Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

, 25 2014

syrizaΠαρ το προχωρημνο του θρους, στο εσωτερικ του ΣΥΡΙΖΑ βρσκονται σε πλρη εξλιξη διεργασες για αλλαγ των συσχετισμν μεταξ των τσεων και, κυρως, σε ,τι αφορ την λεγμενη «προεδρικ πλειοψηφα».
λοι οι πρωταγωνιστς των εσωκομματικν εξελξεων προετοιμζονται, κνουν συναντσεις και σχδια, εν ο χρτης της Κουμουνδορου ξαναγρφεται απ την αρχ. Η πρτη κνηση ταν η πρωτοβουλα των 53 στελεχν και βουλευτν της «ομδας Τσακαλτου» (που ανκει στην προεδρικ πλειοψηφα) να εκδσουν κεμενο κριτικς στις αποφσεις και την στρατηγικ που ακολοθησε η ηγεσα στις Ευρωεκλογς. κτοτε, το εσωκομματικ παρασκνιο εναι πλοσιο και λα δεχνουν τι απ το φθινπωρο, τποτα δε θα εναι διο στην εσωτερικ πολιτικ γεωγραφα του ΣΥΡΙΖΑ.

Κρση στους «ΠΑΣΟΚογενες»
Μα πτυχ των υπγειων διεργασιν φανερθηκε χθες, με την ξαφνικ αποχρηση του βουλευτ Ηρακλεου, Γιννη Μιχελογιαννκη, απ την Σοσιαλιστικ Τση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο βουλευτς, κατ πληροφορες, μαθε απ να παραπολιτικ σχλιο της εφημερδας Ελευθεροτυπα τι η τση του εξλεξε 15μελς συντονιστικ ργανο. Μλιστα, στο διο παραπολιτικ αναφρεται τι στην εκλογ του οργνου αντδρασαν κι λλοι «ΠΑΣΟΚογενες», πως ο Αλξης Μητρπουλος, ο Αντνης Κοτσακς και ο Κστας Χρυσγονος. Η συγκεκριμνη εδηση εξργισε τον βουλευτ, εξ ου και αποφσισε να αποχωρσει απ την Σοσιαλιστικ Τση.
Σημειωτον τι προσφτως, εκτς τσης εχε βρεθε ο τυπος επικεφαλς της, Αλξης Μητρπουλος, καθς τα λλα στελχη που προρχονται απ το ΠΑΣΟΚ τον εχαν «τιμωρσει» επειδ εχε καταθσει μνος του -μαζ με το μλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Διονση Τεμπονρα- κεμενο ενψει της συνεδρασης της Κεντρικς Επιτροπς.
Πλον, οι «ΠΑΣΟΚογενες» χουν χωριστε στα δο: σε εκενους που προκρνουν την «διχυση» της τσης στο εσωτερικ του ΣΥΡΙΖΑ -και συγκεκριμνα στην ενσωμτωσ της στην προεδρικ πλειοψηφα- και σε εκενους που θεωρον τι οι «ΠΑΣΟΚογενες» πρπει να διατηρσουν χαρακτηριστικ εσωκομματικς αυτονομας. Στους «ενωτικος» συμπεριλαμβνεται ο Αλξης Μητρπουλος, ο Κστας Χρυσγονος και ο Αντνης Κοτσακς, εν σε εκενους που θλουν εσωτερικ αυτονομα συγκαταλγονται ο κοινοβουλευτικς εκπρσωπος Παναγιτης Κουρουμπλς, ο βουλευτς Δημτρης Τσουκαλς, αλλ και ο κ. Μιχελογιαννκης.

Αναδιταξη του προεδρικο μπλοκ
Σε κθε περπτωση, οι εξελξεις στους «ΠΑΣΟΚογενες» ρχονται να προστεθον στο νο παζλ των εσωκομματικν συσχετισμν της Κουμουνδορου. να παζλ που, σε ,τι αφορ τουλχιστον τον Αλξη Τσπρα, χει ως στχο να συγκροτηθε μα να, σταθερτερη απ την προηγομενη, προεδρικ πλειοψηφα. Μα πλειοψηφα, δηλαδ, στην οποα δε θα συνυπολογζεται η «ομδα Τσακαλτου» αλλ οτε ο Γιννης Μηλις. Θα αποτελεται απ τη μισ «Αριστερ Εντητα» (δηλαδ την ομδα Μηλιο χωρς τον... Μηλι), ορισμνα στελχη της ηγετικς ομδας που προρχονται απ την ΑΚΟΑ (Νκος Βοτσης, Πνος Σκουρλτης κ.α.), τους «ΠΑΣΟΚογενες» που διαφωνον με την αυτονομα της Σοσιαλιστικς Τσης, αλλ και τους «ανανεωτς-μεταρρυθμιστς», δηλαδ την τση «Πλατφρμα 2010» των Δορου, Παπαδημολη, Μπαλφα, Πουλκη, Ζαχαριδη, Στικου.
Σε κθε περπτωση, σο η ατμσφαιρα μυρζει εντοντερα εκλογς, τσο οι συσχετισμο στο εσωτερικ του ΣΥΡΙΖΑ αλλζουν: φανεται, δηλαδ, ποιοι εναι τοιμοι να κνουν τους συμβιβασμος που απαιτε η πιθαν ανληψη της διακυβρνησης και ποιοι... προτιμον τα δρανα της αξιωματικς αντιπολτευσης.