To

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

, 25 2014

www.fourtounis.grΚεμενο με ττλο «Πρσκληση για μα να αυτοδιοκηση»  δημοσιεουν οκτ ανεξρτητοι δμαρχοι μεγλων δμων της χρας, οι οποοι επιχειρον να συσπειρωθον και να καλσουν κι λλους δημρχους να ενωθον μαζ τους.
Το κεμενο αυτ φρει τις υπογραφς του δημρχου Αθηναων Γιργου Καμνη, Αχαρνν Γιννη Κασσαβο, Ηρακλεου Βασλη Λαμπρινο, Θεσσαλονκης Γιννη Μπουτρη, Ιωαννιτν Θωμ Μπγκα, Λαμας Νκου Σταυρογιννη, Νκαιας- Αγ. Ιωννη Ρντη Γιργου Ιωακειμδη και ΧανωνΤσου Βαμβοκα.
Οι ανεξρτητοι δμαρχοι θλουν να παλψουν για μα να τοπικ αυτοδιοκηση που θα υπερβανει τις παθογνειες του σμερα και θα εναι μακρι απ αποχρσεις κομματικν ψηφοδελτων. «Εμες θεωρομε μεν τα κμματα ως βασικ πυλνα της δημοκρατας μας, διαφωνομε μως με τη λογικ του κομματικο εναγκαλισμο της Αυτοδιοκησης.», αναφρουν χαρακτηριστικ στη διακρυξ τους και καλον τους δημρχους να επικοινωνσουν μαζ τους, στε να διαμορφσουν μαζ θσεις, να αναδεξουν να πρσωπα και να γνουν οι πρωταγωνιστς των αλλαγν που χουν ανγκη οι δμοι.
Αναλυτικ, το κεμενο των ανεξρτητων δημρχων εναι το εξς:

«ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Φλοι Δμαρχοι και Αυτοδιοικητικο,
Εμες, Δμαρχοι πλεων της χρας, παλιο αλλ και νετεροι, αποφασσαμε να απευθυνθομε σε σς και να σας καλσουμε, να ενσουμε τις δυνμεις μας, μαζ να παλψουμε για μια τοπικ αυτοδιοκηση που θα υπερβανει τις παθογνειες του σμερα. 
Στις πρσφατες δημοτικς εκλογς αποδοκιμστηκαν λες οι αποχρσεις κομματικν ψηφοδελτων και κομματικς χειραγγησης των πολιτν. Τα ανεξρτητα ψηφοδλτια θριμβευσαν, απ τη μια κρη της χρας ως την λλη, ανατρποντας κατεστημνα πολλν ετν.
Στις τοπικς κοινωνες γεννθηκε η ελπδα, τι θα προχωρσουν, μνον εφσον στηριχτον στις υγιες κοινωνικς δυνμεις, με μοναδικ κριτριο την προσωπικ αξα και τις δυναττητες του καθενς αυτοδιοικητικο.
Στις πρσφατες δημοτικς εκλογς οι τοπικς κοινωνες φεραν σε πρας, με ωριμτητα, μια σιωπηρ επανσταση, ανανενοντας σε πρωτοφαν βαθμ το πολιτικ προσωπικ των δμων. Σμερα, στα δο τρτα των πλεν μας, χουν εκλεγε νοι Δμαρχοι και αυτ δεχνει με τον πιο ανγλυφο τρπο, την επιθυμα των δημοτν για να καινοργιο ξεκνημα στις πλεις, στηριγμνο σε υγιες βσεις και νους ανθρπους.
Απ αυτ τη θεμελιδη, ιδρυτικο χαρακτρα, απφαση των πολιτν, τα κομματικ επιτελεα αποστρφουν το πρσωπο, αρνονται να την αντικρσουν.  δη ξεκνησαν να στνουν τα ψηφοδλτι τους για τα συλλογικ ργανα της Αυτοδιοκησης. Επιχειρον να προσεταιριστον Δημρχους και δημοτικος συμβολους,  με βση τους μηχανισμος που χουν εκ των προτρων ορσει τα κομματικ επιτελεα για την ανδειξη των  Προδρων και των υπλοιπων μελν των συλλογικν οργνων μας. Και ας ορκζονταν προεκλογικ τι το χρμα τους εναι «λευκ».
Εμες θεωρομε μεν τα κμματα ως βασικ πυλνα της δημοκρατας μας, διαφωνομε μως με τη λογικ του κομματικο εναγκαλισμο της Αυτοδιοκησης.
Γι αυτ λθε η ρα εμες οι διοι, οι νθρωποι της Αυτοδιοκησης, να κψουμε κθε δεσμ με αυτ την κατσταση! Ως εδ»! Δεν θα στηρξουμε ψηφοδλτια που λλοι στνουν και καθοδηγον. Δεν θα απαλλοτρισουμε υπρ των κομμτων την ψφο των δημοτν μας, ταν, τους περισστερους απ εμς, μας εξλεξαν ως ανεξρτητους υποψφιους.
Οι υποσχσεις απ υπουργικ, περιφερειακ και κομματικ γραφεα δνουν και παρνουν. Προσπαθον και πλι να εκμεταλλευτον τη θεμιτ αγωνα του αιρετο, να φρει πρους και ργα στην πλη του.
μως το μθημ μας το χουμε πια χωνψει. Καννας δεν πρκειται να μας χαρσει τποτα. Οι εποχς που το Υπουργεο Εσωτερικν και οι Περιφρειες μοραζαν εκατομμρια στους «εκλεκτος» τους, μνιμους και ευκαιριακος, χουν παρλθει οριστικ.
Την ψφο των συμπολιτν μας θα τη μετουσισουμε σε δναμη, μνον εφσον αξιοποισουμε τα δικ μας θεσμικ ργανα. Σμερα αυτ εναι στα χρια μας να το επιτχουμε.
Καλομε λοιπν, λους εσς, που καθημεριν πασχζετε να λσετε τα συσσωρευμνα προβλματα των πλεν σας, εσς που παλεετε να αντιμετωπσετε την οικτρ οικονομικ κατσταση στην οποα χουν περιλθει οι δμοι και την ανυποληψα στην οποα καταδικζουν την Τοπικ Αυτοδιοκηση. Σας καλομε να δσετε τη μχη μαζ μας.
Η κρση που βινουμε, επιβλλει σε λους μας να αλλξουμε. Χρειαζμαστε σο ποτ, μια μεγλη, μια πραγματικ μεταρρθμιση στις σχσεις της Πολιτεας με την Τοπικ Αυτοδιοκηση και τους πολτες.
Εμες πιστεουμε στη διοικητικ και οικονομικ αυτοτλεια της Αυτοδιοκησης και σε μια Αυτοδιοκηση ανεξρτητη απ πολιτικ κμματα και την κρατικ χειραγγηση.
Μνον εμες, με τη νομιμοποηση που μας δωσαν οι δημτες μας, χουμε τη δναμη να κνουμε ουσιαστικ βματα αλλαγν στις πλεις μας. Δεν επιτρπεται, για λλη μια φορ, να τελεσφορσουν τα σχδια των κομματικν επιτελεων, ακυρνοντας στις επιταγς των τοπικν κοινωνιν μας.
Καλομε λους εσς, να διαμορφσουμε ΜΑΖΙ να Αυτοδιοικητικ πλασιο στχων και καννων που θα αποκαταστσει την Αυτοδιοκηση στην θση που της αρμζει: απ παρα του συστματος να την αναδεξει σε πρωταγωνιστ.
Για να εναι ουσιαστικ η συμβολ μας στην ξοδο της χρας απ την κρση, με ειλικριν και διαφαν συνεργασα με λους τους θεσμος του πολιτικο μας συστματος.
Επικοινωνστε μαζ μας, στε λοι εμες, ΜΑΖΙ να διαμορφσουμε θσεις και να αναδεξουμε να πρσωπα, να γνουμε οι πρωταγωνιστς των αλλαγν που χουν ανγκη οι πλεις μας.

ΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ
ΑΘΗΝΑΙΩΝ : ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ
ΑΧΑΡΝΩΝ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΣΣΑΒΟΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ : ΒΑΣΙΛΗΣ ΛΑΜΠΡΙΝΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ : ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ
ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ : ΘΩΜΑΣ ΜΠΕΓΚΑΣ
ΛΑΜΙΑΣ : ΝΙΚΟΣ ΣΤΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
ΝΙΚΑΙΑΣ – ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΡΕΝΤΗ : ΓΙΩΡΓΟΣ ΙΩΑΚΕΙΜΙΔΗΣ
ΧΑΝΙΩΝ : ΤΑΣΟΣ ΒΑΜΒΟΥΚΑΣ