Boeing

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

21 2014

www.fourtounis.grΣτοιχεα, σμφωνα με τα οποα να αεροσκφος της ουκρανικς Πολεμικς Αεροπορας πταξε πολ κοντ, σε απσταση 3-5 χλμ. απ το επιβατικ αεροσκφος της Malaysia Airlines το οποο κατερρφθη, ανακονωσε τι διαθτει το υπουργεο μυνας της Ρωσας και ζτησε εξηγσεις απ το Κεβο. «Αυτ δεν εναι αλθεια» ταν η πρτη δλωση που κανε ο Πρεδρος της Ουκρανας, Πτρο Ποροσνκο.
Οι Ρσοι ιθνοντες του υπουργεου Αμυνας παρουσασαν αναλυτικ σχεδιαγρμματα με τις πορεες που ακολοθησαν το μαλαιστιαν Boeing και το ουκρανικ μαχητικ
Σμφωνα με τον στρατηγ Αντρι Καρταπλοφ, επικεφαλς του γενικο επιτελεου των ρωσικν ενπλων δυνμεων, το μαχητικ που πταξε σε απσταση αναπνος απ το μαλαισιαν Boeing, ταν να Σουχι Su-25.
Οι Ρσοι επιτελες παρουσασαν μλιστα σχεδιαγρμματα με τις πορεες που ακολοθησαν οι πτσεις των δο αεροσκαφν. «Καταγρψαμε την πτση ενς ουκρανικο αεροσκφος Su-25 στην κατεθυνση του μαλαισιανο Boeing το οποο βρισκταν σε μια απσταση 3 ως 5 χιλιομτρων. Το Su-25 μπορε να φθσει σε ψος 10.000 μτρων. Διαθτει πυραλους αρος-αρος οι οποοι χουν βεληνεκς ως και 12 χλμ. και εγγυνται την καταστροφ οποιουδποτε στχου σε απσταση ως και 5 χλμ.», δλωσε ο στρατηγς, στη διρκεια συνντευξης Τπου στο ρωσικ υπουργεο Αμνης.
Εξλλου ο στρατηγς επε τι δεν εντοπστηκε η εκτξευση πυραλων απ το δαφος σε οποιοδποτε σημεο κοντ στην πορεα του Boeing και κλεσε τις Ηνωμνες Πολιτεες της Αμερικς να δσουν στη δημοσιτητα δορυφορικς φωτογραφες, «εν χουν» ττοιες.
Ο διος διαβεβαωσε πως η Ρωσα δεν παρδωσε καννα σστημα αντιαεροπορικν πυραλων Buk ( SA-11) στους αυτονομιστς της ανατολικς Ουκρανας, «οποιαδποτε λλα πλα».
Με τις δηλσεις αυτς η Ρωσα αμφισβητε σαφς την κατηγορα απ το Κεβο και πολλς δυτικς κυβερνσεις τι οι αυτονομιστς που πρσκεινται στη Ρωσα ευθνονται για την κατρριψη του επιβατικο αεροσκφος που εκτελοσε την πτση 17 στον εναριο χρο της ανατολικς Ουκρανας.
Την εκδοχ αυτ διαψεδει πντως το Κεβο, υποστηρζοντας τι τα ουκρανικ αεροσκφη στην περιοχ, βρσκονταν λα στα αεροδρμια, την ρα της συντριβς.
Απαντντας στην ανακονωση του ρωσικο υπουργεου μυνας, ο Πρεδρος της Ουκρανας, Πτρο Ποροσνκο δλωσε στο αμερικανικ τηλεοπτικ δκτυο CNN: «Η μεση αντδρασ μου: Αυτ δεν εναι αλθεια».
Ο Ουκρανς Πρεδρος πρσθεσε τι η χρα του εναι ανοικτ σε οποιαδποτε ρευνα σχετικ με τα αεροσκφη της και τι οι Ρσοι θα πρπει να δσουν αποδεξεις για τους ισχυρισμος τους. Τνισε τι την ρα του δυστυχματος ο εναριος χρος της ανατολικς Ουκρανας παρακολουθονταν απ διφορα συστματα ελγχου. «λοι γνωρζουν τι την ρα που σημειθηκε η τραγωδα λα τα ουκρανικ αεροσκφη (που ταν στην περιοχ) βρσκονταν στο δαφος», επε.
Μια πηγ των ουκρανικν υπηρεσιν ασφαλεας δλωσε νωρτερα τι το Κεβο επιμνει στην ορθτητα των πληροφοριν κατ τις οποες οι αντρτες στην ανατολικ Ουκρανα παρλαβαν να σστημα Buk-M1 —μια αυτοκινομενη συστοιχα αντιαεροπορικν πυραλων καθοδηγομενων απ ραντρ— απ τη Ρωσα, πιθαντατα μαζ με το πλρωμ του.
«Νωρτερα η ουκρανικ Υπηρεσα Ασφαλεας δημοσευσε πληροφορες σμφωνα με τις οποες οι αντρτες διαπραγματεονταν την παρδοση ρωσικν συστημτων Μπουκ», επε η πηγ αυτ στο πρακτορεο ειδσεων Ριτερς.
«Οι μαχητς δεν χουν λβει την ειδικ εκπαδευση που απαιτεται για το χειρισμ ττοιου περπλοκου στρατιωτικο εξοπλισμο, τσι πιθαντητα μιλμε για την αποστολ και πληρωμτων για τα (συστματα) Μπουκ, τα οποα λθαν απ τη Ρωσα», υποστριξε η δια πηγ.