και χι απ την επμαχη ερμηνευτικ εγκκλιο.
Η μειοψηφα κρινε τι η επμαχη εγκκλιος εισγει νες ρυθμσεις κανονιστικο περιεχομνου, με τις οποες καταργονται οι διατξεις περ απολσεων των ιδιωτικν εκπαιδευτικν και κατ συνπεια μπορε η εγκκλιος να ελεγχθε απ το ΣτΕ, εν χαρακτηρζει αντισυνταγματικ την εγκκλιο.