300

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

Σββατο 19 2014

www.fourtounis.grΟι ισραηλινς δυνμεις συνχισαν το βρδυ της Παρασκευς προς το Σββατο την στρατιωτικ πεση εντενοντας τη χερσαα επθεση στη Λωρδα της Γζας, που Παλαιστνιοι ισλαμιστς μαχητς φυλσσουν τις ρουκτες που εκτοξεουν βαθι στην καρδι του Ισραλ.
Τις τελευταες ρες χει αυξηθε δραματικ ο αριθμς των θυμτων με τις παλαιστινιακς πηγς να ανεβζουν τους νεκρος σε πνω απ 300 στις περπου δο εβδομδες των συγκροσεων.
Παλαιστνιοι αξιωματοχοι ανφεραν τι 65 νθρωποι, εκ των οποων τουλχιστον 15 ταν κτω απ την ηλικα των 18 ετν, σκοτθηκαν απ την ναρξη των ισραηλινν χερσαων επιχειρσεων στην Λωρδα της Γζας τις βραδινς ρες της Πμπτης. Σμφωνα με το Παλαιστινιακ Κντρο για τα Ανθρπινα Δικαιματα, το οποο εδρεει στη Γζα, το 80% των θυμτων εναι μαχοι και ανμεσ τους πολλ παιδι και γυνακες. Τουλχιστον 2.200 Παλαιστνιοι χουν τραυματιστε απ την ναρξη των συγκροσεων στις 8 Ιουλου.
Στη Λωρδα της Γζας, ο αριθμς των εσωτερικ εκτοπισμνων διπλασιστηκε μσα σε μλις 24 ρες, φθνοντας τους 40.000 ανθρπους, σμφωνα με τα στοιχεα απο τον οργανισμ των Ηνωμνων Εθνν.
Σε λη τη Λωρδα της Γζα υπρχουν μαζικς διακοπς ρεματος και πως γινε γνωστ το 70% των περιοχν εναι χωρς ηλεκτρικ ρεμα. Ταυτχρονα τα αποθματα νερο μεινονται δραματικ, εν οι εγκαταστσεις επεξεργασας λυμτων που υπρχουν στη Γζα χουν υποστε σοβαρς ζημις απ τους αεροπορικος βομβαρδισμος και απειλον τη δημσια υγεα.

Ακριβτερα τα τρφιμα, λεπουν φρμακα
Η εμπλεμη κατσταση χει προκαλσει ραγδαα αξηση των τιμν των τροφμων καθς οι αγρτες δεν μπορον να μεταφρουν φρσκα προντα, σμφωνα με την διεθν ανθρωπιστικ οργνωση Oxfam. Υπρχουν δε σοβαρς ελλεψεις σε φρμακα. Το Παγκσμιο Επισιτιστικ Πργραμμα του ΟΗΕ ελπζει να ξεκινσει τη διανομ τροφμων σε 85.000 ανθρπους μσα στις επμενες μρες σε αυτ τη λωρδα γης που χει εμβαδν 362 km2 και στοιβζει περπου 1.800.000 ψυχς. Στην πλη Χαν Γιονις, που ουσιαστικ εναι νας προσφυγικς καταυλισμς περπου 1.500 νθρωποι χουν αναζητσει καταφγιο σε σχολεα που διευθνονται απ τον ΟΗΕ.
Απ την ναρξη των χερσαων επιχειρσεων πνω απ 135 ρουκτες εκτοξετηκαν απ τη Γζα προς το Ισραλ αν και πολλς καταρρφθηκαν απ το Iron Dome την ισραηλιν αντιπυραυλικ ασπδα. Ο ισραηλινς στρατς ανακονωσε τι σκτωσε 17 Παλαιστνιους ενπλους, εν λλοι 21 παραδθηκαν και οδηγθηκαν για ανκριση αφ’ του οι χερσαες δυνμεις εισβαλαν στο δαφος της Γζας, που κυριαρχε η ισλαμιστικ Χαμς.

Διπλασιστηκαν οι εκτοπισμνοι στη Γζα
O αριθμς των ανθρπων που χουν εγκαταλεψει τις εστες τους εξαιτας των εχθροπραξιν που μανονται στη Γζα χει σχεδν διπλασιαστε απ την αρχ της χερσαας εισβολς του Ισραλ κι φθασε τους 40.000 και πλον εκτοπισμνους, ανφερε η Υπηρεσα του Οργανισμο Ηνωμνων Εθνν για την αρωγ στους Παλαιστνιους Πρσφυγες (UNRWA).
«Ο αριθμς των προσπων που φθνουν στην UNRWA αναζητντας καταφγιο απ τις συγκροσεις στη Γζα χει σχεδν διπλασιαστε. Αυξθηκε απ τους 22.000 σε περισστερους απ 40.000», δλωσε ο Κρις Γκνες, εκπρσωπος τπου της Υπηρεσας, σε να δελτο τπου.
Οι Παλαιστνιοι αυτο φιλοξενονται σε 34 κντρα του UNRWA στη Γζα.
Σμφωνα με την δια πηγ η υπηρεσα χει απευθνει μα κκληση για τη συγκντρωση 60 εκατομμυρων δολαρων προκειμνου να καλψει τις ανγκες των εκτοπισμνων για διστημα ενς μνα.