της Κατερνας Ροββ απ το ethnos.gr

15 2014

Με μια σχεδα απ τα Κθηρα στην Κρτη Πς ταξδευαν οι νθρωποι στη θλασσα πριν απ 130.000 χρνια; Εννα «θαλασσοπροι» ξεκινον απ τα Κθηρα για την Κρτη με μα σχεδα φτιαγμνη απ καλμια θλοντας να ρξουν φως στο ιστορικ μυστριο.

Σκοπς τους εναι να αναπαραστσουν το πρτο ταξδι του ανθρπου στην περιοχ μσω του οποου, πως λα δεχνουν, πρωτοκατοικθηκε η Κρτη. Η δωδεκμετρη σχεδα κατασκευστηκε με πτρινα εργαλεα παρμοια με αυτ που εικζεται τι χρησιμοποιοσαν οι νθρωποι κατ την Παλαιολιθικ εποχ και με τα υλικ χιλιδων χρνων: 5.000 καλμια, 4 κορμος κυπαρισσιν, δρμα απ κατσκα και σχοιν.

Υστερα απ πολμηνη προετοιμασα τα πντα εναι τοιμα. Απ στιγμ σε στιγμ με το πρτο ευνοκ φσημα του ανμου θα ξεκινσει το ταξδι στα χνρια των πρτων ναυτικν της Ευρπης. Το πλρωμα, το οποο θα δνει θηση στη σχεδα με ξλινα κουπι, φτασε στα Κθηρα απ την λλη κρη της Γης, οι περισστεροι απ τη μακριν Ινδονησα. Λγονται «First Mariners» και επικεφαλς τους εναι ο 73χρονος Βρετανς ιστορικς και συγγραφας Bob Hobman, ο οποος εργζεται με πθος επ μνες για την υλοποηση του σχεδου. Ανμεσ τους υπρχουν και δο Ελληνες που προρχονται απ τα Κθηρα, ο Γιννης Καλλγερος και ο Αλξανδρος Σουγιννης. Το αυτοσχδιο πλεομενο χει δη πσει στο νερ και χει πραγματοποισει τις απαρατητες δοκιμς. Η διρκεια του ταξιδιο του θα εξαρτηθε απ τις καιρικς συνθκες, μως, σμφωνα με τους υπολογισμος, αναμνεται να χρειαστον απ δο ως πντε ημρες για να προσεγγσει η σχεδα την Κρτη και τη Γαδο.

 

Συνοδεα τριν σκαφν

Το παρτολμο πλρωμα θα συνοδεσουν τρα σκφη, στε να διασφαλιστε η ασφλεια των συμμετεχντων και να τους παρασχεθε οποιαδποτε βοθεια χρειαστον σε περπτωση ανγκης. Προσαρμοσμνη στον χαρακτρα της διαδρομς θα εναι και η διατροφ των μελν του, αφο, εκτς απ τις απαρατητες βιταμνες που θα καταναλνουν κατ τη διρκεια του ταξιδιο, το μενο τους θα εμπλουτιστε με... παλαιολιθικς διατροφικς αξες: καρδια, φροτα, αβγ και μλι.

Ο 73χρονος Βρετανος ιστορικς και συγγραφας Β. Hobman (με το γαλζιο μπλουζκι) με μλη του πληρματος.Αφορμ για το πρωττυπο εγχερημα στθηκε μια αρχαιολογικ ανακλυψη που λαβε χρα τον Αγουστο του 2010. Στον Πλακι της ντιας Κρτης και στη Γαδο εχαν ττε βρεθε λθινα εργαλεα ηλικας 125.000 ετν. Το γεγονς αυτ διψευσε σους πστευαν τι οι νθρωποι εχαν συναντσει στον δρμο τους την Κρτη πριν απ 12.000 χρνια και επιβεβαωσε τη θεωρα που υποστριζε τι ο παλαιολιθικς Ευρωπαος εχε μετακινηθε δι της θαλσσης στην Κρτη πριν απ 130.000 χρνια αναζητντας τροφ. Ο δρμος για τους First Mariners εχε ανοξει...