20 .

Βασλης Φουρτονης, δσκαλος

10 2014

http://www.fourtounis.gr/Σε φοροδιαφυγ μαμοθ ψους περπου 20 εκατ. ευρ φρεται να εμπλκεται ο μιλος Δομ , ο οποος για πνω απ 20 χρνια δραστηριοποιεται στον τομα της μεταδευτεροβθμιας ιδιωτικς εκπαδευσης.

Στην υπθεση αυτ εμπλκονται συνολικ 14 πρσωπα (απ 35 ως 97 ετν), τα οποα σχετζονται με τον συγκεκριμνο μιλο, ετε ως ιδιοκττες ετε κατχοντας λλες θσεις. Σε βρος τους χει σχηματισθε δικογραφα για σσταση και συμμετοχ σε εγκληματικ οργνωση, απτη σε κακουργηματικ βαθμ, καθς και πρληψη και καταστολ της νομιμοποησης εσδων απ εγκληματικς δραστηριτητες («ξπλυμα μαρου χρματος»).

Η συγκεκριμνη υπθεση διερευνθηκε στο πλασιο Προκαταρκτικς Εξτασης, η οποα ολοκληρθηκε και τα αποτελσματα που προκυψαν υπεβλθηκαν στην Εισαγγελα Πρωτοδικν Αθηνν.

Για το χειρισμ της υπθεσης απαιτθηκε πολμηνη, συστηματικ και εξειδικευμνη αστυνομικ ρευνα, κατ τη διρκεια της οποας εξετσθηκε νας εξαιρετικ μεγλος γκος απ φορολογικ στοιχεα και τραπεζικ δεδομνα, εν εντοπστηκε εκτεταμνη φοροδιαφυγ, που αγγζει τα 20.000.000 ευρ.

 

Πς στθηκε το colpo grosso

http://www.fourtounis.gr/Σμφωνα με τον προστμενος της Διεθυνσης Οικονομικς Αστυνομας, Ταξαρχος Απστολο Αλαμνα που παρουσασε τις λεπτομρειες της υπθεσης,  απ τα στοιχεα της προδικαστικς δικογραφας προκπτει τι οι ιδιοκττες του Ομλου, οι οποοι χουν μεταξ τους συγγενικς σχσεις, δρυαν με νομιμοφανες τρπους εταιρεες, στις οποες τοποθετοσαν «αχυρνθρωπους», ως νομικ υπεθυνους – διαχειριστς. Τα τομα αυτ στην συντριπτικ τους πλειοψηφα ταν υπργηρα και χωρς οικονομικ επιφνεια.

πως τνισε, οι συγκεκριμνες εταιρεες «βιτρνες» λειτουργοσαν με αποκλειστικ σκοπ τη διαφημιστικ προβολ και την «ενοικαση» διοικητικο και διδακτικο προσωπικο, στις εταιρεες του Ομλου. Με τη δημιουργα των συγκεκριμνων εταιρειν ο μιλος απαλλασσταν απ την υποχρωση καταβολς, αφενς μεν ασφαλιστικν εισφορν για το σνολο του προσωπικο, που εργαζταν στις εταιρεες του Ομλου και αφετρου του αγγελισημου για τις διαφημσεις του Ομλου.

Απ τη μακροχρνια αυτ δρση, προκυψε η συγκντρωση οφειλν ψους νω των (6.000.000) ευρ προς το δρυμα Κοινωνικς Ασφλισης (Ι.Κ.Α.) και τουλχιστον (100.000) ευρ προς το Ταμεο Συντξεων Προσωπικο Εφημερδων Αθηνν και Θεσσαλονκης (Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ.).

Για να αποφγουν πλρως την καταβολ των οφειλν, ταν αυτς γνονταν απαιτητς, οι εταιρεες «βιτρνες» πτχευαν με νομιμοφανες τρπους, παοντας τη λειτουργα τους και καθιστντας τσι αδνατη την εσπραξη των οφειλμενων χρηματικν ποσν απ το Δημσιο, καθτι οι «αχυρνθρωποι» δεν διθεταν περιουσιακ στοιχεα.

Επιπλον εναι χαρακτηριστικ τι για το ρλο των «αχυρνθρωπων», επιλγονταν υπργηρα τομα, προκειμνου να τχουν ενοιας των σχετικν ποινικν διατξεων, σε περπτωση καταδκης για οικονομικ γκλημα και συγκεκριμνα να μην φυλακισθον.

Με τον τρπο αυτ, οι εταιρεες του Ομλου συνχιζαν την οικονομικ τους δραστηριτητα αδιλειπτα και χωρς οικονομικς οφειλς, ιδροντας νες εταιρεες «βιτρνες».

Στο πλασιο της ρευνας, κλιμκιο της Διεθυνσης Οικονομικς Αστυνομας πραγματοποησε λεγχο στους χρους του Ομλου, που βρθηκαν και κατασχθηκαν πλθος εγγρφων, που σχετζονται με την υπθεση, εν πραγματοποιθηκε ρση φορολογικο και τραπεζικο απορρτου και για τα 14 εμπλεκμενα φυσικ πρσωπα, για τη χρονικ περοδο απ το τος 1999 ως και το 2012.

Απ την ανλυση και επεξεργασα των διαθσιμων τραπεζικν και φορολογικν δεδομνων, προκυψε αναντιστοιχα μεταξ των δηλωθντων εισοδημτων και των καταθσεων στους τηρομενους τραπεζικος λογαριασμος, για την πλειοψηφα των παραπνω προσπων. Πιο αναλυτικ διαπιστθηκε τι οι τραπεζικς καταθσεις, που πιστθηκαν στους λογαριασμος τους, υπερβανουν το σνολο των δηλωθντων εισοδημτων τους.

Η αναντιστοιχα αυτ, πως προκυψε, υπερβανει συνολικ το ποσ των 19.800.000 ευρ. Τα δεδομνα και οι διαπιστσεις της ρευνας αποτυπνονται αναλυτικ σε σχετικ «κθεση Παρθεσης Οικονομικν Στοιχεων», που συντχθηκε απ εξειδικευμνους Αξιωματικος (ειδικν καθηκντων) της Διεθυνσης Οικονομικς Αστυνομας, καθς προκπτει τι τα εμπλεκμενα πρσωπα απκρυψαν σημαντικ εισοδματα, διαπρττοντας εκτεταμνη φοροδιαφυγ.

Για τα αποτελσματα και τα δεδομνα της ρευνας ενημερνονται και οι αρμδιες Δημσιες Οικονομικς Υπηρεσες (Δ.Ο.Υ.) για τη διενργεια φορολογικο ελγχου και την επιβολ των ανλογων προστμων που προβλπονται στη σχετικ νομοθεσα.