Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

, 25 2014

Γλα γαδορας -Ολα σα καθιστον την παραγωγ του μια πολ ξυπνη και προσοδοφρα επνδυση Στα παλι τα χρνια και εφσον μια μητρα δεν εχε γλα να θηλσει το μωρ της, κλυπτε αυτ την ανγκη ταζοντς το με γλα απ κποια γαδορα, δηλαδ με γαδουργαλο.
Επσης το γαδουργαλο το διναν και για φαρμακευτικος σκοπος, στε να μπορσουν να αντιμετωπσουν το βχα αλλις καρκαλτσι, πως το λεγαν.
Το ββαιο και επιστημονικς αποδεκτ εναι πλον τι το γαδουργαλο εναι το δετερο, μετ το μητρικ γλα, με τρτο το γλα της κατσκας, πως μας ενημρωσε μια φλη κτηνατρος.
Σμερα το γλα της γαδορας κοστζει περισστερο απ μια γαλλικ σαμπνια, εναι ευεργετικ πως το μητρικ γλα και υπσχεται μεγλα κρδη σε σους επενδουν σ' αυτ.
Καννας δεν θα πστευε τι το παραμελημνο αυτ ζο που εμφανστηκε 3.000 χρνια π.Χ., στην Αφρικ, σμερα θα ταν... πηγ πλοτου για σους το εκτρφουν. Μα ττοια μονδα βρσκεται στην περιοχ «Χατζδικα» της Νιγρτας που ο κτηνοτρφος Διογνης Παπλικα εκτρφει περπου τριακσια γαδουρκια, εκ των οποων τα 200 εναι θηλυκ.
«σως πρκειται για τη μεγαλτερη φρμα γαδουριν στην Ελλδα» θα πει με υπερηφνεια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Παπλικας, ξεδιπλνοντας τις αναμνσεις του στα παιδικ του χρνια, ταν μλις δκα ετν ττε, εχε στην κατοχ του τα δο πρτα γαδουρκια.
«Τα αγαποσα πολ απ μικρς, ταν η συντροφι μου ταν δολευα στα χωρφια και στα ζα του πατρα μου» λει. Με το πρασμα των χρνων τα δο γνανε πντε, τα πντε δκα και σιγ- σιγ η φρμα μεγλωνε χωρς κποιο κρδος αρχικ.
Πριν απ 15 περπου χρνια, μα ρευνα του Εργαστηρου Ζωοτεχνας της Κτηνιατρικς Σχολς Θεσσαλονκης, φερε τον καθηγητ της Κτηνιατρικς Σχολς του ΑΠΘ, Γιργο Αρσνο, στη μικρ φρμα του Διογνη Παπλικα.
«Η ενημρωση που εχα ττε απ τον κ. Αρσνο και η παρτρυνσ του να ασχοληθ σοβαρ με την εκτροφ των γαδουριν” ταν αυτ που με οδγησε να ασχοληθ σοβαρ με την εκτροφ τους και να δημιουργσω μα φρμα ευρωπακν προδιαγραφν».

Στη Νιγρτα η μεγαλτερη φρμα γαδουριν
Η φρμα γαδουριν του Διογνη Παπλικα δεν χει τποτα να ζηλψει απ τις γνωστς φρμες του Βελγου, της Γαλλας, της Ελβετας, της Γερμανας της Σερβας και του Καναδ. Μπορε αυτ τη στιγμ η πιο φημισμνη κτηνοτροφικ μονδα του Ολιβι Ντενς στο Chateaudes Mottes του Βελγου, να δραστηριοποιεται σε αυτν τον τομα, μως σε αριθμ γαδουριν φρεται πως εναι πολ πιο πσω απ τη φρμα του Διογνη Παπλικα, καθς σμερα η κτηνοτροφικ μονδα στη Νιγρτα Σερρν αποτελεται απ 300 γαδορια, που λα τους ανκουν στη ελληνικ φυλ «αρκαδικς νος».
«Κθε μρα παργονται στη φρμα περπου 10 κιλ γλα», αναφρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διογνης Παπλικας, αποκαλπτοντας τι η μση ποστητα του γλακτος χρησιμοποιεται για το θηλασμ των νεογννητων γαδουριν, εν η υπλοιπη μισ για την επεξεργασα του ιδιατερου σαπουνιο απ γλα γαδορας.

Τυρι, σαπονια, καραμλες και... λικρ με γλα γαδορας
Το γλα γαδορας διατθεται και στη λιανικ αγορ, χωρς να χει ακμη καταφρει να μπει στα ρφια των σοπερ μρκετ, με τιμ πλησης που φτνει στα 50 ευρ το λτρο, εν απ την επεξεργασα του προκπτουν διφορα προντα, πως, τυρ, σαπονια, συμπληρματα διατροφς, αφρλουτρα, ενυδατικς κρμες, σαπονια αντιγρανσης, καραμλες και πιο σπνια και λικρ.

1.000 ευρ το κιλ το τυρ απ γλα γαδορας
Οι τιμς λων των παραγμενων προντων απ γλα γαδορας εναι για τους περισστερους απλησαστες, λγω των μοναδικν ευεργετικν ιδιοττων που παρχουν. Ενδεικτικ το σαπονι πωλεται προς 5 ευρ, το σκεασμα για συμπλρωμα διατροφς 55 ευρ, το αφρλουτρο 18,5 – 20 ευρ, η ενυδατικ κρμα 16- 20 ευρ, το σαπονι αντιγρανσης 6 - 8 ευρ, οι καραμλες 5 ευρ και το λικρ με γλα γαδορας να φτνει ακμη και τα 20 ευρ, σο για το τυρ, μπορε να φτσει ακμη και στα 1.000 ευρ αν κιλ, καθς για την επεξεργασα του θα χρειαστον περισστερα απ 25 κιλ γλα.
«Παρλα τατα η εκτροφ των γαδουριν δεν εναι μα εκολη υπθεση» θα επισημνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπλικας, που επεξηγε πως «ο κθε ονοτρφος εκτς απ την αγπη που πρπει να χει για αυτ τα ζα, θα πρπει να χει και την ανλογη υπομον. Η εκτροφ των γαδουριν εναι μια εππονη διαδικασα και χρειζεται ιδιατερες δεξιτητες, ακμη και για το ρμεγμα της γαδορας που γνεται με ειδικ τεχνικ» επισημανει ο κ. Παπλικας.

Το πρβλημα με τη διθεση του γαδουρινο γλακτος
πως επισημανει ο κ. Παπλικας «το πρβλημα εναι στη διθεση του γλακτος καθς ο ΕΟΦ δεν χει δσει ακμη γκριση για την κυκλοφορα του. Η Ελλδα θα πρπει επιτλους να πρει τις σωστς αποφσεις. Το Υπουργεο Ανπτυξης θα πρπει να αντιληφθε τι το γλα της γαδορας εναι “θαυματουργ” χι μνο για τους ονοτρφους αλλ για λους τους λληνες» λει χαρακτηριστικ και με νημα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Διογνης Παπλικας που προσδοκ να χει πολλαπλ οφλη απ την ονοτροφα, στο μεσο μλλον.