-

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

13 2014

Gaza02Κατ χιλιδες εγκαταλεπουν τα σπτια τους οι κτοικοι του βρειου τμματος της Λωρδας της Γζας, πειτα απ μα νκτα σφοδρν βομβαρδισμν και μετ την προειδοποηση του ισραηλινο στρατο τι επκειται επιχερηση μαζικο βομβαρδισμο.

Στο Μπιτ Λαχγια, οι κτοικοι φεγουν με αυτοκνητα, με γαδορια, με κρα ακμη και πεζο, παρνοντας μαζ τους ,τι μπορον να μεταφρουν.

«Την περασμνη νκτα γιναν τσοι βομβαρδισμο που κανες δεν μπρεσε να κοιμηθε, εναι τρομακτικ. Προσπαθ να πω σε να σχολεο, σε οποιοδποτε τπο μπορε να εναι ασφαλς», δλωσε ο Φαρντ, που μεταφρει μακρι απ το χωρι τα ξι μλη της οικογενεας του και μα μοτοσικλτα φορτωμνη με κουβρτες.

Ο Μοχμεντ Σουλτν χει στοιβξει παιδι και αντικεμενα της οικοσκευς του σε να κρο με λογο και αναζητε μαζ με τους συγγενες του να σχολεο που να τελε υπ τη διαχεριση της υπηρεσας του ΟΗΕ για τους παλαιστνιους πρσφυγες (Unrwa).

Ο ισραηλινς στρατς ανακονωσε σμερα τι ριξε φιγ βολν με τα οποα καλε τους κατοκους του βρειου τμματος του παλαιστινιακο θλακα να εγκαταλεψουν τα σπτια τους πριν απ το μεσημρι, διτι θα ξεκινσουν μαζικο βομβαρδισμο της ζνης.

Ο Μαχμεντ Σουλτν βεβαινει τι δεν λαβε καμα προειδοποηση, απλς φεγει τρομαγμνος απ τους νυκτερινος βομβαρδισμος και φοβομενος για τα παιδι του.

Η ξοδος των κατοκων ρχισε τη νκτα εξαιτας των σφοδρν βομβαρδισμν. Οι περισστεροι αναζητον να σχολεο της Unrwa για να βρουν καταφγιο.

Ο Ρμπερτ Τρνερ, επικεφαλς των επιχειρσεων της Unrwa δηλνει τι χιλιδες κτοικοι της Γζας χουν δη βρει καταφγιο στα σχολεα του οργανισμο.

«Η Unrwa διαθτει οκτ σχολεα που χει δεχθε περισστερους απ 4.000 κατοκους της Λωρδας της Γζας. Και λλοι φθνουν, οι περισστεροι φεγουν απ τους βρειους τομες, το Μπιτ Λαχγια και το Μπιτ Χανον», εξηγε στους δημοσιογρφους.

Απ την ναρξη της ισραηλινς επθεσης, 165 Παλαιστνιοι χουν σκοτωθε στον παλαιστινιακ θλακα, στη μεγλη τους πλειοψηφα μαχοι, σμφωνα με πηγς των υπηρεσιν ασφαλεας.

 

Ισραλ – Χαμς: Οι αινιοι εχθρο

Ο νος γρος θαντου στη περιοχ ξεκνησε στο τλος Ιουνου ταν τρεις νεαρο ισραηλινο βρθηκαν νεκρο και οι ισραηλινς αρχς επρριψαν την ευθνη στη Χαμς. Η δια η οργνωση δεν την χει αναλβει επσημα. Δο μρες αργτερα απχθη και κηκε ζωντανς νας νεαρς Παλαιστνιος. Μια πρξη εκδκησης απ την πλευρ των Ισραηλινν η οποα βρκε την απντησ της με εκτοξεσεις ρουκετν απ τη Γζα προς τα ισραηλιν εδφη.

Σμφωνα με τη Ντιτσε Βλε, η ισραηλιν κυβρνηση προχωρει σε επδειξη ισχος. Το γεγονς τι οι πραυλοι των Παλαιστινων πφτουν μσα σε ισραηλινς πλεις, δεν φοβζει τσο πολ τους Ισραηλινος μια και το πυραυλικ αμυντικ σστημα της χρας εναι πολ αποτελεσματικ και μπορε εγκαρως να τους εξουδετερνει.

Παρλληλα οι προσπθειες των ισραηλινν αρχν επικεντρνονται στο να εξουδετερσουν τη Χαμς, η οποα κατ την ποψ τους εναι αυτ που πντα τορπιλζει οποιαδποτε ειρηνευτικ προσπθεια. Προχωρει σε επιθσεις ακμα και εν οι λλες παλαιστινιακς οργανσεις χουν συμφωνσει στην κατπαυση του πυρς.

Πολιτικο παρατηρητς εκτιμον πως η Χαμς επιστρφει σε να «σκληρ» παιχνδι θλοντας να αυξσει και πλι τα ποσοστ της δημοτικτητας της τα οποα το τελευταο διστημα εχαν πσει, αναφρει το γερμανικ πρακτορεο. λλοι πλι εκτιμον πως ο νος κνδυνος που πηγζει απ τους Ισραηλινος θα ενσει τον παλαιστινιακ λα. Εναι μως μλλον αμφβολο. Ο παλαιστινιακς λας για τρτη φορ μσα σε ξι μνες βρσκεται σχεδν ενπιον ενς νου πολμου. Ο κσμος χει κουραστε και στην πλειοντητ του δεν εγκρνει τις συνεχες επιθσεις εναντον του Ισραλ. Εδ και οχτ χρνια ο παλαιστινιακς λας υποφρει απ την πολιτικ του αποκλεισμο που χουν επιβλλει οι Ισραηλινο. Οποιαδποτε οικονομικ ανπτυξη εναι αδνατη. Η ανεργα φθνει το 60% σμφωνα με στοιχεα των ΗΕ. Και οι συνεχιζμενες μχες με τους Ισραηλινος κνουν την κατσταση ακμα χειρτερη.